Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Актуални проекти

Walmart ще следи доставки на стоки с помощта на блокчейн

Използвайки датчици в система от тип “Интернет на нещата” (IoT) и блокчейн, в компанията се надяват да ускорят проследяването на продуктите

от Надя Кръстева, 15 март 2017 1 1402 прочитания,

Американският гигант в търговията на дребно Walmart в партньорство с IBM възнамерява да повиши контрола и прозрачността на своята огромна мрежа за доставка на продукти. Вицепрезидентът на Walmart Франк Янис, който отговаря за безопасността на стоките разказа за тази инициатива на репортер от Computerworld по време на наскоро проведеното събитие за откриване на центъра IBM Watson IoT в Мюнхен. 


Walmart

 
Търговската компания започва реализацията на едногодишен проект, чиято цел е да се подобри ефективността на веригата за доставки така че клиентите да могат да получават още по-пресни продукти. 
В Китай Walmart създава експериментална система, осигуряваща проследяване на доставките на свинско месо до магазините. Планира се внедряването на аналогична система в САЩ, а след това и разширяване на обхвата на решението за проследяване на други продукти. 

 
“Проведохме редица срещи с представители на IBM, за да определим необходимите параметри – какви данни и атрибути би трябвало да съхраняване и анализираме, как да се осъществява тяхната регистрация и т.н. Участниците в проекта вече пристъпиха към програмиране и разработка на потребителските интерфейси, така че всичко се развива добре”, каза Франк Янис. 
На пръв поглед новата инициатива е насочена към осигуряване на безопасността на продуктите, но по думите на Янис, нейните цели са значително по-обширни и проектът ще донесе полза на множество заинтересовани страни. 
“Нека да вземем например един отделен фермер. Произвежданият от него продукт трябва да попадне първо в система за обработка на хранителни продукти, а след това в разпределителен център. Този процес включва много етапи. Във всяка от точките на системата за производство, съгласно съществуващите изисквания, операциите се регистрират само с една стъпка напред и с една стъпка назад – по този начин не може да имате пълна картина. Отчитането на движението на стоките става с помощта на методи, които не са свързани помежду си и към момента в по-голямата си част се оформя на хартия. Не можете да направите това бързо, не можете да осигурите необходимата точност, не виждате пълната картина”, пояснява мениджърът от Walmart. 
Използвайки датчици в система от тип “Интернет на нещата” (IoT) и блокчейн, в Walmart се надяват да ускорят проследяването на продуктите и да получат напълно съответстваща на действителността картина за ситуацията. 
“Такъв подход има редица предимства. Що се отнася до безопасността на продуктите, могат да бъдат елиминирани причините за редица скандали. Например при регистриране на някакви заболявания органите реагират и забраняват продажбите на даден продукт – например забраняват потреблението на спанак. Под подозрение попадат всеки, който не е успял да докаже невинността си. Продуктите се свалят от рафтовете на магазините и започва разследване. Когато страстите утихнат, в повечето случаи се изяснява, че вина има един единствен доставчик, понякога даже само една от неговите продуктови линии. Ако вие имате възможност за бърза идентификация, вие можете оперативно да изтеглите от търговската мрежа проблематичния продукт и сами да вземете необходимите мерки”, пояснява Янис. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов