Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Практики

Поставиха лимит на цените на смартфони и таблети за депутатите в Русия

Съветът на Руската федерация е подготвил документ, който поставя лимит при разходите на депутатите, свързани с техните професионални дейности, включително за закупуването на мобилни телефони и таблети

от Виктория Лазова, 06 януари 2016 0 1938 прочитания,

Съветът на Руската федерация издаде указ в края на миналата година за правилата за определяне на нормативните разходи за подсигуряване на дейността на Съвета. В документа се включват нормативите, по които се определя цената на стоките и услугите за обезпечаване на държавните и общинските нужди с указания за тяхната стойност, въпреки че общата сума не е обозначена. 

Русия

Част от разрешените покупки с бюджетни средства се отнасят за закупуването на устройства и компютърна техника, както и за получаването на ИТ услуги. В скоро време предстои обнародването на документа. 

Прочетете още: Руски депутат поиска забрана на месинджъра Telegram в Русия

От документите става ясно, че всеки от 170-те члена на Съвета на Федерацията има право да закупи за сметка на бюджета устройство за мобилна връзка за не повече от 620 лева (25 000 рубли). В същото време разходите за телекомуникационни услуги не трябва да надвишават 114 лв. на месец (4592 рубли). 

Съпоставено с цените на руския пазар, това означава, че народните избраници могат да си купят с бюджетни средства например ремонтиран в заводски условия Apple iPhone 5s 16Gb или нови смартфони като HTC One E9s Dual SIM, Sony Xperia M4 Aqua Dual LTE и Lenovo VIBE Z2 Pro (K920) Dual LTE.

За ръководителите на администрацията на Съвета лимитите са съответно 372 лв. (15 000 рубли) и 99 лв. (4000 рубли), а за началниците на отдели – 124 лл. (5000 рубли) и 25 лв. (1000 рубли). 

За мобилен интернет и парламентаристите, и служителите могат да изхарчат по 50 лв. (2000 рубли). 

Граничната стойност на таблет за сенаторите е 2233 лв. (90 000 рубли), което означава, че парламентаристите могат да подберат за себе си едни от най-скъпите модели на пазара - например Apple iPad Pro 128Gb Wi-Fi + Cellular. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов