Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Анализи и тенденции
бр. 12, 2016

10 прогнози за водещите технологични направления през 2017-а и след това

Анализаторите от Gartner открояват нови технологии за бизнеса и крайните потребители, които ще завладеят света през следващите 5 години

от , 19 декември 2016 0 1749 прочитания,

Технологиите за изкуствен интелект и машинно обучение все по-често ще бъдат вграждани в неща, които използваме всеки ден. Това е свързано и с развитието на “говорещи” системи, с експанзията от IoT към дигитални мрежи (digital mesh) и с тенденцията “дигитален близнак”. Такава картина очертаха анализаторите от Gartner форума ITxpo-2016, проведен през октомври в Орландо, Флорида. Експертите на компанията представиха и своите нови прогнози за технологиите за бизнеса и крайните потребители, които постепенно ще се превърнат в неотменима част от живота на хората.

И така, ето какво ще се случва в света на ИТ и за какви последствия трябва да се подготвим.

Разширена реалност (Augmented Reality)

Според анализаторите от Gartner към 2020 г. потребителите на пазара на технологии от този тип ще бъдат 100 млн. Тенденцията за размиване на границите между физическия и цифровия свят стана видима през тази година и бе нагледно демонстрирана на практика с неимоверната и почти моментално спечелена популярност на виртуалната игра Pokemon GO. Според Gartner към края на 2016 г. потребителите, изтеглили приложението за тази игра, ще са над 150 млн.

Крупните търговски вериги са сред първите корпоративни ИТ потребители, които оценяват потенциала на разширената реалност. Те вече имат планове да използват тези технологии за привличане на повече купувачи, които освен игра ще получават на смартфоните си и информация за стоки във вид на текст, видео или аудио. Освен това с помощта на своите мобилни устройства потребителите ще могат без проблем да “пренесат” своята стая в каталог на IKEA и да проверят как се вписват в нея мебелите на концерна или други предмети.

Анализаторите обръщат внимание и на това, че всеки физически елемент с допълнена реалност ще се отличава от това, което сега предлагат технологиите за виртуална реалност (virtual reality).

Сесии в web браузър без екран

Към 2020 г. до 30% от разглежданията на web страници ще се осъществяват без непосредствено използване на дисплей. Вместо това ще се ползват аудио технологии като Google Home и Amazon's Echo.

Предполага се, че с подобни интелигентни помощници скоро ще разполагат 10 млн. домакинства. Известно е също, че и в момента има технологии, които предоставят достъп до търсена информация на базата на интерактивен диалог с потребителя (т.е. без използване на пръсти или зрение). Безусловно такива технологии ще са полезни и хората могат да ги използват за дистанционно управление на механизми и домакински уреди, а също така и докато шофират, готвят, спортуват и т.н.

При това гласовото взаимодействие е свързано директно и с продължаващите разработки на интерфейси за единно взаимодействие (Ambient User Experience).

Изоставяне на мобилните приложения

Според анализаторите 20% от брандовете по света ще се откажат от своите мобилни приложения до 2019 г. Причината за това е ниската възвръщаемост на инвестициите (ROI), дължаща се основно на високата цена, която трябва да се плаща за поддържането на разработените приложения в актуален вид. На този фон се очаква мобилните приложения да бъдат заменени от нови подходи, които ще са свързани с по-малки разходи, ще са по-ефективни от гледна точка на извличане на печалба, а в същото време ще са по-прости и по-евтини за потребителите.

Когнитивни алгоритми, влияещи на поведението

Към 2020 г. новите алгоритми ще променят в положителна насока поведението на повече от 1 млрд. служители по целия свят. Днес алгоритмите за контекстуализация (шаблони на поведение) се развиват доста активно и предполагат различни възможности за влияние върху поведението, в основата на които са психологията, поведенческата невробиология и когнитивната наука, изучаваща природата на интелигентността.

Хората по принцип носят в себе си емоционален заряд със знак плюс. Но понякога те могат да са изтощени или да са в състояние, в което се “лутат” в търсене на правилното решение за това как да постъпят в дадена ситуация, особено на работното място, когато от това могат да зависят съдбите на други хора. Често по такива причини хората действат ирационално, особено в случаите, когато е налице и цайтнот по отношение на времето.

Последствията от ирационални действия могат да бъдат изключително тежки. Пример за това е корабокрушението на злополучния круизен кораб “Коста Конкордия” през 2012 г.

Новите когнитивни алгоритми ще могат да променят положително поведението на “емоционално претоварени хора” с помощта на огромна колективна памет, съдържаща специални знания и решения, които са изпитани на практика. Такава база знания ще даде възможност на служители с различна специализация да “запомнят” неща от опита на други хора – те ще разполагат с шаблони за поведение, които им помагат да решат възникнала задача и да оценят една или друга ситуация.

Бизнес, базиран на блокчейн

Тази технология напоследък се посочва от много анализатори като поредната революция при обработването на трансакции. Най-общо блокчейн е разпределена база данни, или „сървър, удостоверяващ времето” (timestamp server). Всеки блок във веригата съдържа набор от трансакции с отбелязано време за тяхното извършване и хеш на предишния блок, изпълняващ ролята на свързващо звено. Благодарение на това, че всеки „печат” за време е свързан с предишния с помощта на хеша, се образува верига. Всяка нова трансакция трябва да бъде автентифицирана в разпределената мрежа от компютри, формиращи блокчейна (веригата от блокове), преди тя да формира следващ блок във веригата.

Накратко, блокчейн осигурява неизменен общ поглед към всички трансакции между ангажираните страни и те могат незабавно да предприемат действия за извършване на трансакция, уверени в това, че регистрираната информация не може да се променя. По този начин обменът на каквито и да е ценности може да се случва за минути вместо за дни. В допълнение блокчейн приложенията могат да освободят кеш, да намалят разходите за извършване на трансакция и да ускорят бизнес процесите. Засега технологията все още не е достигнала високо ниво на зрялост, но е факт, че привлича все повече интерес и инвестиции.

Според прогнозите на Gartner към 2020 г. блокчейн ще бъде пазар на стойност $10 млрд.

7 гиганта ще доставят повечето услуги

От Gartner прогнозират, че към 2021 г. 20% от дейностите на всички работещи хора по света по един или друг начин ще бъде свързана с поне една от водещите 7 дигитални компании – Google, Apple, Facebook, Amazon, Baidu, Alibaba и Tencent. Този списък е съставен от анализаторите на базата на обема на приходите и пазарната капитализация на посочените корпорации.

Според експертите на Gartner, тъй като много сектори (финанси, здравеопазване и др.) стават все по-дигитални, много видове дейности на хората постепенно се включват към тези цифрови “светове” и в крайна сметка се свеждат до услуги, предоставяни от посочените гиганти в цифровия бизнес. Примерите за споменатата тенденция вече са много – могат да бъдат посочени редица мобилни приложения, свързани със системи за разплащания чрез умни агенти (като Amazon Alexa) и цифрови екосистеми (като Apple HomeKit, WeChat и др.).

Накратко, по един или друг начин чрез мобилни приложения, платежни системи или интелигентни агенти гигантите в цифровия бизнес ще участват в много от дейностите, с които се занимаваме.

$1 за иновация, $7 за реализация

Към 2019 г. всеки $1, който организацията инвестира в иновации, ще води до увеличаване на разходите с още $7, необходими за реализацията на иновативните решения. Често собствениците на компании считат, че най-важното е да бъде открита иновативна идея, но забравят, че всяка такава идея трябва да се реализира на практика във вид на завършен продукт или във вид на технология за продуктова линия. А това води като минимум до 7-кратно увеличение на бюджета. Анализаторите от Gartner съветват да не се забравя това обстоятелство.

IoT повишава изискванията към системите за съхранение

Към 2020 г. разпространението на решенията от тип “Интернет на нещата” (IoT) ще увеличи потребностите от системи за съхранение на данните поне с 3%, предсказват анализаторите. IoT има огромен потенциал за генериране на данни, като се отчита, че към 2020 г. количеството устройства, включени към интернет, ще достигне 21 млрд.

IoT предоставя нови възможности за спестяване на разходи

Според прогнозата на Gartner към 2022 г. IoT ще позволи на потребителите и бизнеса да спестяват $1 трлн. годишно за сметка на съкращаване на разходи за техническо обслужване, услуги и консумативи. Основното предизвикателство във връзка с експлоатацията на устройствата обаче ще бъде да се осигури тяхната безопасност и надеждност в продължение поне на 10-20 години.

Това предполага например изграждане на неособено скъпа система за мониторинг на базата на използване на прости датчици, които да съобщават важни параметри на аналитични сървъри. Аналитичните решения ще позволят да се определят закономерности при функционирането на устройствата и своевременно да се предприемат необходимите мерки за техническо обслужване на базата на текущото състояние на оборудването, а не на базата на изтекъл период на експлоатация.

Още възможности за осигуряване на дългосрочна експлоатация на IoT решенията дават технологиите от тип digital twin. Ако например бъде предвиден чип двойник на IoT устройството, той ще може да прихваща почти в реално време каналите за предаване и обработка на данни на своя “близнак”, докато той не бъде заменен или поправен. Така никакви бизнес процеси няма да бъдат прекъсвани дори за минута.

Използване на фитнес тракери

Според десетата прогноза в списъка на Gartner към 2020 г. 40% от сътрудниците на компаниите биха могли да съкратят разходите си за медицинско обслужване, ако използват фитнес тракери (fitness tracker).

Все повече компании ще назначават мениджъри на програми за фитнес тракери, които ще работят в тясно сътрудничество с отделите по човешки ресурси, така че устройствата да бъдат част от цялостната програма на компанията за ангажираност на сътрудниците. Използването на фитнес тракери би дало възможност на доставчиците на здравни услуги да предупредят даден служител за възникваща опасност за неговото здраве на базата на анализ на данни, постъпващи от тези устройства, отбелязват от Gartner.

В заключение

Прави впечатление, че поредният списък на Gartner с прогнозите за важните технологични тенденции през следващата година е доста по-различен в сравнение с този от предходната година. На този фон можем да очакваме, че животът на ИТ отделите и ИТ потребителите през 2017-а ще протече доста по-разнообразно, отколкото сме предполагали дори само преди 8-9 месеца. Все пак предстои да видим кои прогнози ще се сбъднат.


Източник:
“Top Predictions for IT Organizations and Users in 2017 and Beyond”, Gartner, Oct 2016.

ЕТИКЕТИ:
прогнози

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов