Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Анализи и тенденции
бр. 5, 2015

10 постижения на CAD/CAM/CAE технологиите

Доказаните в практиката ползи от системите за компютърно подпомагано проектиране, цифрово производство и инженерни анализи насърчават инвестициите в софтуер от този клас

от , 25 май 2015 0 4159 прочитания,

10 постижения на CAD/CAM/CAE технологиите

През последните 10 години българските организации постигнаха качествен скок в прилагането на системи за компютърно подпомагано проектиране, цифрово производство и инженерни анализи. В периода 2005-2015 г. предприятията постепенно се ориентираха към внедряване на CAD/CAM системи на повече работни места, както и към въвеждане на по-комплексни решения, включващи не само базовата конфигурация, а също и средства за инженерен анализ на проектираните изделия. Значително се повиши и интересът към техническите приложения от страна на потребителите в областта на строителството - днес архитектите и строителните инженери използват комплексен софтуер, осигуряващ всички етапи на тяхната работа – от идейния проект до реализацията на сградата, включително проектирането, визуализацията и дори строителният надзор и разходите за строителството.

Нека се спрем на няколко от най-интересните проекти, представяни през годините на страниците на списание CIO, опитвайки се да оценим ползите от CAD/CAM/CAE технологиите през призмата на времето.

Прочетете още: 10 проекта фокус върху иновациите и цифровия бизнес

#1: Проектиране в тримерното пространство

В края на 2004 г. във всички подразделения на ЗММ-България Холдинг АД, с цел унификация в конструктивните и технологични отдели се внедряват еднакви средства за работа, а именно дистрибутираната от ДиТра система Solid Works 2001 Plus. “Представата ни за проектиране окончателно се промени. Всичко, което искаш и можеш да създадеш като обекти в тримерното пространство се реализира благодарение на тази програма”, писа на страниците на нашето издание Господин Господинов, главен конструктор, ЗММ Нова Загора АД.

През годините предприятията от ЗММ България Холдинг АД продължават да разчитат на SolidWorks, да обновяват версиите на продукта и да въвеждат нови модули. Пример в това отношение е компанията произвеждаща електромотори ИХБ Електрик АД, която в началото на май 2015 г. добави към богатата си мрежова инсталация 2 нови места на SolidWorks в комбинация с лицензи на SolidWorks Enterprise PDM CAD Editor. По-рано ИХБ Електрик внедри продуктите SolidWorks Simulation Premium за широк кръг инженерни симулации и SolidWorks Flow Simulation изследване на флуидни потоци.

Инж. Недко Нанков, Девня Цимент АД (CIO 8/2009)
Инж. Недко НедковЗапочнахме да използваме CAD софтуер в далечната 1992 г. с внедряването на Autocad. Преминахме през Autocad Mechanical до Autodesk Invertor. Числеността на Конструктивнния отдел в началото бе 10 специалисти, а сега - двама. Да говорим за ефект, изразен във време, точност и други ползи от използването на CAD системи в проектирането ми се струва безполезно. Започнах да работя в областта на конструирането върху чертожна дъска с линеал и триъгълник. По-младите специалисти днес трудно могат да си представят какви плахи опити правехме да чертаем използвайки изчислителните машини от типа ЕС-1020. Стигна се до невероятното - Autodesk Invertor (не пренебрегвам и другите програми от този ранг). Иска ми се да си представя на какво ще работят и днешните млади специалисти, когато станат на моите години!

#2: По-кратко време за реализация на изделията

“Днес във времето на ожесточена конкуренция, при която не можем да си позволим да изоставаме и трябва да се стремим да бъдем по възможност крачка напред - времето за реализация на всяко изделие е от първостепенно значение”, обобщиха в CIO 7/2005 конструктури и ИТ специалисти от Оптикс АД, подготвили съвместна статия.

Необходимостта да се съкрати времето за осъществяване на проектите, мотивира предприятието да закупи 10 мрежови лиценза на Unigraphics NX за обезпечаване нуждите на инженерните си екипи. “NX значително съкращава времето за разработване и усвояване на нови продукти. Също така предоставя на инженерите от всички етапи на жизнения цикъл на изделието инструменти за задълбочена, надеждна и бърза работа”, заявиха представителите на компанията специализирана в конструирането и изработването на оптични възли, медицинска апаратура и специална техника.

През годините Оптикс АД продължава да използва активно съвременни CAD/CAM технологии. Към момента компанията разполага с цялостно CAD/CAM решение за цифрово производство на прецизни механични детайли за нуждите на електро-оптичните системи, базирано на SIEMENS NX САМ. “Системата включва специализирани работни места на SIEMENS NX за наследяване на CAD данни, асемблиране на инструментална екипировка, генериране на управляващи програми и между операционни състояния, пост процесите и симулация на инструментални пътища за валидиране на механичната обработка”, коментират от фирма СпейсКАД, която е партньор по изграждането на решението.

Бързата разработка на нови изделия с помощта на CAD/CAE е предимство, потвърдено и в практиката на Донидо АД Хасково, където е внедрена система за проектиране на съдове и линии за преработка на мляко. През 1998 г. компанията решава да преминe към тримерно проектиране и въвежда софтуера Solid Edge. „ Донидо изпълнява линии по поръчка на клиента, и всяка отделна линия е уникална, макар и компанована от едни и същи стандарти модули. Ето защо, за нас е еднакво важно както да сме в състояние да проектираме бързо нови модули, така и да използваме многократно вече наличните конструктивни решения чрез гъвкавото им комбиниране в различни продуктови конфигурации. Тук Solid Edge се оказа перфектният инструмент за нас“, коментира инж. Йордан Вълчев, главен изпълнителен директор на Донидо АД в CIO 8/2014.

#3: Висока ефективност

Производителят на машини за тютюневата, опаковъчната и фармацевтичната индустрии Айгер Инженеринг ООД вече повече от 15 години използва продуктите на SolidWorks. През 2010 г. компанията стартира внедряване на нова система за управление на инженерната дейност, базирана на SolidWorks Enterprise PDM (EPDM). “Вече постигнахме сериозен напредък по отношение на поставените цели. Например, съкратихме времето за инженеринг на стандартен проект от 20 човекодни на 2 човекодни”, заяви Димитър Янчев, управител на Айгер Инженеринг в CIO 8/2011.

“Мое лично мнение е, че най-същественият положителен ефект от въвеждането на EPDM решение е възможността да дисциплинира дизайнерите в това, което правят”, каза още Янчев през 2011 г.

Към момента в Айгер Инженеринг се използват 30 места на 3D CAD системата SolidWorks и още толкова лицензи на системата за управление SolidWоrks Enterprise PDM, интегрирани места на SolidWorks Electrical Professional за електро проектиране, софтуер SolidWorks Composer за техническа комуникация и комплект от места на Delcam FeatureCAM за управление на широк кръг металорежещи NC машини. “Компанията постига изключително високо ниво на ефективност на работа”, коментират представители на ДиТра.

#4: Подобрения в процесите и нови възможности при разработка

През 2010 г. Вапцаров Холдинг стартира проект за внедряване на мащабна PLM система. След проведен търг за доставчик на решението е избрана фирма СпейсКАД ООД. В обхвата на внедряването са над 70 отделни лицензии на SIEMENS NX и Teamcenter. През 2011 г. е реализирана интегрирана фирмена PLM платформа за цифрова разработка и производство на турбини и други хидро-технически съоръжения. Специално за целите на производството са разработени редица специализирани софтуерни инструменти - за интеграция с фирмената ERP система, за изчислителна динамика на флуиди (CFD), както и набор от пост процесори за програмиране на машини с CNC по 5 едновременно управлявани оси.

“С внедряването на PLM Вапцаров Холдинг постига подобрения в процесите и нови възможности при разработка, техническа подготовка и производство с машини с CNC”, коментира изпълнителният директор на Вапцаров Холдинг Владимир Попов в CIO 8/2011.

Юлиян Стръмски, технически директор, Хранинвест-ХМК АД (CIO 8/2014)
Юлиян СтръмскиОт 2005 г. конструирането на произвежданите във фирмата машини и съоръжения се извършва със SolidWorks, а от няколко години програмистите разполагат с CAM продукта Feature CAM. Примерите за проектите в Хранинвест-ХМК АД, осъществени с използваните CAD и CAM продукти са повече от многобройни. За да поясня колко многобройни, бих отбелязал, че eдва ли има читател на сп. CIO, който да не е опитвал храна или напитка, които по технологичния си път на производство или опаковане, да не са минали през машини или съоръжения, които напълно или частично са произведени от нас. Всички те са били проектирани и изработени с незаменимата помощ на използваните от нас CAD и CAM системи.

#5: Създаване на детайли със сложна форма

В Алфрида Пеев ЕООД, Delcam PowerMill, PowerShape, и SolidWorks са основните инструменти в производствения процес, при който всяко изделие – от идеята до реализирането му – се изработва чрез CAD/CAM софтуер. Освен това по-голямата част от детайлите за асемблиране на инструментите се създават изцяло с 3D моделиране и визуализация. “Функционалностите на CAD/CAM програмите позволяват създаването на детайли със сложна форма за максимално кратко време при оптимизиран режим на рязане на материала без значение какъв е той”, отбеляза инж. Велин Пеев, управител на Алфрида Пеев ЕООД в CIO 8/2011.

Продуктът Delcam PowerMILL за управление на фрезови NC машини, включително такива с едновременно управление по 5 оси се използва успешно и от производителят на инструментална екипировка за стъклени бутилки и опаковки Инхом-98 ООД, а освен това тази компания използва специализираният продукт Delcam ArtCAM за моделиране и генериране на програми за обработка на художествени форми, съобщиха от ДиТра.

#6: Оптимални конструкции

Системата за 3D машинно конструиране, която използват специалистите в Девня Цимент АД е Autodesk Inventor Professional. Изборът е обоснован от традицията в предприятието, което е отдавнашен потребител на продуктите на Autodesk. Конструкторите са приложили Autodesk Invertor в много от техните проекти, насочени към разработката на резервни части и специфично оборудване. “Сред възможностите, които дава Autodesk Invertor за бързо, точно и евтино проектиране са: вмъкване в проекта на детайли и сглобени единици, произведени от други фирми, бързи якостни и кинематични пресмятания на повечето от познатите машинни елементи, анимиране на движението на конструирания механизъм и др.”, отбелязва в CIO 8/2009 инж. Недко Нанков, конструктор в Девня Цимент АД. Всичко изброено според него позволява извършване на многовариантни пресмятания, с промяна на различните параметри, за кратко време, като в резултат се получават на конструкции, които са оптимални по определен критерий.

#7: Креативност и прецизност

Партнърс Мейнт Къмпани ЕООД проектира и доставя технологично оборудване в няколко различни направления. В последните години основната дейност на компанията е съсредоточена в областта на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения.

„Строгата специфика на нашата сфера на дейност, изправя инженерния ни състав пред една уникална задача - колегите ежедневно се сблъскват с необходимостта да проявяват креативност при създаването и окомплектоването на всеки отделен елемент на едно съоръжение. Те трябва да му предадат необходимата функционалност и същевременно да осигурят безкрайната прецизност, необходима в работата с радиоактивни среди“, коментира Теодора Енева, ръководител на отдел “Администрация, финанси и логистика” в CIO 8/2013.

Отчитайки спецификата на разнообразните задачи, в Партнърс Мейнт Къмпани не ограничават своите служители в избора на отделните софтуерни продукти и в резултат в компанията се използва набор от съвместими и същевременно разнообразни предложения - например Autodesk Inventor, Creo Elements Direct Modeling, Creo Model Manager, MicroShield, ePLAN Electric и др.

#8: Гъвкавост, коректност и адекватност

Още преди 10 години, с помощта на популярната среда за проектиране AutoCAD, инженерния мрежов софтуер TOWER 5 и програмния продукт за изчертаване на армировъчни и кофражни планове ArmCad, малкия екип на ТДД Инженеринг успяваше да проектира в кратки срокове големи строителни обекти.

“Само с помощта на адекватно информационно осигуряване проектантските фирми могат да бъдат достатъчно гъвкави, за да отговорят на постоянно променящите се изисквания на своите клиенти. Инвеститорите се стремят към финансова реализация. И тъй като самата среда е динамична, те променят желанията си през ден. Ако модификациите, които постоянно се налагат се обработват на ръка, явно не би могло да се реагира достатъчно бързо, за да се отговори на желанията на инвеститора. Графичната среда за проектиране ни дава възможност да сме бързи, коректни и адекватни”, коментира в CIO 7/2005 управителят на ТДД Инженеринг, инж. Таню Димитров.

Подобно мнение споделя и арх. Розалин Гьопсов, управител на архитектурното бюро АДКО ЕООД, в което се използва софтуера AllPlan на Nemechek. “CAD системата в съвременното проектиране е задължително условие за изработване на конкурентоспособен продукт, както по отношение на качеството, така и по отношение на необходимото време за проектиране”, отбеляза арх. Гьопсов в CIO 8/2007.

#9: Качество и избягване на разходи с помощта на симулации и анализи

“Виртуалното симулиране на тримерни модели дава възможност още в най-ранния етап на проектиране да се генерират множество варианти, като се отчетат и всички фактори, оказващи влияние върху нормалната работа чрез симулирането им във времето. В резултат на такова изследване се получава пълна представа както за функционирането на комплекса като цяло, така и за структурните му компоненти. Чрез виртуалното симулиране на 3D модели могат да се избегнат значителни финансови разходи и да се спести много работно време, да се повиши икономическата ефективност на технологичния процес при реализацията на сложни машини и съоръжения”, коментира в CIO 8/2014 инж. Борислав Каров, конструктор в Трейд Майстер ЕООД. За целите на този тип анализи в Трейд Майстер ЕООД използват SolidWorks Simulation.

В CIO 8/2013 представители на Металик АД също съобщават за значително съкращаване на времето за проектиране на оборудване, благодарение на виртуални симулации, разработени и изпълнени от екипа на СпейсКАД ООД в софтуерния продукт Simemens NX CAE/ Nastran. “Изпълнените от СпейсКАД ООД виртуални симулации, анализи и оптимизации на детайлите в конструкцията елиминираха нуждата от допълнителна скъпоструваща серия прототипи и изпитания”, отбеляза Живко Матев, директор на Металик АД.

Инж. Георги Колев, “Мениджър развитие на проекти“ в Стандард Профил България (CIO 8/2014)
Инж. Георги КолевОт 2010 година и до момента Siemens NX се използва интензивно за оптимизиране и подобряване на производственото оборудване. Някои от последните проекти, върху които работим, са модифициране на шприц форми и оптимизиране на работната геометрия на режещите ни инструменти. Успешно прилагаме продукта при проектиране на специални ръчни инструменти, измервателно оборудване и дори при реверсивен инженеринг.

#10: 3D визуализация - изкушението на третото измерение

Исторически, преди да бъдат реализирани, творенията на техническата мисъл винаги са били представяни първо на хартия, с помощта на рисунка или чертеж. Днес със средствата на компютърното 3D моделиране могат да се създават обемни изображения на проектираните съоръжения, сгради, продукти и т.н. Тези изображения се отличават с фотографска точност и дават ясна представа как ще изглежда проектът, когато бъде реализиран, така че ако е необходимо могат да се направят корекции. При това, 3D моделът прави много по-голямо впечатление от колкото всеки друг начин на представяне на бъдещия проект.

Примерите за приложение на съвременни средства за фото реалистична визуализация и представяне на проекти в българските компании са много. Особено активно прилагат този инструментариум архитектурните бюра и организациите които работят в сферата на строителното проектиране. А най-добрата новина е, че технологиите за 3D визуализация се прилагат за опазване на българското културно истoрическото наследство. “Благодарение на добре развитите съвременни информационни технологии, днес ние разполагаме с добри възможности за да направим многобройните културно-исторически паметници в България по-достъпни и по-интересни за масовия посетител. Студенти, дипломанти, специализанти и докторанти предимно към катедра ‘Теория и история на архитектурата’ на УАСГ успешно ги прилагат, както в своите учебни и научни разработки, така и при участието си в различни проекти реализирани под ръководството на преподаватели от Архитектурния факултет на УАСГ”, писа доц. д-р арх. Боян Георгиев, директор на центъра за международна дейност и мобилност на УАСГ в CIO 8/2010.

Разбира се, системите за компютърно подпомагано проектиране, цифрово производство и инженерни анализи носят още много ползи и практиката на още много български компании потвърждава това. Очаквайте CIO 8/2015, където ще представим нови примери за оползотворяването на CAD/CAM/CAE технологиите в предприятия от различни индустрии.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов