“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Ќовини ¬ глобален мащаб

¬ ’оланди€ н€ма да ползват »“ системи при изборите

ѕричината е страх от хакерски атаки

от Ќад€  ръстева, 13 март 2017 1 1376 прочитани€,

ѕрез миналата седмица се по€виха съобщени€, според които холандското правителство планира да се откаже от използване на компютри по време на предсто€щите избори в страната. ѕричината за решението са опасени€ от руски хакери, пише изданието Politico.eu

Ќа 15 март 2017 г. в ’оланди€ ще се състо€т парламентарни избори, в които се очаква да вземат участие около 13 млн. граждани. Ѕроенето на гласовете от над 9-те хил€ди избирателни секции ще става ръчно. «асега не се уточн€ва колко време ще отнеме това. 
 

√рьонинген

¬ластите на ’оланди€ вземат решение да се откажат от използване на електронни системи при изборите, след като преди време се по€виха обвинени€ от страна на —јў, че –уси€ се е опитала да повли€е на резултатите от техните президентски избори с помощта на хакерски атаки.  
“Ќе искам резултатите от изборите да предизвикват съмнение при политически€ климат в който се намираме сега. ћога да си представ€ как н€каква парти€ или н€какъв професор н€къде ще кажат, че има риск от взлом. “ова може да окаже вли€ние на резултатите от изборите”, казва министърът на вътрешните работи на ’оланди€ –оналд ѕластерк (Ronald Plasterk), цитиран от Politico.eu. 

 
’оландското правителство се опита да изпробва електронно гласуване през 2006 г., но се отказа от проекта, тъй като в информационната система, отчитаща гласовете, б€ха открити доста неточности и у€звими места. ƒори 10 години по-късно в страната не е създадена достатъчно безопасна »“ система за отчитане и пребро€ване на гласовете на избирателите, отбел€зва изданието. 

 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  

ѕолезни страници
    «а нас | јудитори€ | –еклама |  онтакти | ќбщи услови€ |
    ƒействителни собственици на насто€щото издание са »во √еоргиев ѕрокопиев и “еодор »ванов «ахов