Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии и концепции
бр. 4, 2014

5 важни тенденции в света на интелигентните бизнес анализи

Visual Data Discovery, облачен компютинг и мобилност са основните направления в развитието на BI системите тази година

от , 24 април 2014 0 5023 прочитания,

В някои аспекти 2014 г. продължава с BI темите, които бяха най-актуални през 2013-а, но посланието става по-силно, когато говорим за технологията Visual Data Discovery, за облака и за мобилността. Големите данни също продължават да привличат внимание, но хората вече имат по-прагматичен подход към възприемането на тези технологии. Простотата пък идва на второ място.


Visual Data Discovery и самообслужващи се BI

Visual Data Discovery заемаше централно място през 2013 г. с ръст на някои тясно фокусирани и специализирани във VDD доставчици и застой при някои мегавендори. Редица BI гиганти забелязаха, че гъвкавите визуални решения са отнели от техния дял в пазара на системи за рипортинг. Всички те обаче отговориха с нови интерфейси и версии. И макар че първите решения с Visual Data Discovery от някои големи вендори бяха с ограничени възможности, днес пропастта между тези две групи доставчици намалява значително. Понастоящем всички производители се опитват да намерят точния баланс между гъвкавия анализ и надеждните данни. Съответното решение трябва да бъде удобно за потребителя, но с ИТ контрол на данните. Това обаче никак не е лесно.

Пазарът на BI инструменти е основан на концепцията за самообслужващи се BI: да се позволи на потребителите да създават свои собствени заявки, без да трябва да разбират съответния SQL. Разликата е в това доколко ИТ дефинира нещата предварително и в каква степен потребителите са в състояние и желаят да правят нещата по свой собствен начин. Инструментите Visual Data Discovery предоставиха в по-голяма степен лесно използване и гъвкавост, отколкото традиционните BI модули за създаване на рипорти, бизнес заявки и дашбордове.

Заедно с това концепцията за “разказване на истории” все повече се появява в BI продуктите, посредством което информацията и анализите подрепят процеса на вземане на решение.

С увеличаване внедряванията на Visual Data Discovery обаче, ролите и отговорностите на BI екипите трябва да се променят, за да се гарантира, че гъвкавостта няма да се “изроди” в хаос на данните с множество версии на истината, смятат експертите. BI екипите трябва да гарантират точно провизиране на данните и добри практики, докато потребителите, които са разчитали на ИТ за всяко финално сортиране, филтриране и персонализиране, трябва да се научат сами да правят това за себе си.

Съвет: Ако все още не сте включили Visual Data Discovery като част от вашето BI портфолио, вашата компания пропуска една възможност за даде мощен инструмент в ръцете на бизнес потребителите. Планирайте възприемането на този инструмент като ваш приоритет за 2014 г, съветват експертите.

Облачно-базирана BI

Облачният компютинг доскоро беше гореща тема за всички сегменти на софтуера, освен BI. Някои доставчици на облачни решения в други области на софтуера направиха пробив в продажбите на бизнес приложения, отнемайки от пазарния дял на големите традиционни производители. Но не може да се каже, че това е в сила за BI, където облачните играчи все още остават нишови играчи.

Редица експерти обаче смятат, че 2014-а ще бъде годината, когато облакът най-сетне ще навлезе и в BI. Част от промяната ще се дължи на зрелостта на пазара, но и ще бъде породена от факта, че усилията на BI екипите да поддържат съответната инфраструктура вече достигат „точката на кипене”. BI ресурсите са ограничени. Дали не бихте предпочели вашата компания да се възползва от ИТ талантите, които да прекарват времето си в откриване и разработване на нови данни и тестване на иновативни идеи, отколкото ИТ експертите ви да затънат в поддръжката на инфраструктурата и ъпгрейда на софтуер?

Според анализаторите съществуват редица очевидни сигнали, че 2014-а ще бъде ключова година за облачния BI? Така например през втората половина на 2013 г. някои компании, работещи в областта на облачните решения за анализи, получиха нови финансови стимули чрез финансиране с рискови капитали. През същата година се появиха и платени според потреблението на месечна база или дори на час функционалности за анализи в облака, предлагани от различни производители, които ползват AWS платформата и които успяха да постигнат силен старт. Редица други производители пък обещават да пуснат свои BI решения като софтуер като услуга през тази година.

При наличието на по-голям избор и скалируеми бази данни, предлагани в облачни среди, безпокойствата относно скалируемостта на облачните BI решения изглеждат доста по-малко обосновани, отколкото в близкото минало. Някои BI доставчици пък позволяват на потребителите да държат данните си на място при тях - в своите организации, като в същото време ползват облака изключително за доставката софтуера, предоставяйки на потребителите най-доброто от двата свята.

Съвет: Стартирайте BI в облака с проект за доказване на концепцията за определена част от бизнеса ви, като потърсите определена функционалност, която не е налична във вашата BI платформа на място в организацията, съветват експертите.

Мобилна BI

От години от редица BI доставчици чуваме думите „мобилността преди всичко”, така че би трябвало да очакваме известна степен на зрялост и стабилност в този сегмент. Пазарът обаче все още води дебати как да достави мобилността, какви възможности да предложи и какви устройства да поддържа. И независимо от цялата тази прекомерна реклама, мобилността е все още нещо, което предстои да бъде възприето от потребителите и BI екипите трябва да работят за тази цел.

Съществува още много, което трябва да бъде подобрено в мобилния BI, с големи промени във функционалността в четири основни области:

  • HTML5 срещу нейтив приложенията. До днес нейтив приложенията предоставяха по-добро потребителско преживяване, но може би 2014-а ще бъде годината, в която HTML5 ще вземе превес. Едно от предимствата на HTML5 е, че HTML5 приложение се разработва веднъж и се прилага навсякъде, и вероятно разработчиците биха предпочели този вариант. В същото време потребителите искат най-доброто преживяване за себе си – с пълна тъчскрийн функционалност, богата графика и голямо бързодействие – характеристики, които са силно ограничени за нейтив приложенията.
  • Сигурност. Системите за управление на мобилните устройства (Mobile device management - MDM) позволяват на потребителите да предоставят удостоверяване на ниво устройство в допълнение към поддръжката на потребителски имена и пароли. MDM поддържа също така функционалност за отдалечено изтриване на информацията и блокиране, в случай че устройството бъде загубено или откраднато. Само някои BI доставчици предоставят такива функции за сигурност в своите собствени платформи, докато други разчитат на MDM системи от трети страни.
  • Наличност срещу авторство. Много потребители за момента предпочитат интерактивно използване на BI с възможности за изгледи, обновявания, сортиране и филтриране. Разработването на нови рипорти и прихващането на нови данни могат да бъдат страхотни възможности, но повечето потребители все още предпочитат и очакват базовите функционалности.
  • Офлайн поддръжка. Съществуват много локации в едно предприятие – отдалечени сгради, складове и др. – където мобилната услуга е силно ограничена. В тези ситуации са изключително важни офлайн възможностите, въпреки че все още много малко вендори ги предоставят. Ако е налична офлайн поддръжка, трябва да дефинирате дали да се гледат статични изображения на страници или да се извършва интерактивна работа с кеширани данни. Когато се поддържа офлайн функционалност, сигурността трябва да бъде голяма.

Съвет: Само защото потребителите не питат за мобилни BI, това не означава, че тези системи нямат стойност за бизнеса. Идентифицирайте мобилните си служители и ги снабдете с съответните функционалности, така че потребителите да разберат техния потенциал, съветват експертите.

Големи данни и малки данни

Големите данни може и да са повсеместна тема, но все още не е постигнато почти нищо с повсеместното внедряване на тази технологии. Според наскоро проведено проучване на TDWI, само 10% от компаниите са внедрили Big Data технологии.

Според експертите все още съществува неяснота относно това какво означава „големи данни”. Много експерти смятат, че терминът е синоним на Hadoop и NoSQL технологии, и в началото те предполагаха отказ от складовете за данни. За щастие, дори доставчиците на Hadoop решения все повече признават, че Hadoop е само една част от една голяма екосистема от данни. Аналитичните аплайънси са също част от пазара на големите данни. Каквито са и опциите за изчисления в паметта.

Компаниите, които първи внедряват подобни технологии вероятно разполагат с големи обеми от данни, други обаче работят с по-малки обеми. Тези организации също целят да извлекат информация и тенденции от неструктурираното съдържание, като например данни от сензори, туитове, постове във Facebook и имейл съобщения, които не е лесно да бъдат изследвани с традиционните релационни бази данни. Те също така се нуждаят от нови технологии, дори и ако не става дума за „големи данни”.

Според експертите Big Data разработките в BI ще доведат до по-силна интеграция между Hadoop технологиите и традиционното Data Warehouse съхранение, с по-голямо внимание върху правилното и точно използване на данните. Те ще доведат също така до по-добра поддръжка от BI доставчиците на по-широк спектър от източници на големи данни, до създаването на по-зрели продукти от стартиращи фирми в Hadoop света и до изчисления в паметта, които ще усъвършенстват и развият приложенията за обработка на транзакции, застрашавайки по този начин традиционното, базирано на дискове съхранение.

Опростяване

Поради сложността на BI инструментите днес, много служители и ръководители от бизнес звената са по-скоро склонни да се страхуват от изброените инструменти. Съществуват определени опити да се постигне опростяване на този софтуер, но тези опити са с променлив успех.

Очакванията на специалистите в областта са 2014-а да бъде годината, в която ще станем свидетели на по-опростени BI интерфейси, което обаче няма да доведе до пожертване на интелигентността. Тези продукти ще бъдат задвижвани частично от Visual Data Discovery технологията, но също така и от инструментите за търсене, подобрените дашбордове и вградения BI.

Редица големи вендори вече подобриха продуктите си, снабдявайки ги с по-изчистена визуализация и „шлифована” навигация както сред структурираното, така и сред неструктурираното съдържание, опростено търсене с цел намиране на съществуващо съдържание или създаване на нови визуализации на данни. Все повече се появяват и SaaS базирани предложения, които комбинират инструменти за търсене, интелигентна визуализация и усъвършенствани анализи.

Други тенденции

Трудно е да се ограничат тенденциите в BI софтуера само до 5, убедени са експертите. Други важни аспекти, които задължително трябва да се споменат, когато се говори за BI, са усъвършенстваните аналитични инструменти, инструментите за сътрудничество, включването на данни от социалните мрежи и не на последно място - липсата на таланти в сектора, която обаче доставчиците се опитват да адресират чрез вграждане на експертиза директно в разработваните системи.

BI пазарът до 2018 г. - какво предстои:
 Глобалният пазар на BI и аналитични платформи ще расте с 8,93% средно на годишна база за периода 2013 – 2018 г., според данни на анализаторите от Research and Markets. Един от ключовите фактори, допринасящи за ръста на този пазар, е увеличаващият се обем информация, генерирана от корпоративните приложения. BI инструментите и инструментите на аналитичните платформи са изключително полезни в извличането и анализа на това нарастващо количество разнообразни данни.
Глобалният пазар на BI и аналитични платформи ще се характеризира и с все по-голямо възприемане на SaaS-базирани BI и аналитични платформи. Според анализаторите от Research and Markets, възприемането на SaaS-базирани BI и аналитични платформи се очаква да нарасне бързо в близко бъдеще. Традиционните внедрявания на BI инструменти на място в предприятията бавно започват да бъдат заменяни от хоствани SaaS решения с един или много ползватели. В същото време обаче трудността при валидирането на точността на данните, лежащи в основата на тези системи, може да бъде предизвикателство пред ръста на този пазар, смятат анализаторите.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов