Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Анализи и тенденции

Основни препятствия пред жените в света на технологиите

от , 07 март 2017 0 931 прочитания,

Неравенство при възнагражденията в сравнение с мъжете, предубеждения на работното място и недостиг на жени-модели за подражание са сред основните препятствия, пред които се изправят жените, работещи в сферата на технологиите, съобщава Help Net Security.

Участниците в допитване посочват петте основни бариери, с които се сблъскват жените в тази сфера, като:

  • Липса на ментори (48%)

  • Липса на жени-модели за подражание в областта (42%)

  • Предразсъдъци спрямо пола на работното място (39%)

  • Липса на равни възможности за професионално израстване спрямо мъжете (36%)

  • Различно заплащане за едни и същи умения (35%).

 

Основни препятствия пред жените в света на технологиите

 

„Жените са широко подценявани глобално като работна сила в технологичната сфера. Това е не само социален проблем, но и проблем с работната сила, като се има предвид сериозният недостиг на опитни професионалисти, с който се сблъскват много компании“, казва Джо Стюард-Ратрей, член на борда на директорите на ISACA.

„Заключенията в проучването на ISACA потвърждават, че има още много работа да се свърши. Предоставяйки повече възможности, включително програми за професионално развитие, можем да постигнем отдавна закъснялия прогрес за гарантиране, че жените са по-справедливо представени в сферата на технологиите“, допълва тя.

Стремеж за знания и възможности

Попитани относно възможностите за професионално развитие, 75% от допитаните посочват, че техният работодател няма програма за развитие на равенство сред ръководните кадри. Освен това 8 от 10 жени посочват, че надзираващите работата им са мъже и само 8% твърдят, че никога не са се сблъсквали с полови предразсъдъци на работното място.

Допитването показва, че жените конкретно искат ментори, модели за подражание и ясни възможности.

„В действителност, ясно е, че жените копнеят да се учат и възползват от присъствието на други жени в сферата. Но на върха в списъка с препятствията пред жените в допитването на ISACA са „ограничени възможности за работа в мрежа“ и „липса на силна професионална мрежа“, се казва в доклад за проучването.

Неравенство в заплащането в цял свят

В световен мащаб разминаването във възнагражденията остава предизвикателство за 25% от участвалите в допитването от Африка, 29% от Азия, 53% от Европа, 46% от Латинска Америка, 60% от Близкия Изток, 42% от Северна Америка и 80% от Океания, които казват, че колегите им мъже са по-добре платени без ясна причина.

„Като индустрия, ние трябва да се ангажираме да променим тези цифри и да премахнем бариерите пред жените в сферата на технологиите. Крайно време е да се заемем с тези въпроси и ISACA има отговорността да помогне за решаването им“, каза Тара Вишневски, директор в ISACA по въпросите на застъпничеството и обществените дела.  

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов