Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

NASA спонсорира създаването на 3D принтери за печат на храна

Aвторът на проекта се надява, че неговото устройство с времето ще стане обичаен кухненски уред

от Надя Кръстева, 23 май 2013 0 5541 прочитания,

Американската космическа агенция възнамерява да даде своя принос за решаване на проблемите, свързани с изхранването на населението на замята и в космоса. Неотдавна NASA отпусна $125 хил. на инженера Анаджан Контрактор (Anjan Contractor), за да финансира неговата работа по създаване на система за  3D печат на храна. Идеята е изобретението да се ползва за да произвежда хранителни продукти от прахообразни съставки, с които да се хранят астронавтите.
В проекта се предвижда да се ползва отворената технология за 3D печат RepRap, което дава възможност всеки желаещ да усъвършенства устройството и да обменя рецепти за печатни ястия. Обаче самия принтер Анаджан Контрактор възнамерява да разработи от нула.

3D печат, NASA


Тонер касетите с прахообразни съставки (протеини, въглехидрати и т.н.) за създаване на хранителните продукти могат да се пазят до 30 години. Със смесване на различни компоненти и с добавяне на вода и масло, могат да се произвеждат разнообразни ястия. Първият образец на готово печатно ястие ще е пица – тя лесно се създава по слоеве. Отначало принтерът ще подготвя съставките и ще подсушава първия слой преди да нанесе следващите. Доматеният сос е лесно да се получи, като се смеси доматен прах, вода и масло. Е, протеиновият слой едва ли ще изглежда апетитно, защото с принтера не може да се възпроизведе истински кашкавал, а още по-малко истински колбас.
Въпреки това, 3D принтерът ще може да осигури храна за дълги космически експедиции. А авторът на проекта се надява, че неговото устройство с времето ще стане обичаен кухненски уред.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов