“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Ќовини јнализи и тенденции
бр. 2, 2017

»новациите и ефективността - ключови задачи за »“ отделите

ѕрез 2017 г. »“ инвестициите на българските организации ще са с 13% по-високи, отколкото през 2016-а

от , 24 февруари 2017 1 742 прочитани€,

Ќад€  ръстева

«а втора поредна година, планираните »“ бюджети в българските организации отбел€зват двуцифрен ръст, като през 2017-а повечето компании ще се фокусират върху проекти за модернизаци€ на »“ инфраструктурата. “ова са основните изводи от проведеното през февруари традиционно проучване на списание CIO Ѕългари€, за ключовите направлени€ в дейността на »“ отделите и за техните актуални технологични и бизнес приоритети.

Ќаред с това, отговорите на участниците в нашата анкета очертават следните основни изводи:

 лючови приоритети

«адачите, върху които от »“ отделите се фокусират през 2017 година са: повишаване на ефективността, подобр€ване на операциите, усъвършенстване на »“ приложени€та и инфраструктурата и създаване на нови продукти и услуги (иновации). ћакар, че първите 3 от изброените приоритети са валидни за най-гол€м брой от анкетираните (52%), актуални€т акцент за тази година определено са иновациите - докато през 2016-а под 38% от анкетираните посочваха тази сфера като приоритетна, сега т€ е във фокус за 48% от »“ ръководителите (таблица 1).

 


—ъщевременно повишаването на информационната сигурност се разглежда като посто€нна приоритетна задача от повече от една трета от участниците в нашето проучване.

»“ бюджетите

«а 2017 година едва 5% от българските организации, планират минимално намл€ване на своите »“ бюджети. ¬ същото време 33% от анкетираните възнамер€ват да запаз€т »“ разходите си на нивата от предходната година, а 62% разполагат с повече средства за »“ спр€мо 2016-а (схема 2).

 ато ц€ло, данните предоставени от анкетираните дават основание да очакваме, че през 2017 г. »“ инвестициите на българските организации ще са с около 13% по-високи, отколкото през 2016-а, когато техни€т ръст спр€мо предходната година бе 10%.

 


ƒанните за планираните »“ инвестиции, събрани в хода на нашето проучване, очертават резултати, които са доста сходни с публикуваните наскоро прогнозни на IDC, според които можем да очакваме над 10% ръст на »“ разходите в страните от ÷ентрална и »зточна ≈вропа (÷»≈) през годината.

 лючови направлени€ за »“ инвестиции

ќтговорите на участниците в нашето проучване показват, че през 2017 г. българските компании ще инвестират най-активно проекти за модернизаци€ на »“ инфраструктурата (57%), внедр€ване на приложени€ за специфични бизнес цели (48%), развитие на системите за »“ сигурност (48%), обнов€ване или развитие на ERP системи (33%), както и в обнов€ване на хардуера (33%).

 акто повишените »“ бюджети, така и приоритетните направлени€ за т€хното разпредел€не, разбира се, в гол€ма степен са следствие от доминиращите глобални тенденции. “ака например планираните инициативи за дигитална трансформаци€ на бизнеса в много компании, предполагат фокусът на инвестициите да бъде насочен към съвременни приложени€ и инфраструктури. Ќа този фон не е изненадващо, че 57% от организациите ще използват значителна част от сво€ »“ бюджет за модернизаци€ на » “ инфраструктурата.

 ато следващи приоритетни направлени€ за разпределение на »“ бюджетите в българските компании се очертават: въвеждането на облачни решени€ (SaaS, IaaS, PaaS), внедр€ването и развитието на мобилни приложени€, както и въвеждането на технологии за виртуализаци€ (таблица 2).ѕочти една трета (29%) от анкетираните планират да инвестират в SaaS/ IaaS/ PaaS решени€, но е рано да се каже дали 2017-а ще бъде преломна за пазара на облачни услуги в Ѕългари€ и дали през тази година потребителите ще преминат масово от думи към дела.  ато ц€ло инвестициите в това направление се позиционират на 6-то м€сто в списъка с приоритети, раздел€йки това м€сто с мобилните решение и технологиите за виртуализаци€.

ѕредизвикателствата пред »“ ръководителите

 акто показват отговорите на участниците в нашето проучване, към момента работата на най-гол€ма част от »“ ръководителите (52%) е затруднена от наличието на на наследени системи, проблеми във връзка с »“ сигурността и други предизвикателства, изискващи въвеждане на нови технологични решени€. ќще едно огромно предизвикателство за »“ мениджърите са проблемите във връзка с кадрите - 48% от анкетираните не усп€ват да попълн€т своите отдели със сътрудници, притежаващи необходимите умени€, а 43% са изправни пред необходимостта да изпълн€ват поставените им задачи с недостатъчно на брой служители (таблица 3).

—ред организациите, които срещат най-големи затруднени€ при попълването на своите »“ екипи с достатъчно сътрудници са ведомствата от държавната администраци€. „—ечението между изисквани€та към квалификаци€та, от една страна, и от друга – размерът на работните заплати в държавната администраци€ предопредел€т празно множество, поради което вакантните места при нас с висока степен на веро€тност и в бъдеще ще останат незаети за съжаление”, коментира »“ ръководител на такава организаци€.

"Ќамирането, наемането и задържането, дори и на неквалифицирани кадри в областта на »“ се оказва доста тежка миси€”, сподели и »“ мениджърът на компани€, ко€то е водещ водещ дистрибутор на гол€м брой разнообразни световно известни продукти.

ѕроблеми с привличането и задържането на компетентни »“ сътрудници имат дори финансовите институции, които традиционно са сред най-предпочитаните работодатели.

јутсорсинг компаниите създават гол€ма конкуренци€ за привличането на млади кадри. ќстаналите организации ще бъдат принудени да предлагат подобни услови€ за работа и да приемат новата »“ култура”, отбел€за »“ директор от компани€ във финансови€ сектор.

»нтересна констатаци€ от проучването е и това, че въпреки посто€нно раст€щите »“ бюджети, финансирането на »“ проектите и дейността на »“ подразделени€та (което предполага и средства за привличане и задържане на »“ специалисти) си остава едно от най-сериозните предизвикателства за 43% от анкетираните »“ ръководители.

ƒобра новина е обаче, че на »“ ръководителите вече почти не се налага са се справ€т със затруднени€, произтичащи от неразбирането на значимостта на »“ или на необходимостта от дигитална трансформаци€ от страна на висши€ мениджмънт или служителите в организаци€та - такъв проблем срещат едва 14% от анкетираните, спр€мо 24% през 2016-а и над 35% в предходните години. “ези данни от проучването потвърждават мнение, което председател€т на  луба на »“ мениджърите в Ѕългари€, ёрий √енов, сподели по време на проведената през декември кръгла маса под надслов "Ћидерство в технологиите, когато »“ е навс€къде”.

ƒигиталната трансформаци€ е бизнес проект, работим по това през последните 30 г. –азликата е, че сега потребителите очакват от цели€ бизнес да предостав€ дигитални услуги, потребителите искат да участват в процеса”, каза тогава  ёрий √енов.

¬ заключение

» така, ако през 2014 г. ключова цел на »“ отделите в българските организации бе гъвкавото използване на вече високо оцен€ваните от всички »“ ресурси, през 2015-а във фокус бе качеството на »“ услугите, а през 2016-а от »“ подразделени€та се очаквше да демонстрират измерими резултати от сво€та работа и способност за бърза пром€на, сега компаниите разчитат на своите »“ отдели за съдействие при прехода към цифрови€ бизнес, чрез осигур€ване на адекватна »“ инфраструктура и съдействие за старта на нови продуктукти и услуги.  райно време е наследените системи да бъдат заменени със съвременни решени€, осигур€ващи увеличена ефективност на работните процеси, повишено качество на услугите, намал€ване на риска. —поред участниците в нашата анкета »“ инициативите в тези направлени€ получават значителна подкрепа от топ мениджмънта на компаниите, но ключово значение за успеха има самата реализаци€ на на конкретните решени€.

 


"»“ инициативите подкреп€ни най-много и с най-гол€ма лекота от ръководството на компани€та са тези, които имат пр€к и видим ефект върху бизнеса. –исковите инвестиции в иновативни решени€, не са предпочитани - предразполагането към такива, често се оказва задача, ко€то е доста по-трудна отколкото интегрирането на нова технологи€", коментира в заключение един от участниците в нашето проучване.

 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  

 ќћ≈Ќ“ј–»

 
  
05:35, 23 септември 2017 # 1
NO AVATAR
20170923 leilei3915

canada goose outlet


pandora jewelry outlet


nike outlet


true religion outlet store


michael kors outlet


giuseppe zanotti outlet


ugg outlet store


ugg outlet


christian louboutin shoes


oakley sunglasses


mlb jerseys


oakley sunglasses


christian louboutin sale


fred perry shirts


ugg outlet store


michael kors outlet store


pandora jewelry


air jordan retro


canada goose outlet


pandora jewelry


uggs outlet


polo ralph lauren


cheap ray ban sunglasses


mlb jerseys wholesale


coach outlet online


ralph lauren uk


ray ban pas cher


coach outlet online coach factory outlet


jordan shoes


hermes birkin


uggs outlet online


michael kors outlet clearance


oakley sunglasses wholesale


ugg boots


adidas yeezy shoes


polo outlet


ugg outlet


polo ralph lauren pas cher


ugg outlet


mont blanc


lacoste clothing


longchamp handbags


michael kors outlet clearance


adidas yeezy shoes


ray ban sunglasses


oakley sunglasses wholesale


michael kors outlet


pandora jewelry sale


canada goose outlet


michael kors outlet


polo ralph lauren


mulberry bags


ugg outlet online


pandora jewelry


canada goose outlet


giuseppe zanotti shoes


oakley sunglasses wholesale


ralph lauren uk


coach factory outlet


mont blanc outlet


coach factory outlet


cheap jerseys


adidas shoes for men


coach outlet


michael kors outlet store


michael kors outlet clearance


ugg outlet


canada goose outlet


yeezy boost


adidas yeezy shoes


coach factory outlet


cheap jordans


uggs outlet


mcm outlet


michael kors outlet


michael kors outlet online


michael kors outlet clearance


nike outlet


michael kors outlet online


ralph lauren


oakley sunglasses outlet


longchamp outlet


cheap ugg boots


canada goose outlet


jordan retro shoes


adidas shoes


oakley sunglasses wholesale


coach outlet online


michael kors outlet


canada goose jackets


ralph lauren polo


ralph lauren outlet


ed hardy clothing


coach outlet online


giuseppe zanotti sneakers


ray ban sunglasses


canada goose outlet


pandora outlet


mlb jerseys wholesale


michael kors outlet online


“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»новациите и ефективността - ключови задачи за »“ отделите"    

ѕолезни страници
    «а нас | јудитори€ | –еклама |  онтакти | ќбщи услови€ |
    ƒействителни собственици на насто€щото издание са »во √еоргиев ѕрокопиев и “еодор »ванов «ахов