Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Видеонаблюдението и big data са заплаха за личното пространство

Обществото е изправено пред огромна инвазия в личното пространство със сливането на видеонаблюдението и „големи обеми от данни“. Във Великобритания правителството и регулаторите трудно успяват да са в крачка с технологичните промени.

от , 14 март 2017 1 1269 прочитания,

Уединението на обществото е застрашено от нахлуване в огромни мащаби, без да е давало съгласи за това, след като събирането на „големи обеми от данни“ се свързва с развитието на видео наблюдението, предупреждава регулаторът на CCTV в британското правителство.

 

Видеонаблюдението и big data като заплаха за личното пространство

 

Стартирайки нова тригодишна стратегия, Тони Портър, комисар в британското правителство по въпросите на камерите за наблюдение, признава, че регулаторите и правителството се затрудняват да поддържат темпото на технологичната промяна, съобщава The Guardian.

Той посочва, че е обезпокоен как информацията от CCTV, личните камери и дроновете може да стане по-инвазивна от допустимото, след като заснетите кадри с хора бъдат обединени с напредъка в лицевото разпознаване и след това сравнени с други данни за хората и тяхното движение.

„Тревожи ме най-много ефектът от big data и интегрирането на видео наблюдението“, каза Портър, който е бивш антитерорист и отскоро е преназначен за нов тригодишен мандат като комисар по камерите за наблюдение.

Новата стратегия, представена във вторник, отбелязва, че по-голямата част от обществото към момента подкрепя използването на CCTV на обществени места. Но Портър се съмнява, че тази подкрепа ще е продължителна, заради начина на промяна на наблюдението.

Комисарят признава, че напредъкът на технологиите, например при дроните, е помогнал на полицията да разкрие престъпления и да издири изчезнали хора. Но, „камерите за наблюдение стават все по-интегрирани с интернет. Проблемът е когато нова и развиваща се технология е обединена с доброжелателни хора, която всъщност нахлува в личното пространство на хората или още по-лошо, поставя уединението в риск от кражба или качване в YouTube“, допълва той. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов