Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии

Робот използва разчитането на мозъчни вълни за коригиране на грешки

Учени създадоха алгоритми за AI, които предават сигналите от човешкия мозък на робот

от , 07 март 2017 1 2745 прочитания,

Учени показаха контролирани чрез ума роботи, които могат да реагират на мозъчна активност. При демонстрация, на робот е дадена задача да поставя кутии с боя или телени кълба в съответни кутии. Междувременно оператор носи електроенцефалографска (EEG) шапка, с която се четат неговите мозъчни вълни за когнитивни сигнали, че роботът ще направи грешка, съобщава The Inquirer.

EEG данните се анализират от алгоритми за машинно обучение, разработени от изследователите, които са фокусирани върху сигналите за „възможна грешка“ от мозъка, когато той отчита такива. Роботът, получаващ данните от алгоритмите за машинно обучение, в резултат на това може да коригира поведението си.

 

Робот разчита мозъчни вълни за коригиране на грешки

 

Новаторските алгоритми на екипа позволяват системата да класифицира мозъчните вълни в рамките на 10-30 милисекунди, твърди екипът от компютърни специалисти от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) към MIT и Boston University.

В работата си, екипът се е фокусира върху възможностите за грешка, или ErrPs – генерирани когато човешкият мозък отчете нещо, което смята за грешка. Когато роботът покаже какъв избор смята да направи (в коя кутия да пусне предмета), системата използва ErrPs, чете чрез алгоритмите за машинно обучение, за да определи дали човекът е съгласен с избора. Трябва да се отбележи, че ErrP сигналите са много слаби, което означава, че системата трябва да е много добре прецизирана както за класифицирането на сигналите, така и за включването им в обратната връзка с оператора, посочват от CSAIL. В допълнение към мониторинга на първите ErrPs, екипът е опитал да отчита и „вторични грешки“, които стават когато системата не отчете първоначалните корекции на човека.  

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов