Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Комуникации

Nokia купува Alcatel-Lucent

Ще подсилва бизнеса си с телекомуникационно оборудване

от Виктория Лазова, 16 април 2015 0 2034 прочитания,

Nokia купува Alcatel-Lucent, като сделката ще се осъществи изцяло чрез закупуване на акции, при което цената на нейния по-малък френски конкурент възлиза на 15,6 милиарда евро, съобщи Ройтерс. Целта на сделката е Nokia да подсили своя бизнес с телекомуникационно оборудване и да се конкурира с пазарния лидер Ericsson.

NokiaПоглъщането на Alcatel-Lucent от Nokia ще предефинира сектора на телекомуникационно оборудване, който в момента страда от чувствително слаб ръст и натиск от страна на играчи от ниския ценови сегмент като китайските Huawei и ZTE.

След обединението новата компания ще има около 114 000 служители и общи продажби около 26 милиарда евро. В сектора на мобилното оборудване Nokia ще заеме силното второ място с дял от световния пазар в размер на 35 процента, заставайки непосредствено след шведската Ericsson с 40 процента дял и изпреварвайки Huawei с нейните 20 на сто, по данни на Bernstein Research.

Прочетете още: ITU обяви конкурс за млади предприемачи

Финландската компания ще даде на акционерите на Alcatel-Lucent 0,55 акции в обединената компания за всяка от техните акции в Alcatel-Lucent, което означава, че 33,5 на сто от стойността на новата компания ще бъде в ръцете на акционерите на Alcatel.

Сделката ще бъде финализирана през първата половина на 2016 г. и се очаква резултатът от нея да бъде 900 милиона евро спестявания от оперативни разходи до края на 2019 г., съобщават от Nokia.

Новата Nokia ще има силно присъствие на важния пазар на Северна Америка благодарение на ключовите си договори с AT&T и Verizon и бързо растящия интернет бизнес.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов