Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

В MIT научиха невронна мрежа да обяснява решенията си

В лабораторията за изкуствен интелект на MIT създадоха невронна мрежа за анализ на текст, която не само извежда резултат, но и неговата обосновка.

от Надя Кръстева, 01 ноември 2016 0 5223 прочитания,

Досега невронните мрежи си оставаха черна кутия - след много итерации обучение даже създателите им не винаги знаеха, точно какви преобразувания се изпълняват в техните възли преди да бъде получен резултата. По тази причина системите с машинно обучение не можеха да се разглеждат като заслужаващи достатъчно доверие от някои групи потребители например от лекарите. 

изкуствен интелект


Сега от лабораторията за изкуствен интелект на MIT съобщават, че са създали невронна мрежа за анализ на текст, която не само извежда резултат, но и го обосновава. Системата се състои от два модула единият извлича фрагменти от текст от данни за целите на обучението и им присвоява рейтинг в зависимост от тяхната дължина и степен на свързаност. Вторият модул, получавайки фрагменти, подбрани от първия, изпълнява основната задача разпознаване или класификация. Модулите се обучават заедно, а целта на обучението е да се получи максимално висок рейтинг на фрагментите и точност на класификацията. 

Изследователите са изпробвали невронната мрежа с текстове представляващи обзорни статии за бира. Всяка напитка била оценявана от по петобална система за вкус, мирис и цвят. След обучението на системата, нейните оценки за марки бира, за които тя не е получила данни, съвпадали с оценките на компетентни автори в 80-90% от случаите. 


По-рано учените от лабораторията за изкуствен интелект на MIT съобщиха за друга интересна разработка, чиято цел е невронна мрежа да бъде научена да предсказва какво ще направят героите в даден филм на практика това би означавало способност да се предвижда бъдещето поне няколко секунди по-рано. 

На базата на видеофилми в YouTube, както и на сериалите Офис и Отчаяни съпруги невронната мрежа била обучавана да предсказва, кое от 4 действия ще предприемат героите ще се ръкуват, ще се прегърнат, ще се целунат или един от тях ще удари друг. Също така учените имали за цел да научат своята система да прогнозира какви обекти могат да се появят във видеозаписа с 5 секунди. 

За обучението са използвани 600 часа видеозаписи, а после програмата е тествана с непознати за нея епизоди. Системата успяла една секунда по-рано да предскаже вярно кое от 4-те описани по-горе действия ще се случи в 43% от случаите. В същото време се оказало, че хора изпълняват тази задача с успех в 71% от случаите. С предсказването на това какъв обект ще се появи в следващите кадри (например ако някой се запъти към машината за кафе може да се очаква появата на чаша за кафе) системата се справила доста по-зле само в 11% от случаите. Учените обаче считат, че могат да подобрят резултатите. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов