Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

Какво научи “умният” дом на Марк Зукербърг през годината

Домашната система за изкуствен интелект пуска в къщата членовете на семейството и техните приятели и забавлява дъщеричката на основателя на Facebook

от Надя Кръстева, 23 декември 2016 0 4909 прочитания,

Личният проект на Марк Зукербърг за създаването на система за изкуствен интелект за управление на неговия дом значително е обогатила опита на шефа на Facebook. 

Някои неща се оказа, че може да бъдат направени по-лесно отколкото се очакваше, а някои задачи се оказаха неочаквано трудни, написа Зукербърг в своя блог. 
“Започвайки проекта, исках да си изясня текущото състояние на изкуствения интелект – в какво неговото развитие е по-напреднало, отколкото мислим, и какви задачи още не са му по силите. В процеса на работа по проекта научих повече отколкото очаквах – например започнах по-добре да разбирам технологиите, които използват инженерите от Facebook, а също така научих доста за тайните на домашната автоматизация”, казва Зукербърг. 

Марк Зукербърг

Марк Зукербърг 

И така, какво успя да постигне Зукербърг през изминалата година?   
В своя блог той съобщава, че е създал несложна система с изкуствен интелект за управление на дома на базата на средства за обработка на естествен език, разпознаване на лица и обучение с подкрепа, която може да управлява осветлението, температурата, средствата за безопасност, възпроизвеждане на музика и др. 
Системата, написана на Python, Objective C и PHP, може да усвоява нови думи и понятия. Също така тя може да забавлява Макс - дъщеричката на Зукербърг и да и пуска уроци по китайски език. 

 
Разбира с, основателят на Facebook е дал име на своя “иконом” – той се казва Jarvis. 

С помощта на механизми за компютърно зрение системата определя, кога Макс се е събудила. Също така Jarvis може да различи кучето от рошавата постелка в гостната, както и да различни непознатите на входната врата от приятелите и роднините на семейството. 
 
“Както в главния мозък на човека около една трета от мозъка отговаря за задачите на зрението, така и в света на изкуствения интелект най-важна роля играят задачите, свързани с осмисляне на случващото се на снимки и във видеозаписи. Разпознаването на лица е особено сложен вид задача за разпознаване на обекти. Тъй като хората изглеждат подобни един на друг, да се разпознае конкретен човек е много по-трудно, отколкото да бъдат различени два предмета например – сандвич и кутия. Но Facebook вече може доста добре да разпознава вашите приятели на снимка. Опитът от реализацията на тази възможност се оказа полезен при определянето на това, кой стои на входната врата”, пише Марк Зукербърг. 
“В перспектива бих искал да изпробвам начини Jarvis да усвоява нови умения самостоятелно, а не както сега, когато аз го уча на всичко. Ако реша да посветя още една година на развитието на системата, ще се заема по-активно с изследване на принципите на машинното обучение”, казва още основателят на Facebook. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов