Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ сигурност

На какво ниво е сигурността на онлайн банкирането ви?

Холандците провериха своето и нещата не са добре. Само 6% от банките използват DNSSEC за домейни.

от , 22 февруари 2017 0 601 прочитания,

Банковата индустрия на Кралство Нидерландия се справя ужасно с онлайн сигурността, според компанията управляваща интернет домейна .nl. В нов доклад интернет регистъра SIDN с изненада установява, че само 6% от банките, използващи интернет адреси с .nl имат внедрен протокол за сигурност DNSSEC за защита на дигиталните им активи и техните клиенти, съобщава The Register.

На какво ниво е сигурността на онлайн банкирането ви?

Банките трябва да са главните ползватели на DNSSEC сигурност. Но, за втори път подред, те дават най-лошия резултат от всички проверени домейни“, казва Ролоф Майер, СЕО на SIDN.

Той отбелязва още, че със ставащото все по-значимо онлайн банкиране, е все по-важно за индустрията да приема последните стандарти в сигурността.

Със затварянето на физическите клонове на банките и намаляването броя на банкоматите, онлайн портала на банките става все по-важен. Още повече, че от всички компании, те страдат най-много от фишинг и спуфинг, срещу което DNSSEC може да защити при свързаност с DKIM и DMARC“, допълва Майер.

SIDN е проверил малко над 7000 .nl домейна, собственост на представители на различни отрасли – от правителство до бизнес, банкиране и телекомуникации – за да определи дали те използват протокола за сигурност.

На върха на класацията, очаквано, е отрасълът на интернет инфраструктурата с 64% от интернет адресите защитени с DNSSEC. Забележително, правителството е второ с 59%, което, от SIDN отбелязва, е директен резултат от водената политика.

Миналата година холандският вътрешен министър нареди всички местни правителствени уебсайтове да въведат DNSSEC до края на 2017 година, а новите стандарти за сигурност, надграждащи DNSSEC за имейл (STARTTLS и DKIM) също показват окуражителен подем.

При бизнеса има задоволително увеличение от 30%, докато през 2014 г. е било 23%. Секторът интернет/телекомуникации е с изненадващо ниското увеличение в използването на DNSSEC, от само 25%.

Макар да има значително увеличение в използването на DNSSEC, то все още е под желаното от интернет инженерите, макар все пак да се справя значително по-добре от IPv6.

Ако име на домейн бъде защитено с DNSSEC, то става много по-трудно за престъпниците да подвеждат хората към различни адреси, тъй като DNS система сама проверява валидността му. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"На какво ниво е сигурността на онлайн банкирането ви?"    

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов