Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Краят на епохата – BlackBerry се отказва от смартфоните

от Надя Кръстева, 29 септември 2016 0 2578 прочитания,

Компанията BlackBerry (преди Research In Motion) ще се откаже от разработката на смартфони и ще предаде тази задача на партньори. Това е заявил изпълнителният директор на компанията Джон Чен (John Chen), при оповестяването на финансовите резултати за II тримесечие на финансовата година, съобщава агенция Bloomberg.  

“Това ще ни позволи да намалим потребностите си от капитал и да повишим печалбата от инвестираните средства”, пояснил Чен. 

BlackBerry

BlackBerry вече няма да проектира смартфони самостоятелно, но ще продължи да разработва клиентскo (за Android) и сървърно програмно осигуряване за управление и защита на данни, а също така ще предлага мобилни услуги.  
Преди време сходен бизнес модел избра и Nokia, която продаде заводите си за производство на устройства, но продължи да се занимава с тяхната разработка. 
Също така от BlackBerry обявиха, че сключват споразумение за създаване на съвместно предприятие с компанията PT BB Merah Putih, с цел да лицензират софтуера и услугите на BlackBerry за производството на телефони на пазара в Индонезия. 
Съвместното предприятие е създадено като част от усилията на правителството на Индонезия за съдействие в производството и създаването на местни продукти, а също за увеличаване на количеството достъпни и продаваеми смартфони в страната. Новата компания ще произвежда, продава и рекламира BlackBerry устройства. В публикуваните съобщения не става ясно, кой ще се занимава с разработката на устройствата – вероятно, това ще прави производителя.  
 
 
Причините за отстъплението 
BlackBerry, като и Nokia загубиха битката за пазара на смартфони с компании като Apple и производителите на устройства под управлението на Android.  
Собствената платформа BlackBerry OS се оказа неконкурентоспособна не само на потребителския, но и на корпоративния пазар, където компанията имаше безспорни лидерски позиции. 
През 2009 г. BlackBerry контролираше една пета от пазара на мобилни устройства, заемайки второ място след лидера Nokia. Сега, във II тримесечие на 2016-а финансова година, нейният дял в пазара на смартфони, според Gartner, е  0,1%.
През последните години BlackBerry премина през редица сътресения – няколко пъти бе сменено ръководството, бяха уволнени хиляди сътрудници, бе променено името и дори платформата бе заменена с Android. Неведнъж се обсъждаше продажбата на компанията, както и отказа от производството на устройства, което в крайна сметка стана факт. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов