Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ Мениджър на годината
бр. 12, 2016

"Фесто производство" постига гъвкавост при адаптиране на дейностите към потребностите на пазара

Номинация в категория “Ефективност”

от , 19 декември 2016 0 870 прочитания,

Динамично развиващите се пазари и нови технологии поставят все по-големи предизвикателства към производствените предприятия. В резултат на Индустрия 4.0 в бъдеще милиарди системи, машини и сензори по света ще комуникират и ще обменят информация помежду си. Това не само ще позволи на компаниите да увеличат ефективността на производството си, но и ще им даде по-голяма гъвкавост, когато става въпрос за адаптиране на производството към изискванията на пазара. В отговор на тези потребности във "Фесто производство" ЕООД с активното участие на Владимир Велков е внедрено иновативното решение Expert Maintenance за управление на поддръжката в производството.

Проектът Expert Maintenance

Expert Maintenance се състои от сървърна част със собствена база данни. На работни станции в производството е инсталирана клиентската част, която е достъпна за ползване с различни права на достъп от операторите на машините. Осигурява се редовен бекъп на данните, за да се предотврати загубата на информация.

При възникване на инцидент операторът на машината с няколко лесни стъпки създава събитие в системата, което се изпраща като електронно писмо. При въвеждането на събитие в системата е налична възможност за приоритетизиране на проблема в зависимост от важността на машината за производството на предприятието, както и в зависимост от това, колко е спешен ремонтът. В софтуера се пази статистика за всички ремонти, извършени на конкретната машина, наличен е списък с резервните части и тяхното местоположение в склада, а при извършването на ремонта се описват вложените части, което автоматично генерира потребност от закупуването на нови. Много полезна е и възможността за планова поддръжка. Като цяло решението намалява времето за реакция при инциденти. В допълнение фактът, че то е внедрено както в завода в София, така и във филиала на производственото предприятие в Смолян, позволява изключително бърза реакция на екипа по поддръжката от София, в случай че поддръжката на локално ниво не е в състояние да окаже помощ при по-сериозни проблеми.

Ползи

Expert Maintenance намалява времето за реакция при инциденти и заменя различните хартиени документи, необходими за планирането и проследяването на извършените ремонти.

Поддържането на база данни за ремонтите дава възможност за извършване на редица полезни справки и анализи. Системата позволява също така да се проследява средното време между ремонтите на една машина (MTBR), средното време за ремонт на машината (MTTR), да се отчита необходимото време за планови ремонти, да се определи капацитетът на поддръжката, да се анализират най-големите загуби и да се изготвя лесно доклад за смяната.

Отражение върху ефективността на работата

Ръководителят на поддръжката може да прави статистики колко време хората му са били заети с непосредствени ремонти в рамките на периода. Той може да планира също бъдещ капацитет, както и бъдещо разширение на капацитета, може да проследи какви ремонти са правени за всяка една машина, като е възможно също така да се прави справка колко пъти дадена машина е ремонтирана през годината и какви са показателите MTBR и MTTR. По този начин е възможно да се правят анализи кои са най-рентабилните машини и да се планира смяната на дадена машина, ако тя се поврежда много често.

Стратегическо отражение

Внедряването довежда до организиране изцяло по нов начин на дейностите на екипа по поддръжката на "Фесто производство" и увеличава значително неговата ефективност.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов