Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Коментари
бр. 7, 2016

Професионални пътеки за сертифициране на експерта по киберсигурност

Експертизата в областта на информационнната сигурност става все по-ценна

от , 16 август 2016 1 1373 прочитания,

Найден Неделчев, заместник ръководител глобална ИТ сигурност и одит, GfK

Д-р Найден Неделчев е eксперт по управление и осигуряване на ИТ услуги. Професионалният му опит от над 18 год. включва позиции от различни нива във финансови и банкови организации, както и работа в групови и международни проекти за оценка на сигурността, проектиране и изграждане на решения за защита на корпоративни информационни ресурси.

Участвал е и е ръководил проекти по разработване и внедряване на планове за информационна сигурност, изрядност и постоянството на бизнеса в банковия и телекомуникационния сектор. Притежава поредица от престижни сертификати в областта на ИТ, като CGEIT, CISM, ITIL, CEH, Security+, Master Computer Industry Knowledge Analyst и др.

Член е на локалната секция на Асоциацията за одит и контрол на информационни системи – ISACA.

Формално сертификацията представлява ясно определена процедура, при която трета страна - най-често асоциация или институт, разпознава в писмен вид под форма на удостоверение способностите и качествата на продукт или услуга, процес или физическо лице. Основен елемент в процедурата е оценяването на сертифицирания субект за съответствие с приетия от сертифициращата организация текуща версия на идеал във вид на система от знания в определена предметна област.

Издаваните в резултат на успешното покриване на изискванията сертификати са валидиращи документи, които обикновено са ограничени във времето със срок, който позволява да бъде разширяван при определени, специфични за сертификата условия. Целта е поддържане на постоянната професионална квалификация (Continuing Professional Education – CPE) е осигуряването на гаранции, че всеки сертифициран експерт поддържа на адекватно ниво своите познания и умения в областта. Сертифицираните, които отговорят на CPE-политиката за притежавания от тях сертификат, са на очакваното ниво на компетенция и възможности, въпреки възникналите промени от момента на тяхното сертифициране.

Общата картина

Информационнната сигурност е предметна област, която се развива с изключителни темпове. Експертизата в тази област става все по-ценна особено с разрастването на Интернет базираните решения и дълбокото навлизане на технологиите не само в бита но и в производствените процеси на все повече индустриални сегменти. Дълбоко проникване, тясно сливане или  симбиотично свързване – както и да бъде наречена, тази промяна води до нови предизвикателства, които ако не бъдат разглеждани проактивно, последователно, постоянно и дългосрочно имат потенциала да доведат до фатални последствия както в индивидуален, така и в мащабен план. Компании, организации и дори отделни хора поддържат и боравят с все по-големи масиви от чувствителни данни, които могат да се окажат опасно оръжие ако попаднат в погрешни ръце. Дори ако погледнем само парите, които са универсалното платежно средство движещо съвременната икономика, в момента съществуват над 93% единствено в електронен вид. По тази причина е много важно съществуването на експерти, които да са в състояние да разпознаят опасностите и рисковете към информацията, както и това как те да бъдат избегнати или ограничени. Това е мястото, където не съдбата, а сертифицирането по информационна сигурност се намесва в ролята на добрия герой.

Сертификатите по информационна сигурност могат да предоставят широки познания за цялата предметна област или обратно – да са изключително тясно фокусирани върху конкретна тема, модел или процес. Преобладаващо тези сертификати се дават на хора, но съществуват и такива които се предоставят на компании или компютърни решения. Темата за тях обаче е твърде широка и заслужава отделен коментар.

Ползите

Изгодите от професионалното сертифициране са многопосочни. Преди всичко те са обективно потвърждение за притежаване на необходимите знания за информационната сигурност, т.е. притежаващият сертификат може да бъде ползван за консултация при разработване и/или внедряване на дадено технологично решение. Някои от сертификатите изискват не само знания, но и умения, като по този начин се превръщат в една видима, лесно разпознаваема и при това силно желана дамга.

Освен специалистите компаниите също получават някои преимущества, когато техните служители притежават разпознаваеми стандарти. Индиректно и подсъзнателно хората правят интуитивната връзка между качеството на изделията и хората, които участват в изготвянето им. А когато хората са високо квалифицирани резонно е и изделията да се очаква да бъдат с подобаващо качество. За да се избегне субективизма компаниите могат да ползват наличието на сертификат като основен критерии при селекция на персонал за съответна позиция. Освен към служители сертификатите могат да се отнасят и за партньорски екипи, с които компанията има общи проекти – независимо от формата на партньорство, притежаването на сертифициран персонал може да е довод за предпочитането на едни компании пред други, които имат малък брой сертифицирани служители или напълно им липсват такива.

Сертификатите също така са предпоставка за висока работна ефективност. Наличието на компетентност по дадена тема означава икономисване на време по разработване на план за действие и избягване на двоумене или забавяния поради неясноти.

Накрая, но не на последно място, сертификацията има влияние и върху възнаграждението. Подобно на образованието сертификатът е достатъчна причина за претенции в тази посока и трудно за омаловажаване основание.

Сертифициращи организации

Освен независимите сертифициращи организации като (ISC)², ISACA и CopmTIA, сертификати за експертиза в областта на информационната сигурност се предоставят и от основните разработчици на компютърни решения. Такива са Microsoft, Cisco, Symantec и др. Предоставяните от последните сертификати обаче са системно зависими и обвързват притежаващите ги специалисти с жизнения цикъл на продукта, за когото са предназначени.

Работодателите често използват сертификатите като начин за идентифициране на хора със специфични познания. Проучване за 2016 в LinkedIn (TOP 10 Cyber Security Certifications for 2016) потвърждава, че сертифицирането е не само популярно но и полезно както за начинаещи, така и за специалисти с натрупан известен опит (таблица 1). Засега само може да се надяваме подобен вид проучвания да започнат да се случват и у нас.

Експертни пътеки и сертификация

От началното до експертното ниво в една професия, сертифицираща организация прави възможно градиращото подреждане на професионалните сертификати, независимо от това дали те се предоставят за комерсиално зависим продукт – например Microsoft или CISCO, или от продуктово неутрална организация като ISACA или ECCouncil.

Профилирането на професионалния сертификационен път може да се направи и спрямо отделните функции при оперирането на системата за информационна сигурност, което дава повече смисъл и прави ползата от сертифицирането по-прагматична.

Профилирането, обвързано с конкретен продукт или група продукти в съответната технологична област може да изглежда по начин, отразен в таблица 2, отразяваща текущите сертификационни схеми на доставчици на технологии.

При продуктово неутралните професионални сертификати по естествени причини съществува по-голямо разнообразие, което позволява не само повече гъвкавост, но и по-силна специализация в области на информационната сигурност, които не са чисто технологични. Профилирането на сертификационните пътища в този случай е отразено в таблица 3.

В заключение

Разбира се едно по-сериозно търсене в Интернет може да предостави информация за двойно повече от изброените сертификати, но не това в случая е важното. Все по-масовите пробиви в информационната сигурност (като примерно този на платформата Sony Playstation или сайтът за запознанства Ashley Madison) подчертават спешната необходимостта от квалифицирани специалисти в областта.

Регулярно извършваните изследвания по отношение на заплащането потвърждават, че притежаващите сертификати по информационна сигурност ИТ специалисти могат да очакват възнаграждение далече над средното за индустрията. Компаниите и в момента се състезават при наемането на сертифицирани специалисти, в стремежа си да привлекат най-качествените от тях. Правилният избор и своевременната ориентация при необходимост от промяна са фактори, които могат да повлияят върху това дали нечия професионалната реализация ще се придвижи възходящо или не.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

 
  
09:43, 11 септември 2017 # 1
NO AVATAR
chenlina20170911

yeezy adidas


moncler uk


uggs slippers


salvatore ferragamo


ray ban sunglasses


north face clearance


ugg boots


ugg clearance


cheap oakley sunglasses


dolce and gabbana sunglasses


ugg sale


coach outlet online


coach factory outlet


michael kors plånbok


polo ralph lauren

coach outlet


polo ralph lauren


michael kors uk


michael kors bags


ugg australia


ray ban wayfarer


ugg boots outlet


moncler jacket


nike factory outlet


coach outlet


north face jackets


ugg boots


air jordans


cheap nfl jerseys


fitflops


kate spade outlet


cheap oakley sunglasses


oakley sunglasses


longchamp outlet


ugg australia


under armour clearance


mlb jerseys cheap


ugg slippers


burberry outlet


tory burch outlet online


coach outlet


burberry outlet


tory burch outlet online


nfl jerseys wholesale


north face outlet


oakley vault


montblanc pens


ralph lauren uk


ugg boots outlet


nike air max uk


prada outlet


ugg boots


ugg outlet


longchamp handbags


kate spade outlet


ralph lauren outlet


jordan shoes


ugg sale


kate spade sale


oakley sunglasses


true religion uk


ray ban sunglasses


nike outlet store


ray ban sunglasses


ugg outlet


ugg factory outlet


cartier glasses


michael kors outlet


christian louboutin outlet


coach outlet


coach factory outlet


ray ban sunglasses


ugg uk


nike air max


ralph lauren


coach factory outlet online


michael kors online


christian louboutin shoes


salvatore ferragamo outlet


uggs canada


retro jordans


ugg boots on sale 75% off


ray ban sunglasses


nike huarache uk


oakley sunglasses


coach outlet


michael kors outlet


ugg boots


ralph lauren polo


ugg boots on sale 70% off


canada goose sale


ugg boots


kate spade outlet online


superdry hoodies


ugg sale


nike air max


true religion


north face jackets


ugg australia


oakley sunglasses


michael kors outlet online


michael kors handbags outlet


cheap jordan shoes


ugg australia


michael kors outlet


hermes birkin bag


louis vuitton outlet


the north face jackets


ugg boots on sale 75% off


vans outlet


coach outlet online


coach outlet


ugg outlet


prada handbags


north face outlet


canada goose canada


versace glasses


michael kors handbags


michael kors plånbok


louis vuitton outlet


coach outlet


adidas jeremy scott


ugg boots


nike outlet


adidas yeezy boost


adidas outlet clearance


coach bags


ray ban outlet


ugg boots


mulberry uk


christian louboutin outlet


uggs clearance


ralph lauren sale


ugg boots


burberry uk


hermes uk


coach factory outlet online


mac cosmetics


north face outlet


uggs outlet online


ray ban sunglasses


michael kors canada


ray ban solglasögon


louis vuitton handbags


christian louboutin


canada goose outlet


uggs outlet


ray ban sunglasses uk


polo ralph lauren


rolex submariner


pandora bracelet


burberry sale


polo ralph lauren


snapbacks hats wholesale


michael kors handtaschen


polo ralph lauren


coach purses


longchamp outlet


ugg boots


michael kors handbags


nike running shoes


ugg boots on sale


canada goose clearance


ray ban wayfarer


ugg boots clearance


coach factory outlet


burberry sale


christian louboutin shoes


jordan shoes


ugg outlet


michael kors handbags


ugg australia boots


uggs outlet


rolex oyster perpetual datejust


nike outlet


coach factory outlet


nike nfl jerseys


yeezy 350


adidas stan smith


adidas shoes


louis vuitton outlet


longchamp outlet


pandora charms


ugg boots


discount nike


ugg boots clearance


michael kors geldbörse


oakley sunglasses


salvatore ferragamo shoes


nike nfl jerseys


canada goose canada


cheap nhl jerseys


louis vuitton outlet


ugg outlet


swarovski jewelry


louis vuitton


polo ralph lauren uk


air max uk


nike outlet store


ray ban sunglasses


nba jerseys


christian louboutin uk


cheap nfl jerseys


adidas shoes


adidas soccer shoes


kate spade handbags


jordan retro


cheap mlb jerseys


polo ralph lauren outlet


north face jackets


christian louboutin


michael kors outlet


uggs uk


adidas yeezy


ugg boots


coach factory outlet


true religion


nike roshe


cheap jordans


coach outlet online


nfl jerseys


adidas nmd


converse outlet


ralph lauren pas cher


ralph lauren outlet


giuseppe zanotti


tommy hilfiger canada


louis vuitton


moncler jacket


christian louboutin outlet


ugg outlet


polo ralph lauren


ralph lauren outlet


pandora jewelry


north face outlet

louis vuitton outlet


supreme uk


ralph lauren outlet


michael kors outlet


carrera sunglasses


baseball jerseys


oakley sunglasses


ugg boots


michael kors handtaschen


coach outlet


hermes bags


ugg boots


burberry outlet online


birkenstock sandals


zlatan ibrahimovic jersey


tory burch outlet


air jordans


jordan 14


oakley vault


coach handbags


ugg outlet


pandora charms


nike trainers


pandora jewelry


coach wallets


coach factory outlet


coach canada


fitflop shoes


michael kors outlet


true religion jeans


moncler outlet


ugg canada


ray ban canada


mlb jerseys


louis vuitton uk


true religion sale


north face outlet


moncler outlet


cheap nfl jerseys


louboutin shoes


canada goose outlet


michael kors outlet clearance


michael kors handbags


moncler outlet


air jordans


polo ralph lauren outlet


michael kors uk


cheap authentic nfl jerseys


oakley canada


montre rolex pas cher


pandora jewelry outlet


ugg boots


oakley sunglasses cheap


coach factory outlet


adidas yeezy


prada handbags


birkenstock outlet


ray ban sunglasses


ray ban sunglasses


uggs classic boots


cheap ugg boots


nike outlet


adidas trainers


polo ralph lauren

ugg outlet


supreme new york


canada goose outlet


ugg outlet


michael kors handbags


true religion outlet


the north face jackets


canada goose


ferragamo belts


yeezy boost 350


ray ban sunglasses uk


sac longchamp


ralph lauren outlet


ralph lauren polo shirts


pandora uk


uggs clearance


coach factory outlet


armani sunglasses


christian louboutin uk


adidas stan smith shoes


michael kors outlet


uggs outlet


michael kors handbags


yeezy boost 350 kaufen


true religion jeans


pandora canada


prada sunglasses


nike factory outlet


ugg boots clearance


coach outlet store online clearances


adidas trainers


columbia outlet online


rolex datejust


hermes outlet


polo ralph lauren


michael kors outlet


michael kors handbags


ugg boots


uggs outlet


ugg boots


michael kors outlet


coach factory outlet


adidas wings


uggs outlet


oakley sunglasses


michael kors canada


coach outlet


fitflop shoes


ray ban sunglasses


ralph lauren outlet

calvin klein outlet


nfl jerseys


michael kors outlet


coach outlet


the north face outlet


uggs australia


ugg slippers


fitflops sale clearance


ugg boots


tory burch outlet


mulberry uk


dior sunglasses


birkenstock sandals


fitflops shoes


true religion outlet


gafas de sol ray ban


michael kors handtaschen


ugg sale


burberry canada


kate spade outlet


longchamp outlet store


ugg boots


coach factory outlet


rolex submariner date


adidas originals


nfl jerseys wholesale


ralph lauren polo


nike huarache shoes


new balance shoes


coach outlet online


cheap jordans


coach factory online


uggs outlet


mulberry sale


ray ban zonnebril dames


mont blanc pens


michael kors handbags


louis vuitton


superdry uk


tory burch uk


coach factory outlet


supreme clothing


mont blanc pens


fitflops sale


canada goose for sale


louis vuitton outlet


coach outlet online


true religion jeans


prada shoes


oakley sunglasses


michael kors outlet 70% off


cheap jordan shoes


coach outlet


michael kors outlet


ugg boots


burberry scarf/strong>


red bottom shoes


eden hazard jersey


prada handbags


polo shirts


north face outlet


christian louboutin pas cher


fitflop sandals


manolo blahnik shoes


ugg outlet store


michael kors outlet


oakley sunglasses


coach outlet online


mcm outlet


uggs outlet


cheap ugg boots


blackhawks jersey


ugg outlet online


michael kors outlet online


fitflops sale clearance


soccer jerseys


fitflops shoes


nike blazer


mbt shoes


ugg outlet


polo ralph lauren outlet


polo shirts


adidas outlet


nhl jerseys


jordan shoes


red bottom shoes


oakley sunglasses


hermes belt


yeezy boost 350 v2


ralph lauren outlet


uggs outlet


chenlina20170911
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Професионални пътеки за сертифициране на експерта по киберсигурност"    

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов