Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини История

Престижно академично отличие за професор Сава Гроздев

Орденът „Академичните палми“ е държавно отличие на Франция. Българският учен го получава за цялостната си дейност

от Надя Кръстева, 04 ноември 2016 0 5831 прочитания,

Изтъкнатият български математик, проф. дпн Сава Гроздев, бе награден с ордена “Академични палми” на Министерството на националното образование, висшето образование и научните изследвания на Франция, съобщиха представители на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). 

Орденът „Академичните палми“ е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. Той води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон Бонапарт през 1808 г. Първоначално с него се награждават само университетски преподаватели и служители. По-късно с ордена се удостояват и личности с други професии, поради заслуги към образователната система, културата и френския език. Орденът „Академични палми“ е третият по ранг след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги.

проф. Сава Гроздев

проф. дпн Сава Гроздев (снимка: ВУЗФПрофесор Гроздев получава престижното отличие за неговата цялостна дейност и ангажираност към франкофонията и френския език, както и специално за участието му в организацията на международното математическо състезание “Европейско кенгуру”. 
Проф. Гроздев е сред най-изтъкнатите български изследователи и преподаватели в областта на математиката, механиката, дидактиката и методиката на обучението по математика. Той е професор, доктор по математика, доктор на педагогическите науки, ненадминат лектор и пропагандатор на математическото знание, активен генератор на идеи и новатор с развита интуиция за съдържателни теоретични и практически образователни инициативи. 

 
Сава Гроздев е носител на редица престижни научни отличия, сред които награда „Питагор“ на МОН за високи научни постижения в областта на обществените и хуманитарните науки през 2013 г.;   почетен знак на БАН през 2003 г.; годишна награда на Съюза на учените в България за високи научни постижения през 2008 г.; годишна награда на Фондация “Миню Балкански” за изключителни и трайни постижения в областта на науката и образованието – през 2008 г.; награда “Meritorious” от международния конкурс “Write-a-problem-set International Challenge” на “Best Practices in Education” – USA през 2003 г.

 
Един от най-силните периоди в биографията на проф. Гроздев е свързан с постиженията му през 1999–2003 г., когато той е научен ръководител на националния отбор и България печели от световните олимпиади общо 30 медала от 30 възможни: 17 златни, 11 сребърни и 2 бронзови. В отборното класиране за този период България сумарно е на 3-о място след Китай и Русия. След нас са държави с голям икономически и човешки ресурс: САЩ, Англия, Франция, Германия, Япония, Канада и др. В периода 1994–1998 г., когато Гроздев е научен ръководител на балканския отбор, България печели от балкански олимпиади общи 29 медала от 30 възможни: 16 златни и 13 сребърни, както и 4 отборни титли от 5 възможни”, пише в статия за проф. Гроздев, публикувана на сайта на ПУ „Паисий Хилендарски“ по повод на 60-та годишнина на изявения учен.  


Професор Гроздев е заместник-ректор по научната дейност и кариерното развитие на ВУЗФ от 2015 г., когато е избран за тази длъжност единодушно от Академичния съвет на висшето училище.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Престижно академично отличие за професор Сава Гроздев"    

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов