Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ сигурност

Защита от кибер атаки в стил Сун Дзъ

или как непредсказуемостта може да спаси компютрите от вируси

от Надя Кръстева, 26 януари 2016 0 4228 прочитания,

Всеобщо мнение в, че компютърът трябва да прави точно това, което се очаква от него. И все пак какво би станало, ако в неговото функциониране бъде внесен малко хаос?  

Сун Дзъ

Професор Даниела Оливейра (Daniela Oliveira) от университета във Флорида (UF) счита, че известна доза непредсказуемост ще даде възможност компютърът да бъде защитен от вредни програми. Заедно с нейни колеги от University of Florida, Stony Brook University и University of California, Davis, професор Оливейра разработва операционна система, наречена Chameleon, която използва за пускане на неизвестни програми специална среда, в която нарочно се внасят елементи на заблуда.  

“Въпреки че идеята да се засяга функционалността изглежда налудничава, това може да се окаже ефективен подход за противодействие на атаки. Вредоносният процес счита, че си е осигурил пълен контрол, но това не е точно така. Сун Дзъ и Юлий Цезар са побеждавали благодарение на елемента на изненадата. Този подход е приложим и в кибервойна”, коментира професор Оливейра в статия, публикувана на сайта на University of Florida.

Програмите на които Chameleon вярва веднага се разполагат в стандартна среда, а тези, които предизвикват опасения, се изпълняват в “заблуждаващ” режим, при което се събира и анализира информация, която помага те да бъдат разбрани и евентуално обезвредени.

За сега Chameleon е в ранна, концептуална фаза на разработка. Професор Даниела Оливейра счита, че “хаотичната” ОС ще бъде особено полезна в корпоративна среда, където всички софтуерни приложения необходими за работата са предварително известни.

“Предсказуемите компютърни системи улесняват прекалено много живота на злосторниците”, казва професор Оливейра.

Прочетете още: Пазарът на средства за ИТ сигурност отбелязва почти 10% ръст

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов