Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ сигурност
бр. 12, 2016

10 задължителни мерки за защита на данните

Има какво да направите, за да повишите сигурността на своите данни и да защитите вашата компания, клиенти, партньори и колеги

от , 19 декември 2016 1 1270 прочитания,

Независимо от мащабите на вашата компания, индустрията, в която работите, и ресурсите, с които разполагате, вашият бизнес има нещо общо с всички останали организации на пазара – вашите данни са в опасност. Заплахите към информационната сигурност стават все по-усъвършенствани и вероятността злонамерени лица да се доберат до вашите данни става все по-висока. Примерите за организации, понесли щети от кибератаки, вече са много дори когато става дума за компании от малкия бизнес и некомерсиални организации.

В тази обстановка на нарастващи рискове не е разумно да считате, че вашата компания не представлява обект, който привлича вниманието на хакерите. Също така не би трябвало да считате, че няма какво да предприемете, за да се защитите от опити за взлом. Има какво да направите, за да повишите сигурността на своите данни и да защитите вашата компания, клиенти, партньори и колеги. Тук ви предлагаме 11 съвета от експертите на компанията Above Security.

1: Не позволявайте да бъдете парализирани от страх

Най-добрият начин да се отървете от обсебващото чувството на страх по повод скрити кибератаки и кражба на данни от компанията ви е да внедрите комплексна програма за ИТ сигурност.

По данни от проучване на CIO България, проведено през юли 2016 г., над 50% от организациите у нас развиват подобна програма, обединяваща поне 10 основни организационни мерки за защита на информацията, включително сигурно разположение на технологичния хардуер, планове за възстановяване при кризи, периодични одити на сигурността, поддържане на структурирани нива на автентификация, базирани на потребителския риск, активен мониторинг на информационната сигурност и др.

2: Бъдете фокусирани

Съсредоточете се само върху ключовите заплахи, а не върху всички възможни. Отделете най-голямо внимание на тези видове заплахи, които са свързани с най-важните ви данни и професионални дейности. Идентификацията на ключовите рискове, помага да се създаде организационна култура относно сигурността и да се постигне по-добро подравняване на информационната сигурност с управлението на риска и с бизнес целите.

3: Обновявайте

Редовно обновявайте регистъра за данни. Често провеждайте инвентаризация на системите и устройствата. Не пренебрегвайте обновяването и съобщенията за нови версии с подобрена защита от вашите доставчици на софтуер и оборудване. Следете за актуализации и навреме поправяйте уязвими места.

Същевременно, не пазете излишни данни. Определете срока на годност на всички данни. Изтривайте данните, които вече не са ценни за вашата компания.

4: Осведомявайте и обучавайте

Дръжте всеки потребител наясно с всички въпроси, свързани със сигурността. Според проучването на сп. CIO проведено през юни, през 2016 г. едва 35% от организациите у нас работят по програма за подобряване на осведомеността на потребителите във връзка с киберсигурността. Очевидно, работата в това направление не е достатъчно активна.

Още един важен фактор за постигане на по-високо ниво на ИТ сигурност са инвестициите в обучението на персонала за вътрешна сигурност.

5: Намерете слабите места преди хакерите

Имайте предвид, че хакерите са по-скоро упорити, отколкото умни. Хакерите обикновено претърсват системите, търсейки уязвимости.

Направете това преди тях. Не можете с чиста съвест да заявите на своите служители, клиенти и инвеститори, че информацията им е "защитена", ако не подлагате тази теза на проверка и не разполагате с нищо, което да потвърди тази защитеност на практика.

Според данните от проучването на sp. CIO, 61% от българските организации провеждат периодични оценки на заплахите и щетите, тестове за проникване обаче провеждат под 10%.

6: Предоставяйте само необходимите права

Осъществявайте контрол с най-ниското ниво на привилегии. Предоставяйте абсолютния минимум от права на достъп, необходим на служителите за изпълнението на техните задачи – т.е. спазвайте т.нар. „принцип на най-малката привилегия”.

Голяма част от т.нар. malware (вируси, spyware и др.) разчитат за разпространението си точно на разширените права – именно те дават възможност на malware да се инсталира сам на компютъра. Ограничението на правата трябва да се отнасят и за системните администратори – в много малка част от работния си ден те използват неограничените си права за да променят настройки, през повечето време вършат нещо за което такива права не са им необходими. В една добра конфигурация администраторите трябва да имат по 2 акаунта – един неограничен за администриране и един нормален за всичко останало.

7: Провеждайте мониторинг

Провеждайте мониторинг на мрежата, следейки за безопасността, и обръщайте внимание на съответните сигнали за тревога. Внимателно наблюдавайте аномалните активности и предупреждавайте за конкретни заплахи.

8: Обединете силите

Обединете всички служители в компанията, които имат отношение към въпросите, свързани със сигурността, така че те да реагират по един и същи начин на атаките. Комбинирайте действията на служителите си с помощта на подробна програма срещу атаки. Трябва да синхронизирате действията на ключовите от гледна точка ИТ сигурност сътрудници във всички подразделения на компанията – системни администратори, служители по ИТ сигурност и др.

9: Търсете идеалните сътрудници за отдела по сигурност

Не на последно място за позициите в отдела по защита на информацията търсете хора, които държат да са добре осведомени и имат изследователски дух. Идеалните служители по сигурността умеят да мислят и съзидателно, и разрушително – те имат съзнанието на хакери, но са с различен морал. Така те усъвършенстват уменията си да защитават. Те поддържат своята осведоменост във върхова форма, за да могат да се движат в крак с технологиите и със самите хакери. Това разбира се включва посещения на „тъмни” сайтове, работа с хакерски програмни инструменти и др. даващи информация за методите на работа на този тип хора.

10: Привлечете компетентни партньори

Бъдете наясно с възможностите си. Партнирайте си с доказан и уважаван доставчик на услуги за сигурност, който може да се грижи за проблемите, които излизат извън компетенцията на служителите ви.

Партнирайте си и с други организации. През последните 3 години броят на компаниите, които се насочват към външно сътрудничество в сферата на сигурността, постоянно расте. Според проучване на CIO US през 2016 г. 65% от компаниите са работили съвместно с други организации за подобряване на киберсигурността и намаляване на кибер рисковете, докато през 2013 г. това е било валидно за по-малко от 50%. Тези, които работят съвместно постигат много ясни ползи. Повечето от тях споделят, че външната колаборация им позволява да споделят и получават повече информация от другите в индустрията, както и от центрове по киберсигурност, правителствени агенции и правоприлагащи органи. Много от тях казват също, че споделената информация е подобрила тяхното знание за заплахите.

ЕТИКЕТИ:
ИТ сигурност

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

 
  
16:44, 19 май 2017 # 1
NO AVATAR

ray ban sunglasses for men 2017


ray ban sunglasses buy now pay later


ray ban sunglasses auction


ray ban sunglasses aviator polarized women


ray ban sunglasses in bulk


ray ban sunglasses very


where are ray ban sunglasses produced


ray ban sunglasses kids pink


ray ban sunglasses dimensions


ray ban sunglasses deals


ray ban sunglasses mens sale


ray ban sunglasses arista b 15


ray ban sunglasses tinted


ray ban sunglasses archives


ray ban sunglasses unisex


ray ban sunglasses luxottica


ray ban sunglasses john lennon


ray ban sunglasses aviator sale


ray ban sunglasses at campmor


ray ban sunglasses women polarized black


ray ban sunglasses identification


ray ban sunglasses qatar living


ray ban sunglasses aviator pink


ray ban sunglasses quikr


ray ban sunglasses rb4165


ray ban sunglasses justin women


ray ban sunglasses rb 3025 gold 001


ebay ray ban sunglasses


ray ban sunglasses 3136


ray ban sunglasses yellow


ray ban sunglasses korea


ray ban sunglasses john lennon


ray ban sunglasses india


ray ban sunglasses glass replacement


ray ban sunglasses 62


ray ban sunglasses sale ebay


ray ban sunglasses old fashion


ray ban sunglasses auction


ray ban sunglasses 2180


ray ban sunglasses target


PRADA bag online store


ray ban sunglasses india


ray ban sunglasses titanium


ray ban sunglasses new wayfarer blue


is ray ban sunglasses us a legit site


ray ban sunglasses vs maui jim


ray ban sunglasses jack nicholson


ray ban sunglasses matte gold


ray ban sunglasses clubmaster men


ray ban sunglasses in europe


ray ban sunglasses for cheap


ray ban sunglasses usa shop


ray ban sunglasses repair kit


ray ban sunglasses mens uk


ray ban sunglasses 3534


ray ban sunglasses gradient


ray ban sunglasses official site


ray ban sunglasses on ebay


ray ban sunglasses glass lenses


3 ways to tell if ray ban sunglasses are fake


ray ban sunglasses in warehouse deals


ray ban sunglasses coupons


ray ban sunglasses large size


ray ban sunglasses us


ray ban sunglasses girl


ray ban sunglasses blue lenses


ray ban sunglasses replacement lenses


model ray ban sunglasses


ray ban sunglasses round silver


ray ban sunglasses for men


ray ban sunglasses black wayfarer


buy ray ban sunglasses & frames online


ray ban sunglasses uva uvb protection


ray ban sunglasses 2140f


ray ban sunglasses women polarized small


ray ban sunglasses sale ebay


ray ban sunglasses aviator large


ray ban sunglasses small


ray ban sunglasses archives


ray ban sunglasses aviator men polarized


ray ban sunglasses preowned


ray ban sunglasses for men polarized black lens


ray ban sunglasses 2140 polarized


brand new ray ban sunglasses


ray ban sunglasses best price


ray ban sunglasses luxottica


ray ban sunglasses men in black


ray ban sunglasses women aviator orange


compare the best ray ban sunglasses prices from 200


ray ban sunglasses gradient brown


ray ban sunglasses kate middleton


ray ban sunglasses vancouver


ray ban sunglasses 0rb3498


ray ban sunglasses black polarized


genuine ray ban sunglasses


ray ban sunglasses case fake


ray ban sunglasses justin rb4165


ray ban sunglasses case replacement


ray ban sunglasses green


ray ban sunglasses nose pad


ray ban sunglasses 4165


ray ban sunglasses outlet near me


ray ban sunglasses cats 5000 classic


ray ban sunglasses from china


ray ban sunglasses original wayfarer


highstreet ray ban sunglasses


ray ban sunglasses r


ray ban sunglasses carbon fiber


ray ban sunglasses aviator polarized


5 top ray ban sunglasses for summer season 2016


ray ban sunglasses women aviator gradient


ray ban sunglasses clubround


ray ban sunglasses quikr


ray ban sunglasses women aviator polarized


girls ray ban sunglasses


ray ban sunglasses rb3016


ray ban sunglasses aviator gold


ray ban sunglasses round black


ray ban sunglasses cover


ray ban sunglasses 3025


ray ban sunglasses thin frame


ray ban sunglasses under 50


ray ban sunglasses 58


ray ban sunglasses blue and orange


ray ban sunglasses case for women


ray ban sunglasses women ray ban sunglasses aviator men 58 aviator orange


ray ban sunglasses myer


ray ban sunglasses diamond


ray ban sunglasses aviator 58


ray ban sunglasses insurance


ray ban sunglasses jack nicholson


ray ban sunglasses at target


white ray ban sunglasses


ray ban sunglasses ladies uk


ray ban sunglasses nwt


ray ban sunglasses on amazon


ray ban sunglasses kearney ne


ray ban sunglasses 601 71


ray ban sunglasses clubround


ray ban sunglasses at costco


ray ban sunglasses olympian


ray ban sunglasses aviator polarized green


ray ban sunglasses rb2140


ray ban sunglasses black and beige


ray ban sunglasses website


ray ban sunglasses pinterest


ray ban sunglasses closeout


ray ban sunglasses black frame black lens


ray ban sunglasses black wayfarer


ray ban sunglasses earpiece replacement


ray ban sunglasses types


ray ban sunglasses men aviator


where are ray ban sunglasses produced


ray ban sunglasses uk


offer on ray ban sunglasses


ray ban sunglasses sale mens


ray ban sunglasses sale ebay


ray ban sunglasses women polarized mirror


ray ban sunglasses for kid


ray ban sunglasses rb4165


ray ban sunglasses 0rb3546


ray ban sunglasses coupons


ray ban sunglasses in deal


ray ban sunglasses clubmaster polarized


ray ban sunglasses size chart


genuine ray ban sunglasses


ray ban sunglasses women aviator


ray ban sunglasses kids aviator


ray ban sunglasses history


ray ban sunglasses polarised


ray ban sunglasses 0rb4165


ray ban sunglasses nose pad


ray ban sunglasses orange


ray ban sunglasses glass lenses


ray ban sunglasses for men polarized carbon fiber


ray ban sunglasses women polarized erika


ray ban sunglasses purple


ray ban sunglasses women polarized black


ray ban sunglasses 63mm


ray ban sunglasses round metal


ray ban sunglasses tech


ray ban sunglasses erica


ray ban sunglasses new collection


ray ban sunglasses for men black


ray ban sunglasses amazon


ray ban sunglasses ebay aviator


ray ban sunglasses box


ray ban sunglasses tinted


ray ban sunglasses for women


ray ban sunglasses good for running


ray ban sunglasses online store


ray ban sunglasses vintage


ray ban sunglasses large frame


ray ban sunglasses box


j crew ray ban sunglasses


ray ban sunglasses women polarized black


ray ban sunglasses 63


ray ban sunglasses usa shop


ray ban sunglasses aviator women


ray ban sunglasses at campmor


ray ban sunglasses women polarized black


ray ban sunglasses brown aviator


ray ban sunglasses diamond


ray ban sunglasses for men clubmaster


what does the p mean on ray ban sunglasses


ray ban sunglasses rubber frame


ray ban sunglasses aviator 55mm


ray ban sunglasses two tone


ray ban sunglasses usa shop


ray ban sunglasses vs. oakley


ray ban sunglasses instagram


ray ban sunglasses new wayfarer rb2132


ray ban sunglasses two tone


ray ban sunglasses ear pads


ray ban sunglasses mirrored aviator


ray ban sunglasses tortoise


ray ban sunglasses replica


ray ban sunglasses houston


ray ban sunglasses aviator women gold


ray ban sunglasses made in china


ray ban sunglasses temples


ray ban sunglasses liteforce


ray ban sunglasses australia


pink ray ban sunglasses


ray ban sunglasses jackie o


ray ban sunglasses jackie ohh


ray ban sunglasses diamond


ray ban sunglasses rose gold


ray ban sunglasses women polarized 59mm


ray ban sunglasses men tortoise


ray ban sunglasses houston


ray ban sunglasses signet


ray ban sunglasses for men 2017


ray ban sunglasses new style


ray ban sunglasses nwt auth


ray ban sunglasses 3534


ray ban sunglasses clubmaster oversized


ray ban sunglasses aviator women polarized


ray ban sunglasses qatar


ray ban sunglasses for men polarized black lens


ray ban sunglasses jordan


ray ban sunglasses women aviator


ray ban sunglasses women aviator petite


ray ban sunglasses from china


ray ban sunglasses milwaukee wi


ray ban sunglasses matte gold


ray ban sunglasses black on black


ray ban sunglasses frames only


ray ban sunglasses erika women


ray ban sunglasses round silver


ray ban sunglasses 2027


ray ban sunglasses vs oakley sunglasses


ray ban sunglasses jackie ohh 2


ray ban sunglasses reviews


ray ban sunglasses for men polarized aviator


ray ban sunglasses 64mm


ray ban sunglasses new york


ray ban sunglasses auction


ray ban sunglasses black wayfarer


buy ray ban sunglasses & frames online


ray ban sunglasses case for women


ray ban sunglasses for women


ray ban sunglasses rb3447


ray ban sunglasses tortoise frame


ray ban sunglasses las vegas


ray ban sunglasses knockoffs


ray ban sunglasses in europe


ray ban sunglasses polarized folding wayfarer


ray ban sunglasses black frame black lens


ray ban sunglasses 0rb4165


ray ban sunglasses 601 71


ray ban sunglasses in india


ray ban sunglasses case fake


ray ban sunglasses rb3194


ray ban sunglasses 55


ray ban sunglasses vs fake


ray ban sunglasses 58


ray ban sunglasses justin black


ray ban sunglasses blue lenses


ray ban sunglasses 0rb2132


ray ban sunglasses that fold


ray ban sunglasses square


ray ban sunglasses mirror women


ray ban sunglasses 0rb3025


ray ban sunglasses styles


ray ban sunglasses clear


ray ban sunglasses women polarized 59mm


ray ban sunglasses for men rectangular


ray ban sunglasses gold mirror


ray ban sunglasses qatar online


ray ban sunglasses men aviator


ray ban sunglasses replacement parts


ebay ray ban sunglasses


ray ban sunglasses clip on


small ray ban sunglasses


ray ban sunglasses 50


ray ban sunglasses 0rb3498


ray ban sunglasses lens


ray ban sunglasses matte gold


ray ban sunglasses knock off


ray ban sunglasses yellow lens


ray ban sunglasses hard case


ray ban sunglasses dhgate


ray ban sunglasses for men polarized 55mm


ray ban sunglasses for men black


PRADA hobo bag


ray ban sunglasses round polarized


ray ban sunglasses clubmaster women


ray ban sunglasses black friday


ray ban sunglasses archives


ray ban sunglasses vampire


ray ban sunglasses academy


ray ban sunglasses round men


ray ban sunglasses clip on


offer on ray ban sunglasses


ray ban sunglasses 0rb4147


ray ban sunglasses one day sale


ray ban sunglasses justin polarized


ray ban sunglasses round metal


ray ban sunglasses tinted


ray ban sunglasses houston


ray ban sunglasses japan


ray ban sunglasses fake


ray ban sunglasses australia


ray ban sunglasses archives


ray ban sunglasses girl


prescription ray ban sunglasses are classic symbols of taste and style


ray ban sunglasses small


ray ban sunglasses silver frame


ray ban sunglasses large frame


ray ban sunglasses aviator large metal


ray ban sunglasses quicker


ray ban sunglasses gift card


ray ban sunglasses half frame


ray ban sunglasses 8315


ray ban sunglasses aviator 62mm


ray ban sunglasses blue glass


ray ban sunglasses 55


ray ban sunglasses small women


ray ban sunglasses quality


i offer ray ban sunglasses


ray ban sunglasses mens


ray ban sunglasses holder


ray ban sunglasses imitation


ray ban sunglasses classic


ray ban sunglasses the general


ray ban sunglasses houston


ray ban sunglasses for cheap


ray ban sunglasses aviator men 58


ray ban sunglasses 3030


ray ban sunglasses for kids


vintage ray ban sunglasses


ray ban sunglasses 49mm


ray ban sunglasses clubmaster women


Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"10 задължителни мерки за защита на данните"    

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов