Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

Наподобяващи насекоми роботи са по-бързи, когато игнорират природата

Ако шестокраките роботи искат да напреднат, те трябва да стъпват на земята само с два от краката си.

от , 20 февруари 2017 7 2767 прочитания,

Три крака са добре, два още по-добре. Или поне в случай, че става дума за броя крайници, с които шестокраките роботи трябва да стъпват, за да се движат по-бързо, съобщава MIT Technology Review.


Насекоми-роботи са по-бързи, ако игнорират природата

 

Специалистите по роботи често взаимстват от природата, когато става дума за начин на придвижване, но това не означава, че движенията са непременно най-ефективните. Повече насекоми стъпват с три от своите шест крака върху повърхността докато бягат, но го правят с цел да имат достатъчно сцепление спрямо повърхността, което им позволява да изкачват наклони. Но сега, публикувани в Nature Communications изчисления на изследователи от École Polytechnique Fédérale de Lausanne в Швейцария показват, че стъпването само с два от крайниците може да направи придвижването по-бързо върху равна повърхност.

Провеждането на тестове по тази идеята при използване на робот, представляващ модел на муха, е довело до резултати, говорещи сами за себе си. Заснет видео материал показва съпоставка между стъпващ на три от краката си робот и стъпващ на два от крайниците си робот. Вторият е с 25% по-бърз. Когато във вашите кошмари ви преследва насекомо-робот, може да разчитате, че ще се придвижва по-бързо от очакваното. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов