Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

Роботи за еднократна употреба – спасители в екстремни ситуации

от Надя Кръстева, 17 юни 2016 0 3719 прочитания,

 

Мини роботи с цена от $10 до $100 са по-подходящи за използване в екстремни ситуации, отколкото по-големи и по-скъпи и по-малко подвижни варианти. Това мнение споделя екип oт инженери в Калифорнийския университет Berkeley. 


Създадените от екипа роботи са с дължина до 10 см и могат да тичат, да се изкачват, да летят и да предават информация на спасителни служби. А когато такъв робот изпълни своята мисия, той може да бъде изхвърлен без съжаление. 

робот, Velociroach

Два робота Velociroach демонстрират работа в екип

 
Изобретателите дават няколко примера за приложението на новата им разработка. Екипите по пожарна безопасност могат да пуснат пред себе си в горяща сграда десетки мини роботи, снабдени с датчици. Робот с далекомер може да им помогне да разберат на какво разстояние се намира застрашен човек. В други ситуации, роботи снабдени с датчици могат да осигурят информация за изтичане на сероводород в нефтопреработвателен завод и т.н.  
Сред роботите, създадени от екипа в Berkeley е шестокраката “хлебарка” Velociroach, която може да се придвижва със скорост 3 метра в секунда. Неотдавна инженерите научиха своите мини роботи да си сътрудничат. Например една “хлебарка” може да повдигне друга, помагайки и да се качи по стълби, а летящият робот H2Bird може да ползва Velociroach като площадка за излитане. 
Защо Velociroach е създаден така че да прилича на “хлебарка”? Защото тази конструкция осигурява висока скорост и маневреност, обясняват инженерите. 
Вижте два видео клипа за Velociroach, от които ще се убедите, че могат да работят заедно и че са доста бързи. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов