Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Практики

Европа инвестира в роботика с цел създаване на работни места

Инициаторите на програмата признават, че роботите могат да отнемат работни места, но не са в състояние да прогнозират, какви ще бъдат количествените промени в пазара на труда

от , 28 декември 2016 0 3833 прочитания,

Европейската комисия съвместно с представители на робототехническтата индустрия възнамерява да инвестира 2,8 млрд. евро в създаването на над 240 хил. нови работни места в Европа, но, както признават самите автори на инициативата, не е ясно, колко от сегашните работни места ще бъдат заменени или ще изчезнат в резултат от нейното осъществяване.

В програмата, наречена SPARC, участват 180 комерсиални компании и научно изследователски организации. Нейната задача е да укрепи позициите на Европа на глобалния пазар на робототехника, чийто обем, според прогнозите на ЕК, към 2020 г. ще бъде 60 млрд евро.

В рамките на SPARC ще се изучават възможностите за прилагане на робототехниката в селското стопанство, здравеопазването, транспорта, гражданската безопасност, производството и бита. Очаква се, програмата да помогне за увеличаването на дела на Европа в световния пазар на роботи до 42% - според плановете, пазарът трябва да се увеличава с по 4 млрд. евро всяка година.

Създаването на четвърт милион нови работни места в Европа, несъмнено, е благородна цел, но тъй като част от съществуващите работни места може да бъдат заети от роботи, в крайна сметка, пазарът на труда може да не нарасне изобщо. В частност, ако допълнителният оборот, на който разчита инициативата, се харчи само за заплащане на труд – без да се включват данъци, цени на материали, инвестиционни и други разходи, то средната заплата на новите работни места ще бъде по-ниска от минималната във Франция.

Напоследък все повече хора са обезпокоени от възможното влияние на “настъплението” на роботите. През 2012 г. ЕК проведе проучване за отношението на гражданите към роботите. 70% от участниците в него споделяха мнението, че роботите могат да отнемат работата на хората. Най-голямо безпокойство по този повод изразяваха анкетираните от Южна Европа. Едва 39% от запитаните считаха, че широкото прилагане на робототехниката ще позволи в ЕС да бъдат създадени повече работни места.

“Опасенията на хората трябва да бъдат разбрани и да се справим с тях. В частност, трябва да проведем широки разяснения за предимствата на нашата програма, подчертавайки, че тя има за цел да подобри качеството на живот на европейците и е способна да ни избави от сериозни затруднения във връзка с ръста на икономиката”, заяви Уве Хаас, генерален секретар на euRobotics.

Отделен проблем е недостига на хора с умения в областта на ИТ, които биха могли да заемат създаваните нови работни места. Скоро дефицитът на квалифицирани специалисти в Европа ще достигне един милион.  

От euRobotics прогнозират, че в резултат на тяхната програма към 2020 г. ще бъдат създадени 75 хил. нови работни места за квалифицирани сътрудници в компании произвеждащи промишлени и обслужващи роботи, 30 хил. работни места, свързани с проектиране на робототехника и 140 хил. работни места за специалисти по роботи, прилагани в сферата на услугите.

В същото време по-широкото използване на роботи може да доведе до сериозни промени в структурата на заетостта. В частност, роботите може да започнат да изпълняват вместо хора опасна, нискоквалифицирана и неприятна работа, добавят авторите на изследването.

Все пак, според Уве Хаас, в euRobotics са затруднени да прогнозират колко работни места могат да бъдат загубени в резултат на ръста в прилагането на роботи. “Нашата програма, несъмнено, има както плюсове, така и минуси. Роботи и хора ще работят заедно, решавайки задачи, които човек не би могъл да изпълни сам, но това не значи, че роботите ще отнемат от хората всички работни места”, казва Хаас.

Той признава, че например, хората, които сега берат плодове, могат да загубят работата си, заради появата на машини, които ще поемат тази дейност. Но да се реши, какво да се прави с останалите без работа, предстои и това решение трябва да бъде взето съвместно от властите и обществото.

“В замяната на хората с машини няма нищо ново, този процес е вход вече 500 години, той е започнал още в епохата на индустриализацията. Необходимо е да подготвим за това нашите деца, те трябва да се учат, така че се налага да инвестираме в образование, за да осигурим гъвкавост при избора на професия”, допълни Уве Хаас. 

ЕТИКЕТИ:
роботика

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов