Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Анализи и тенденции
бр. 8, 2015

Българският CAD/CAM пазар през погледа на доставчиците

от , 11 септември 2015 1 4069 прочитания,

Цветан СтояновЦветан Стоянов, директор CAD/CAM решения, ТехноЛогика и ръководител на ДиТра

Очакваме устойчиво развитие на CAD/CAM пазара в България и в региона и имаме основания за тази прогноза. През миналата година ДиТра отбеляза растеж от над 30% в бизнеса с продуктите на SolidWorks, Delcam и Stratasys в България и Македония и отбеляза най-успешното първо полугодие в 25-годишната си история. Наред с това, ТехноЛогика получи правото да продава и внедрява продуктите на SolidWorks, Delcam и Stratasys в Сърбия и откри офис в Белград.

Същевременно очакваме и сме готови да посрещнем все по-големи предизвикателства, пред каквито вероятно ще се изправят и колегите от конкурентните фирми. С оглед на това, техническият ни екип развива компетентност в различни сфери - комплексни внедрявания, включващи управление на инженерните данни, сложни и разнородни симулации, съвременна техническа комуникация, синхронизирано електро-механично проектиране и т.н.

Прочетете още: Българският пазар на ГИС решения през погледа на доставчиците

По отношение на доставчиците в нашия CAD/CAM пазар, налице е сериозно окрупняване на техния бизнес и припокриване на част от представяните продукти. Забелязва се и тенденция за навлизане в нови области – доскоро чисто CAD ориентирани доставчици започнаха да предлагат CAM продукти, а предимно CAM ориентирани фирми тръгнаха към бизнес с 3D принтери. Разбираемо, понякога това е продиктувано от търсенето на по-пълно задоволяване на потребителските нужди, но в други случаи това вероятно е просто стремеж да се вземат повече представителства на производители в областта.

Нямаме основание да смятаме, че търсенето на CAD/CAM решения ще се забави или няма да продължи своето развитие. Напротив, очакваме то да се ускорява, намирайки различни форми на реализация.

Може би тук е мястото да засегнем и въпроса за пиратството на програмни продукти и тяхната легализация. Не е тайна, че голяма част от CAD/CAM инсталациите се използват нелегално. Нашата работа като локални представители е фокусирана върху маркетинга, продажбите, внедряването, обучението и поддръжката. Производителите на софтуера обаче все повече обръщат внимание на нелегалното му използване. Всеки от тях вече активно си служи новите технологии за неговото проследяване и установяване. Доказателственият материал е категоричен и включва подробна статистика по дни и часове за нелегалното използване на софтуерните продукти от конкретен IP адрес. Производителите на софтуера се ползват от услугите на специално назначени адвокати, които вече реализират успешни акции в Европа и дори в съседни на България държави. По правило, това става без директното участие на местните представители. Въпрос на време е тази вълна да стигне и до България.

Георги БрашнаровГеорги Брашнаров, управител на Немечек България

Като компания, която създава технологичните иновации в областта на CAD системите в последните 15 години, ние натрупахме огромен опит с продуктите на водещите световни компании в сегмента и техните R&D отдели. Абсолютно ясен първи приоритет на всички е позициониране в BIM (Building Information Model) областта. Това носи сериозни промени в начините, по които се създават и запазват интелигентни обекти, но и налага друг стандарт на отвореност при обмена на данни (IFC). Неотменима част от този процес е също изнасяне на CAD дейности в облака, както и мобилен достъп до CAD данни.

На българския пазар тези технологии достигат с по-бавни темпове, но не са непознати. Необходимостта от открита комуникация между различните участници в строителния процес, възможността за създаване на детайлна документация на всички етапи и интеграция на дейностите, е налице и у нас. Съвременните BIM решения удовлетворяват тези нужди като предоставят свобода на действие и същевременно прозрачност на данните от различните етапи на строителния процес. Това е бъдещето, както в световен мащаб, така и на нашия пазар.

Това, което все още възпрепятства българските професионалисти от сектора, е малкият пазар и големите инвестиции, които трябва да правят. Затова все по-актуална става тенденцията за предлагане на CAD/BIM софтуер на абонаментен принцип, което значително намалява разходите на дизайнери, архитекти, проектанти и строители, защото плащат за това, което реално потребяват. Нашите партньори от Vectorworks вече имат успешен абонаментен модел, който работи много добре на пазарите в САЩ, Германия, Австрия, Англия, Япония и предстои да въведем заедно и на българския пазар.

Неделчо ГанчовскиНеделчо Ганчовски, управител, Проектсофт ЕООД

От началото на 2015 година се наблюдава раздвижване на строителния пазар, което от своя страна води и до повишено търсене на софтуер за строително проектиране. Съществена роля за това оказва и постепенното навлизане на новите европейски стандарти Еврокод. Не са малко и фирмите, които разработват проекти за други европейски държави. Все повече потребители се ориентират към ползването на цялостни 3D системи за проектиране спрямо отделни продукти за 2D чертане, анализ, армиране.

Бальо ДиневБальо Динев, СпейсКАД ООД

Има устойчива тенденция на преимуществено търсене на продукти за автоматизация на техническата подготовка за производство - основно CAM решения. На второ място, има търсене на 3D CAD продукти от среден клас, и накрая – CAE софтуер, типично насочен към оптимизация на системи и технологични процеси.

Наред с това, все още огромна част потребители са в капана на „големите надежди“, подхранвани от доставчици на ERP системи, че „нашето ERP прави всичко!!!“. Свидетели сме на множество „излъгани“ фирми, които с изненада установяват, че след внедряване на очакваното ERP, от обещаните чудеса няма и помен, и дори посменното планиране на производството не работи както трябва, да не говорим за такива тънки неща като динамична оптимизация на машинните графици, отчитане на реалното изпълнение или пък управлението на режещите инструменти в производството. Тук има една огромна „бяла“ зона на липса на познания, която следва да бъде систематично запълвана.

Пазарът следва плътно динамиката на индустрията. Ние в СпейсКАД сме щастливи да споделим, че имаме поредна много силна година с NX и Solid Edge. Наред с това, имаме няколко много интересни инженерингови проекта за външни фирми, насочени към проектиране на продукти и създаване на инструментална екипировка за тяхното производство. Инженерите на СпейсКАД са готови да посрещат все повече предизвикателства в тази посока, чрез аутсорсинг на инженерни задачи по поръчка на потребители, произвеждащи продукти с висока добавена стойност.

Имаме основания да очакваме запазване на тенденцията за повишено търсене на CAM и MES решения, а също и на CAE инструменти за симулация на технологични процеси – леене, коване щамповане, термообработка, шприцоване на пластмаси и композитни материали. За щастие, ние в СпейсКАД сме готови да предложим не само продукти, но и трансфер на технология за тяхното ефективно ползване в ежедневната работа на инженера.

Иван ВълковИнж. Иван Вълков, управител Рапид Прогрес ЕООД

Определено наблюдаваме тенденция за повишаване на търсенето и предлагането на CAD/CAM системи. Предприятията и техните ръководители все по-често и по-ясно осъзнават предимствата при употребата на лицензиран софтуер и удобствата на техническата поддръжка към него. Все повече и повече фирми се нуждаят от консултация и съдействие относно оптимизацията на техните работни процеси. Ние отговаряме на тези нужди под формата на софтуерни продукти, консултации, обучение и техническо сътрудничество. Прогнозата ни за следващата една година е, че търсенето на такива решения ще се повиши, тъй като технологиите претърпяват постоянно развитие. Фирмите, които не са склонни към въвеждането на иновативни производствени решения и залагат на старите изпитани методи на работа, трябва да положат неимоверни усилия, за да останат конкурентоспособни на пазара. Нашата препоръка към тези фирми е, да преосмислят стратегията си и да приемат новостите, за да отворят потенциала си за високи производствени резултати.

Европейското подпомагане, с цел по-активни инвестициите в иновации в българските предприятия, също е от основно значение за търсенето и предлагането на CAD/CAM софтуер. Благодарение на еврофинансирането, много български фирми успяха да се изкачат няколко стъпала по-нагоре в своето бизнес развитие.

Момчил ЯкимовМомчил Якимов, мениджър CAD/CAM софтуер, Солтех ЕООД

През изминалата година се забеляза тенденцията за диференциране на пазара. По-универсалните CAD и CAM програми придобиват белезите на масови продукти, за избора на които определящите фактори са популярността на марката, достъпната цена и „алтернативата“ от нерегламентирани копия. В същото време към нас се обръщат все повече специализирани производители, които търсят специфични за своята дейност CAD/CAM системи. Това са нов тип клиенти с дългосрочни инвестиционни програми, които очакват конкурентни предимства, предвидимост и възможности за надграждане във времето. Тук пиратските копия са неизползваеми – представете си ги като една изпаднала наготово лимузина, която няма нито талон за собственост, нито регистрационен номер, нито правоспособен водач.

За следващите 12 месеца очакваме ръст на покупките на софтуер с европейско съфинансиране, тъй като след дълга пауза беше отворена подходяща за целта процедура. Ще се внасят все по-сложни CNC машини, за които ползването на CAM-програми е неизбежно. Сбъдва се прогнозата ни от миналата година, фирми и ВУЗ заедно да търсят решение на проблема с липсата на подготвени кадри. Внимание ще привлече темата за роботизацията и вариантите за офлайн-програмиране на роботи. В употреба ще навлезе поредното ново съкращение: МPM (Manufacturing Process Management). Ще следим новините около Индустрия 4.0 – стратегията на германското правителство за интелигентната фабрика на бъдещето.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия | Декларация за поверителност | Политика за бисквитки |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов