Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии и концепции
бр. 9, 2013

10 промени в света на облачните изчисления, които ще настъпят до 2020 г.

Все още технологиите за облачни изчисления са в началния стадий на своето развитие. Много организации правят едва първите си стъпки в тяхното прилагане. Но, според анализаторите, към 2020 г. “облакът” ще се превърне в главна и задължителна част от корпоративната изчислителна инфраструктура

от , 09 октомври 2013 0 3032 прочитания,

Най-вероятно, след 7 години много задачи в облака ще бъдат изпълнявани от процесори, консумиращи енергия изключително икономично, работещи във високоавтоматизирани центрове за данни и поддържащи тясно интегрирана, мащабируема архитектура от софтуерни компоненти.

Изследователската агенция Forrester прогнозира, че глобалният пазар на облачни изчисления ще расте - от $35 млрд. през 2011 г. той ще достигне около $150 млрд. през 2020 г., а “облаците” ще се превърнат в най-важният елемент от ИТ инфраструктурата на много организации.

Наред с това, анализаторите очакват значително развитие на технологиите, поддържащи облаците, а бързото увеличаване на изчислителните мощности ще направи облачните проекти още по-евтини, тъй като технологии, които сега се реализират само на суперкомпютри след няколко години ще станат масови.

И разбира се, през 2020 г. в организациите вече ще е осъществена смяна на поколенията. В тях ще работят CIO, израснали като професионалисти във времето на въвеждането и развитието на облачните инструменти. Те ще бъдат много по-подготвени да прилагат облаците в корпоративен мащаб.

Ето какви са 10-те най-съществени промени в света на облачните изчисления, които ни очакват според Forrester:

1. Софтуерът губи връзка с оборудването

Джон Менли, директор на лабораторията HP Automated Infrastructure, счита, че програмното осигуряване ще се отдалечава все повече от хардуера. Всички нови технологии ще се предоставят като услуга. “Облаците окончателно ще направят изчисленията невидими”, казва той.

В резултат, ако през 2020 г. помолите един ИТ директор да нарисува схема на инфраструктурата, той няма да може да направи това, счита главният икономист на Hitachi Data Systems Дейвид Мерил. “Ето това са моите партньори-доставчици”, ще каже ИТ директорът, но той няма да знае как са разположени изчислителните мощности, които използва, добавя Мерил.

Всъщност ИТ инфраструктурата ще се намира в “абстрактно пространство”, а софтуерът ще се пише по такъв начин, че преди да влезе във взаимодействие с оборудването, ще преминава през редица филтри. Това означава, че клиентските приложения или приложенията, създадени в платформа като услуга, ще бъдат инвариантни към оборудването.

2. Модулен софтуер

За да се възползва от огромния парк от хардуер, достъпен през облака, всяко приложение трябва да стане много по-обемисто и сложно, тъй като то се пише с идеята да се използва ефектът на мащаба. С нарастване на размера и сложността на програмите, акцентът в процеса на разработка на софтуер ще се измества към модулното програмно осигуряване – ще се създават крупни приложения, компонентите на които могат да се модифицират без да прекъсва работата на програмата.

Съответно облачните приложения ще изискват от програмистите нов начин на мислене, особено в тези случаи, когато те трябва да взаимодействат с няколко облака.

“Към софтуера ще трябва да подходим по различен начин”, отбелязва Джон Менли. Според него, през 2020 г. един от основните проблеми ще бъде управлението на интегрирани услуги. Това е свързано с обстоятелството, че приложенията не само ще се разполагат в облак, но и ще се обръщат към други облаци и приложения, разположени в центровете за данни на различни компании. С други думи, различни части на приложенията ще се намират при доставчиците на услуги и около тях. Менли счита, че проблемът ще се свежда до това, споразумението за нивото на обслужване (SLA) да се състави добре и прецизно.

3. Социален софтуер

Освен модулна архитектура, софтуерът най-вероятно ще придобие някои особености, характерни сега за приложенията в социалните мрежи, счита Дейвид Мерил. При необходимост програмите ще могат автоматично да създават временни връзки с елементи от оборудването и програмното осигуряване.

„Ще сме свидетели на една своеобразна революция в посока на социалните мрежи. Вие ще имате инфраструктура. Тя ще изглежда като облак, но ние ще я проектираме така, че системата за управление на базата данни да „харесва” сървъра или да „харесва” сторидж масива”, пояснява експертът от Hitachi Data Systems.

Казано по друг начин, инфраструктурата и софтуерът в центъра за данни ще се формират около решаваната задача, а не обратното. Разработчиците вече няма да имат грижата да заделят обеми за съхранение, сървъри и комутатори. Всичко това ще става автоматично, казва Дейвид Мерил.

4. По-евтино оборудване

Към 2020 г. ще бъде в ход преход към не скъпо оборудване. Тази тенденция ще се проявява с пълна сила, тъй като инициативи от типа на Open Compute Project ще излязат от рамките на дейта центровете на Facebook и Amazon Web Services и ще започнат да се внедряват и от не големи компании.

Да напомним, че Open Compute Project е инициатива, която Facebook обяви през април 2011 г. Нейната цел е да се осигури платформа за свободен обмен на проекти за продукти необходими в центровете за данни и за тяхната инфраструктура, а лидер на проекта е вицепрезидентът по хардуерния дизайн на Facebook Франк Франковски.

Според Франковски през 2020 г. сървърите, системите за съхранение и други компоненти на ИТ инфраструктурата ще бъдат лесно заменими. „Ако разделим инфраструктурата на базови компоненти, ще можем лесно да осъществяваме замени и ъпгрейди. Това дава възможност инфраструктурата да бъде изградена с оборудване от потребителски клас”, коментира Франковски.

5. Икономични процесори и по-евтини облаци

Около година ни отделя от времето, когато на пазара ще се появят процесори с много ниска консумация на енергия ARM с 64-битови възможности. И когато това стане, тяхното използване ще започне да нараства с много бързи темпове. За RISC процесорите ще бъде разработен корпоративен софтуер, позволяващ на компаниите да прилагат в своите центрове за данни икономично изразходващи енергия процесори, с което те ще намалят в пъти разходите си за електроенергия.

В рамките на проекта Moonshot, HP създаде сървърната платформа Redstone, за да провери, как клиентите възприемат процесорите ARM. От своя страна Dell, чрез своята група Data Center Solutions, вече няколко години продава сървъри с конфигурация по поръчка и с процесори ARM на най-крупните си облачни клиенти.

Много вероятно е, че към 2020 г. икономично използващите енергия процесори ще се прилагат повсеместно. И това няма да бъдат само ARM процесори. Компанията Intel също работи усилено за намаляване на енергопотреблението на процесорите Atom. Наистина, нейните усилия в тази област са насочени основно към мобилните устройства, а не към сървърите.

Експертите на Facebook считат, че разпространението на процесорите ARM ще започне от устройствата за съхранение, а след това ще обхване сървърите.

„Мисля, че това ще окаже огромно влияние на обема изпълнявана полезна работа за един долар. Това ще помогне на облачните доставчици, като Amazon Web Services, да намалят разходите си за електричество. Освен това, ако облачните провайдери са в ценова война с конкурентите си, нараства вероятността, те да поделят поне част от спестените средства с разработчиците, снижавайки цените на своите услуги”, отбелязва Франковски.

6. По-бързи вътрешни мрежи

Потребностите от широко разпределени приложения в комбинация с увеличаването на броя на ядрата във високопроизводителните процесори ще доведе до появата на високоскоростни вътрешни мрежи в центровете за данни. „Можем да очакваме, че към 2020 г. комуникациите в центровете за данни ще се осъществяват със скорост няколкостотин гигабита в секунда”, предсказва Джоузеф Регер, главен технолог във Fujitsu Technology Solutions.

Според Регер, ще бъдем свидетели на „много бързото превръщане” на технологиите за изграждане на високоскоростни вътрешни мрежи в „стока за широка употреба”, което ще доведе до появата на много евтини и бързи мрежи. Това ще позволи предаването на информация в дейта центровете да се ускори, при намаляване на цената за тези процеси. Благодарение на това компаниите ще могат да създават по-крупни приложения, пренасящи големи обеми от данни (тези приложения наричат „бъбриви” – chatty), а същевременно пред разработчиците се откриват нови възможности за създаване на по-интелигентни, по-автоматизирани и по-сложни програми.

7. Центровете за данни се превръщат в екосистеми

„Облачният дейта център в голяма степен ще прилича на жив, дишащ организъм, преминаващ в различни състояния. Съчетаването на отделено от хардуера програмно осигуряване и оборудване, което е масова стока ще превърне изчислителните центрове в нещо като екосистеми. Система от по-високо ниво ще управлява оборудването от една точка, а възможностите на дейта центъра ще се разширяват или свиват, в зависимост от натоварването”, прогнозира Регер.

В резултат на автоматизацията на прости задачи, от типа на ремонт и обновяване на оборудването, центърът за данни ще заприлича на биологична система, в смисъл, че промените и поправките ще се извършват автоматично, отбелязва експертът от Fujitsu Technology Solutions.

8. Облаците ще се консолидират

Интернет поощрява големите мащаби. А тъй като в действащите облаци са вложени огромни капитали, много вероятно е, че в пазара на облачните доставчици ще наблюдаваме консолидация.

Изострената конкуренция между няколко крупни провайдери може да се окаже полезна, тъй като ще заставя всеки от тях да експериментира с радикално нови технологии. Например, в стремежа си да намали разходите за своята вътрешна мрежа и да повиши коефициента за нейното използване неотдавна Google въведе SDN (виж. стр. ??) в съответствие със стандарта OpenFlow. Анализаторите очакват, че когато стандартът OpenFlow получи достатъчно разпространение, в светът на корпоративните ИТ коренно ще се преобрази.

Джон Менли от HP счита, че към 2020 г. ще бъдат развивани различни облаци, предназначени за конкретни цели. „Ще има разнообразие. Защото монопол би могъл да се установи, само ако се появи инфраструктура, способна ш достатъчна степен да съответста на всички нефункционални инфраструктурни изисквания на крайните услуги”.

9. Смяна на поколенията

Към 2020 г. в компаниите ще работи ново поколение ИТ ръководители, формирано след появата на облачните изчисления и предоставянето на ИТ като услуги. Тези мениджъри ще очакват, че всичко е достъпно под формата на услуги, счита Дейвид Мерил от Hitachi Data Systems. „Моделът на потребление ще се промени. Сега ние се съобразяваме с архаични правила, свързани с данъци и счетоводна отчетност, които спъват иновациите. Новото поколение ИТ ръководители може би ще промени напълно моделите за заплащане към ИТ компаниите”, счита Мерил.

10. Сертификация на облаците

Днес облаците се различават в зависимост от това, какви услуги предоставят – инфраструктура като услуга, платформа като услуга или софтуер като услуга. Към 2020 г. обаче ще се появят и по-специализирани облаци.

Според анализаторите от Forrester, към 2020 г. може да се очаква появата на съвсем различни технологии - като например инструменти за междинна виртуализация (middle virtualisation tools) и динамични услуги за аутсорсинг на бизнес процеси, както и цяла поредица от труднопроизносими абревиатури. С други думи, освен няколко крупни доставчици, които предлагат базови технологии от типа на съхранение на данни и изчислителни мощности, ще има и широка мрежа от провайдери на специализирани облачни услуги, позволяващи на компаниите да пренасят в облака задачи, които иначе би трябвало да решават с помощта на доста специфични и, в повечето случаи, скъпи приложения.

Дейвид Мерил счита, че облаците, както всякакви други полезни неща, ще се диференцират в зависимост от възможностите на техните инфраструктури и ще се разделят на неизвестни засега класове. „Така както електроенергия се произвежда от централи, използващи въглища и природен газ, от атомни и от водни централи, така и в облаците ще има различия. Икономиката, стимулира диференциацията и категоризацията”, коментира Мерил.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов