Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии и концепции
бр. 10, 2013

5 нови измерения в развитието на ERP

За мениджърите, които имат отношение към решенията за развитие на информационната среда е задължително да знаят как новите технологии променят облика на ERP системите и какви предимства произтичат от това. На този етап компаниите трябва да обърнат особено внимание на 5 технологии, които са определящи за оползотворяване на потенциала на ИТ в следващите 5-10 години

от , 29 октомври 2013 0 6190 прочитания,

Точно преди година (през ноември 2012 г.) ComputerWorld US описа как Американските военновъздушни сили прекратяват ERP проект, чиято реализация е започнала през 2005 г. и за който са похарчени $1 млрд. Към момента на прекратяването на проекта експерти на ведомството са изчислили, че биха били необходими още $1,1 млрд за да се постигнат 25% от първоначално планираната функционалност и че за това ще са необходими още 7 години, което слага край на всякакви колебания около бъдещето на инициативата.

Колко компании са в състояние да понесат такива загуби? Разбира се, реализацията на ERP решение не е лесна задача – това личи от факта, че могат да се посочат много примери както за успешни, така и за неуспешни проекти. Успешните ERP проекти са довели компаниите, в които са реализирани до нови нива на производителност и ръст на бизнеса. Провалените проекти имат също своето огромно отрицателно влияние. Добрата новина е, че с годините е натрупан опит – предизвикателствата във връзка с тези проекти са известни и ERP внедряванията сега много по-често са успешни.

Днес модерните технологии добавят нови измерения към ERP решенията и дават възможност те да се разгръщат по-евтино и да са по-лесно управляеми. Същевременно, за мениджърите, които имат отношение към решенията за развитие на информационната среда е задължително да знаят как новите технологии променят облика на ERP решенията и какви предимства произтичат от това.

Критичните фактори за ERP успех

Във връзка с решенията за избор на ERP система следва да бъдат разгледани фактори свързани с различни области – успешната реализация на проекта изисква да не бъде пропуснат никой от тях. Изследователи от Christ University в Бангалор систематизират тези фактори в таблица 1.

Както се вижда, условията, от които зависи резултатът от ERP внедряването са много. Повечето от тях са свързани предимно с мениджмънта и корпоративната култура. Това навежда на мисълта, че след като ERP решението е избрано, успехът е гарантиран, стига да се погрижим за мениджмънта и културата. Това не е напълно вярно, защото освен да отговаря на очакванията, успешното ERP решение трябва още да бъде съвременно и адекватно за конкретния бизнес. Наред с това то трябва да осигурява на компанията предимства спрямо нейните конкуренти. Последното може да се постигне само ако решението, което изберете реализира по най-добрия начин, възможностите, които са актуални днес, а не просто подобрява възможностите, които са били актуални вчера.


Много от ERP проектите, които се осъществяват сега, заменят наследени ERP системи, а не са нови внедрявания. При това думата “наследени” в контекста на ERP означава софтуер на по-малко 10-годишна възраст. Логично е да се запитаме: “Защо ERP решение на 7 години например, трябва да бъде разглеждано като ‘наследено’? Не е ли било то редовно обновявано и поддържано? Много време и усилия са необходими за стабилизирането на една ERP система – защо трябва да бързаме да за заменим?”.

Как ERP системите се превръщат в “наследени решения”?

За да отговорим на този въпрос, трябва да си припомним как технологиите се развиват през годините. Новите технологии са това, което отличава начина, по който модерните ERP системи функционират и това, което им дава далеч по-широки възможности от тези, които имаха решенията от по-старите поколения. Разбира се новите технологични възможности следва да се отчитат по отношение на всички типове корпоративен софтуер, но те са особено важни за ERP системите, защото от тях в голяма степен зависи ефикасността и гъвкавостта на бизнеса. И ако вие пренебрегвате тези предимства, със сигурност някои от вашите конкуренти ще се възползват от тях.

5 важни технологични тенденции, които трябва да отчитаме днес

Нека се спрем на основните технологични новости, които принуждават по-старите поколения ERP системи да напуснат сцената на корпоративния софтуер. Според експертите, на този етап компаниите трябва да обърнат особено внимание на 5 технологии, които са определящи за оползотворяване на потенциала на ИТ в следващите 5-10 години.

Тенденция #1: Облачни изчисления

Само преди 6-7 години, облачните изчисления се разглеждаха просто като теоретична концепция и никой CIO не разглеждаше възможността да въведе облачно ERP решение. Единствено малки стартиращи компании бяха склонни да обмислят въвеждането на cloud базирана система, тъй като потребностите (както и бюджетите) на тези компании обикновено са малки и те биха могли да се задоволят със стандартно решение, предоставяно по модела “софтуер като услуга” (SaaS).


През последните няколко години тази ситуация се промени. Облачните системи все още не предоставят толкова много възможности за настройка според потребителските изисквания, колкото реализираните на място, но във всички случаи напредват по този показател.

Разходите са също фактор, в полза на облака. ИТ мениджърите и финансовите директори, без съмнение имат съвсем точна представа за големите разходи за ERP лицензи. Това което не всички от тези мениджъри знаят е колко от тези лицензи не се използват или не се оползотворяват. Почти 25% от ERP лицензите в компаниите в САЩ попадат в споменатите 2 категории. Както се вижда на фигура 1, в Европа данните по този показател са по-добри, но въпреки това неизползваните лицензи са канал за изтичането на значителни финансови ресурси.

На този фон, при използването на облачно ERP решение спестените разходи за лицензи могат да бъдат доста съществена сума. Освен това, cloud базираната ERP позволява на компаниите по-бързо и лесно да предоставят достъп до нея на свои доставчици, партньори и подизпълнители. 60% от компаниите ползващи облачни ERP са склонни да се възползват от такъв вид свързаност със своите партньори, спрямо 14% от ползващите традиционни ERP. Основна причина за това е, че такава свързаност е много по-лесно да бъде предоставена с облачна ERP. Тъй като сегрегацията на данните и обособяването на информацията в раздели, за използване от различни групи е стандартен компонент за всяка облачна система, при използването на cloud решение е много по-лесно да се предостави достъп за външни за организацията лица. В същото време улесняването на сътрудничеството с предоставянето на такъв достъп може да повиши значително ефикасността на веригата за доставки или производствените процеси.

Накратко, ако обмисляте въвеждането на нова ERP система, нямате основание да изключите по подразбиране облачните решения от възможните варианти за избор.

Тенденция #2: Смартфони и таблети

Много компании вече използват смартфони и таблети, за да предоставят възможност на своите служители да бъдат мобилни. Почти 80% от населението по света има достъп до мобилни телефони, а само в САЩ потребителите на смартфони са над 91 млн.

На този фон, е ясно, че мобилността не може да се подценява. Вече има и достатъчно примери за мобилни приложения, които носят съществени предимства на своите потребители, осигурявайки им връзка със системи за управление на складови стопанства, системи за управление на търговска дейност и много други подсистеми на ERP решението.

Във всички случаи мобилността е предпоставка за по-висока ефикасност, която “наследените” ERP системи не могат да постигнат без големи инвестиции.

А ако вашата ERP е базирана в облака, мобилните възможности са налице почти по подразбиране, защото всеки смартфон може да се свързва с web базирани приложения в облака. Наистина, съществуват ограничения във връзка с малките размери на екрана, процесорна мощ и т.н., но много от тези ограничения се преодоляват от по-новите системи. Наред с това, новите приложения ползват предимствата на редица характерни за смартфоните възможности като изпращане на кратки съобщения и електронна поща, информация за местоположението и т.н. Така софтуерът може да изпраща съобщения и обновени данни на мобилните сътрудници, а те на свой ред могат да актуализират в движение базите данни на компанията. Предимствата от това са огромни – сътрудниците разполагат постоянно с актуални данни, могат да се свържат с корпоративната мрежа и да отговарят на запитванията на клиенти и в същото време компанията разполага във всеки момент с актуална информация за цялата и дейност, независимо къде се провежда тя.

Дори ако вашата компания няма сътрудници, които прекарват голяма част от времето си извън офиса, мениджърите могат да осъществяват достъп от своите таблети до web базирани контролни табла (dashboards) в ситуации, при кото да се ползва лаптоп е неудобно или не е налична Wi-Fi свързаност. Например ако мениджърът е на среща в офиса на друга компания, той може да не иска да ползва нейната Wi-Fi мрежа, но от таблет или смартфон той може да се свърже с web и с необходимите му приложения, като ползва мрежа за клетъчни телефони.

Тенденция #3: ERP & BI решения

Компаниите разбират, че в техните хранилища за данни, ERP и други приложни системи има скрити съкровища. Следователно необходимо е да се използват системи за Business Intelligence (BI) за да бъде открита ценната информация. Обикновено компаниите ползват BI система за да интегрират данни за получаването разбираеми сведения, които да бъдат предоставени на мениджърите за вземане на решения посредством панели за управление (dashboards).


Тъй като ERP системата се ползва от различни отдели и подразделения, BI приложението е нейно естествено допълнение, което обобщава данни от голям брой отдели и бизнес звена. Компаниите, които се нуждаят от консолидирани данни и осъзнават предимствата от това внедряват BI решения, които дават възможност на техните служители да преминават от обобщени към по-детайлни данни (drill down) и да изследват причините, породили специфични условия и резултати. Според проучвания на портала Compare Business Products, в компаниите, които са водещи в своите индустрии 64% от служителите имат достъп до интегрирана информация от ERP и BI системите, докато в компаниите с най-слаби бизнес резултати комбинацията ERP&BI се ползва едва от 9% от служителите (фиг. 2).

И все пак, тъй като икономическият спад от последните години просто не желае да си отиде, много компании не могат да си позволят лукса да разполагат с две отделни системи, въпреки ясните ползи от тях. BI системата предоставя на сътрудниците на компанията всевъзможни данни за бизнеса без участието (или с минимално участие) на ИТ персонала. От друга страна ERP системата допринася за редуциране на разходи, повишена ефикасност и подобряване на други измерими параметри за бизнеса.

Накратко, BI и ERP системите имат различно влияние върху бизнеса, обаче ползват едни и същи основни данни и следователно има смисъл да се търси интегрирано решение, което предоставя и BI, и ERP функционалност. Според проучване на Hita Consulting, реализацията на такова интегрирано решение носи съществени ползи. Например с въвеждането система комбинираща BI/ ERP водещите компании, постигат намаляване на оперативните си разходи средно със 17%, а за компаниите със средни бизнес резултати този показател е 7% (таблица 2).

Трябва да отбележим обаче, че не винаги внедряването на BI/ ERP решение (както и на всяко друго) носи ползи. Ако проектът не се реализира правилно, ефектът може да бъде дори отрицателен. Грешките при внедряване и използване на решението могат да доведат до 2% увеличаване на оперативните и административните разходи и необходимост от назначаване на поне още един служител.

В допълнение, нека отбележим и едно интересно (и неочаквано) предимство на интегрираните BI/ ERP решения, а именно възможността освен всичко друго BI да осъществява мониторинг за използването на ERP функционалността. Със средствата за бизнес анализи, можете да си осигурите данни за това кои справки и функции на системата се използват най-често и кои не се ползват. Така можете да оптимизирате решението, като премахнете неизползвани модули и т.н.

Тенденция #4: Наследени ERP & облачни решения

Дните на огромните монолитни ERP решения, обхващащи всички процеси и дейности, отминават. Сега много потребители са фокусирани върху това да приложат най-добрите в своя клас решения в дадена област и използват комбинация от наследени системи, компоненти разработени по поръчка и специализирани приложения за съответната индустрия.

Доставчиците осъзнават тези потребности и започват да предлагат в рамките на един и същ пакет по няколко модула за една и съща цел, така че потребителите да могат да изберат, този който в най-голяма степен съответства на техните потребности. Някои доставчици се фокусират върху системната интеграция и предлагат внедряване на пълен пакет от приложения за управление на бизнеса, включващ и секция със софтуер на потребителя.

Изграждането на информационната система по този начин има няколко предимства. Едно от тях е, че наследените системи могат да бъдат запазени. Освен това, тъй като модулите се избират индивидуално, развитието на системата се управлява по-лесно. Не е трудно да бъдат добавени и изпробвани сравнително малки и не сложни модули, като евентуални грешки могат да бъдат идентифицирани и поправени, без да бъде засегната цялата система.

Модерните софтуерни архитектури са отворени и разширяеми, така че позволяват по-лесна интеграция на компоненти. Водещите ERP доставчици отчитат тази тенденция. Така че, ако вашата наследена ERP система все още съответства достатъчно добре на потребностите на бизнеса, може да продължите да работите с нея, а за да добавите функционалност от последно поколение без големи инвестиции, може да използвате модела SaaS.

Тенденция #5: Големи обеми от данни и изчисления в паметта

Big Data и In-memory processing са също важни технологични тенденции, които трябва да отчитате при избора на ERP софтуер, макар че тяхното отражение върху вашето ERP решение, най-вероятно ще проличи в бъдеще.

И сега, всички признават, че технологиите за обработка на големи обеми от данни оказват голямо влияние върху развитието на системите за бизнес анализи (BI). По-малко видимо е влиянието на Big Data технологиите върху ERP системите. Факт е обаче, че такова влияние има и то е значително – неслучайно водещите в глобален мащаб ERP доставчици имат специални подразделения, разработващи стратегии в областта на големите данни. Например приложенията на SAP, които включват Big Data технологии и работят с изчисления в паметта (In-memory) са над 30.

Доскоро потребителите на бизнес софтуер трябваше да се съобразяват с ограничените възможности да се постигне бърза обработка при работа с големи масиви от данни. С технологията In-memory processing тези ограничения са преодолени. Големите центрове за облачни услуги са в състояние да предложат на потребителите памет с наистина астрономични размери. Повечето потребители знаят, че да се работи с оперативната памет (RAM) е много по-бързо от колкото, когато данните се четат от твърд диск. И тъй като облачните решения могат да предоставят колкото искате RAM, ERP системата може да работи с огромни количества данни директно в паметта. Предимствата от това са две. Първо, вашата ERP система не е ограничена да ползва само данните от последната година (или някакъв друг период), така че разполагате с по-пълни данни. Второ, няма нужда да се грижите за запазване на обобщени данни за минали периоди. Трето, цялото решение е по-бързо, по-просто, по-гъвкаво.

В заключение

Облачни изчисления, съвместимост с мобилни устройства, интеграция с решения за бизнес анализи, хибридни решения и обработка в паметта на големи обеми от данни – всички тези технологии се комбинират в модерните ERP решения. Разбира се, всяка организация трябва да прецени какви нововъведения са и необходими, но при всички случаи внедряваните решения трябва да бъдат съобразени не само с днешните потребностите на бизнеса, а и с перспективите на компанията за следващите 10 години.

Източници:

  1. “Air Force scraps massive ERP project after racking up $1 billion in costs”, Computerworld, 14 ноември 2012

  2. A Study on Critical Success Factors for Successful ERP Implementation, Arpita Mehta, Centre for Research CHRIST UNIVERSITY, Bangalore, 2012

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов