Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Актуални проекти
бр. 5, 2010

„Топлофикация - Плевен" ЕАД с нова газова турбина

от , 11 май 2010 0 4363 прочитания,
Страница 1 от 2

Съоръжението повишава енергийната ефективност в дружеството, което води до намаляване на цената на топлоенергията за предприятията и гражданите. Управлението на турбината се осъществява с помощта на специализиран софтуер разработен от производителя, а връзката между нея и операторската станция е осъществена чрез специално изградена за целта оптична линия

„Топлофикация - Плевен" ЕАД е сто процента собственост на „Метрони" ЕООД - София. Сред дейностите на дружеството, освен производство на електрическа и топлинна енергия и разпределение и пласмент на топлинна енергия, са и ремонт на енергийни и топлофикационни съоръжения, инженерингова, и инвестиционна и търговска дейност. За да работи качествено и да изпълнява функциите си, „Топлофикация - Плевен" разполага с четири парни котли, три парни турбини и една бойлерна уредба. Сред последните проекти на дружеството е инсталация на нова газова турбина с цел повишаване на енергийната ефективност.

Проектът

Работата по изграждането на газовата турбина започва през 2006 г., след като са избрани партньорите по проекта. След проучване на фирмите, предлагащи индустриални газови турбини, заданието е възложено на словашката компания ISTROENERGO GROUP. В ролята си на проектант, "Институт по енергетика" АД разработва проекти за интегриране на новата мощност към съществуващите на територията на дружеството, обясни инж. Пламен Григоров, ръководител на проекта от страна на „Толплофикация - Плевен". Монтажът на когенериращата мощност основно е изпълнен от "Атоменергоремонт"ЕАД. Площадката за инсталацията на новото съоръжение както и всички строителни работи по проекта са възложени на "Атоменергостройпрогрес" ЕАД.
Инсталацията е осъществена на високо технологично ниво. След усилени проектантски и монтажни работи, новото съоръжение е пуснато в 72-часови проби през октомври 2008г., след което в началото на 2009г. турбината заработва в пълния си капацитет. Стойността само на доставените машини и съоръжения е над е 13,3 милиона евро.  


Приложение
Двигателят на високоефективната газова турбина пригодена за индустриална употреба е произведен от американската компания General Electric, модел LM2500+G4. Той е разработен на база на самолетния двигател CF6-6 и е първият от серията G4 двигатели пуснати в експлоатация. Разработената от GE ниско емисионна горивна система за пригодените да употребяват като гориво природен газ турбини спомага за намаляване на отделяните от тях парникови газове. Изградената мощност може да произвежда 32 MW/h електроенергия, 75 тона пара на час със средни параметри и 10-мегавата топлоенергия под формата на гореща вода за отопление на битови абонати. Тя е високо автоматизирана, което я прави лесна за управление, но за сметка на това високите интегрирани технологии поставят предизвикателства пред сервизния персонал, отбеляза инж. Григоров. Принципът на работа е следният: газовата турбина с прикачения към нея генератор произвежда електроенергия, изпусканите от нея изгорели газове с висока температура се утилизират в котела и от тяхната енергия се произвежда пара и гореща вода, обясни инж. Пламен Григоров.
Управлението на газовата турбина и котела се осъществява посредством специализиран софтуер разработен от производителя. Връзката между контролерите на турбината и операторската станция става чрез специално изградена за целта оптична линия. В реално време се следят и излизат на дисплей данни за отделяните емисии.

Ефектът

Високотехнологичната турбина значително помага за повишаване на енергийната ефективност в „Топлофикация - Плевен". От дружеството обясниха, че се създава паро-газов цикъл, като по-голямото количество електроенергия, която се произвежда, дава възможност да се намали цената на топлоенергията, която се подава на различните предприятия в Плевен и гражданите на града.
1 2

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов