Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Анализи
бр. 12, 2015

В очакване на “цифровия водовъртеж”

от , 23 декември 2015 0 1988 прочитания,


Надя Кръстева, главен редактор

Според философската школа на питагорейците ,,Всичко е число и всичко е от число” – т.е. светът е подчинен на числата, като измерители на количествената страна на закономерността в природата. А всяко число се записва с цифри. Още преди 2500 години Питагор и неговите последователи са търсили в цифрите и математическите изрази път към всеобщата хармония.

През изтичащата 2015 г. в центъра на вниманието на всички водещи анализатори бе цифровата трансформация и изглежда, че древното учение на питагорейците е възродено.

Прочетете още: 10 значими тенденции в BI технологиите през 2015 година

От Gartner например отбелязват, че цифровият бизнес “изтрива границите между виртуалните и реалните светове”. Според тях, 2015-а е годината от която започва третата ера на корпоративните ИТ, която “не само подобрява възможностите за използване на ИТ, но променя кардинално самите организации и основите на конкуренцията, и дори създава нови индустрии”.

Подобни са прогнозите и на други анализатори. Например експертите от DBT Center предричат, че през следващите 5 години 40% от съществуващите днес компании ще изчезнат. На пазара ще останат само тези предприятия, които навреме се подготвят и успешно се впуснат в “цифровия водовъртеж”.

На този фон, въпросите за ролята на ИТ ръководителите и ИТ отделите, както и за най-перспективните тенденции в света на корпоративните ИТ, са особено значими. Както винаги в 12-и брой на сп. CIO се спираме на тях, като представяме резултатите от глобалното проучване на американското издание CIO “Ролята на ИТ директора” (State of the CIO Survey) и прогнозите на изследователската компания Gartner за 10-те най-важни стратегически технологични тенденции.

По традиция, в последния ни брой за годината представяме най-добрите практики в развитието на информационната среда и управлението на ИТ, откроени от конкурса “ИТ мениджър на годината”.

Надяваме се, че информацията в следващите страници ще ви бъде интересна и полезна.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов