Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Проучвания

В кои страни живеят най-добрите програмисти?

Според HackerRank, начело по този показател е Китай. България е на 12-о място

от Надя Кръстева, 27 октомври 2016 0 15212 прочитания,

Да отговори на този въпрос се опита сайтът HackerRank Blog, който посочва като своя основна мисия “търсене на таланти”. Специалистите от този онлайн ресурс са подготвили своята класация на базата на това какви резултати са демонстрирали разработчици от различни страни в поредица от състезания по 15 различни дисциплини в областта на програмирането, включително алгоритми, Java, C++, структури от данни, математика и т.н. 

 

рейтинг

В крайна сметка, в класацията води Китай, изпреварващ незначително Русия. България е класирана на 12-о място, което безспорно е доста достойна позиция за малка страна като нашата, особено на фона на това, че САЩ  - родината на Бил Гейтс, Денис Ричи и Доналд Кнут, е едва на 28 място. 

класация

Все пак, възниква въпросът “Доколко адекватна е класацията?”. Разбира се, трябва да се отчита, че рейтингът не отчита уменията на програмистите от отделните страни изобщо, а само на някаква извадка от тях (тези които са участвали в състезанията на HackerRank). Вероятно, по-лошото класиране например на САЩ спрямо България, се дължи на факта, че програмистите в тази страна, освен участие в състезания, имат други начини за изява, които им носят по-добри практически резултати. Вероятно някои от страните в класацията изпреварват България по аналогични причини. 

 
Все пак, запознайте се с рейтинга на HackerRank
В допълнение на сайта са достъпни и класации по отделни дисциплини: Java, C++, Python и т.н. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов