Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

„Онтотекст“ пусна нова семантична база данни - GraphDB 8

от Надя Кръстева, 21 декември 2016 0 3223 прочитания,

GraphDB се използва от организации като медийната група BBC, научното издателство The IET, Националния архив на Великобритания и др.

Българската компания за семантичен софтуер “Онтотекст” официално пусна на пазара осмата основна версия на своята семантична графова база данни GraphDB. Тя е сред най-популярните семантични софтуерни решения в света и се използва за управление на данните и създаване на по-богати връзки между тях от водещи международни организации. Новата осма версия е достъпна за свободно сваляне от уебсайта на компанията.

Ontotext

GraphDB 8 дава на компаниите и организациите холистичен поглед върху данните, които генерират, позволявайки превръщането на всякакви типове данни в т. нар. свързани данни (linked data). По този начин те могат да се възползват от вече съществуващите информационни масиви, извличайки нови връзки и повече стойност от тях. В крайна сметка се получава цялостен 360 - градусов поглед върху съхраняваните в компанията данни.
С GraphDB 8 правим нова стъпка при технологиите за управление на данни, улеснявайки клиентите ни да използват авангардни технологии като графови бази данни и семантичен софтуер. Осмата версия отразява нашия ангажимент да подкрепяме клиентите си по най-ефективния начин и да им помагаме да се позиционират успешно в епохата на знанието”, заяви Атанас Киряков, изпълнителен директор на „Онтотекст“.

 
GraphDB е предпочитаната семантична база данни от много водещи организации в сферата на медиите, издателския бизнес, науката, културното наследство, държавната администрация и много други сегменти, защото им позволява да използват пълноценно натрупаното знание. Платформата е избрана от медийни групи като BBC, Press Association, Euromoney и The Financial Times, научни издателства като The ΙΕΤ, корпорации като AstraZeneca и Raytheon, както и институции като Националния архив на Великобритания и The British Museum.

 
Новата осма версия на GraphDB позволява на организациите едновременно да запазят установените практики за управление на своите данни и да интегрират всички аспекти на знанията като свързани данни. По този начин се подобряват откриваемостта, достъпът до данните и техният анализ. GraphDB 8 разполага с нов инструмент за извличане, преобразуване и въвеждане (ETL) на данни – OntoRefine. Това е вградена и доразвита библиотека с отворен код от висок клас, която превръща таблични данни във взаимосвързани графични данни чрез интуитивен потребителски интерфейс. 
От техническа гледна точка, GraphDB използва най-новата версия на широко - разпространената рамка с отворен код Eclipse RDF4J (бившата Sesame), която гарантира най-висока степен на надеждност, скалируемост и поддръжка.
Възможностите на GraphDB 8 са илюстрирани на уебсайта за отворени данни и новинарско съдържание FactForge.net, който включва над 1 милиард факти от автентични източници на данни (DBPedia, Geonames, WorldFacts, WordNet, Panama Papers, GLEI и др.)

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов