Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ сигурност

САЩ обвиниха официално агенти на руската ФСБ за взлома на Yahoo

от Надя Кръстева, 17 март 2017 3 2126 прочитания,

Американското Федерално бюро за разследване (FBI) повдигна обвинения срещу четири човека, които счита за виновни за мащабния взлом на Yahoo! в края на 2014 г. В резултат на тази хакерска атака бяха откраднати лични данни на повече от 500 млн. потребители, включително e-mail адреси, телефонни номера и пароли.  

Трима от обвинените са граждани на Русия, а един - на Казахстан.  
Според информацията, публикувана на сайта на FBI, операцията са ръководили представители на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) Дмитрий Докучаев и Игор Сущин, а самия взлом е осъществен от наетите от тях хакери Алексей Белан и Карим Баратов. 

сигурност


Според руският сайт Tadviser Дмитрий Докучаев е служител на ФСБ, който през декември 2016 година е арестуван в Москва по обвинение в държавна измяна. Той е подозиран, че е предавал секретна информация на специалните служби на САЩ. 
В съобщението на FBI се казва, че хакерите са имали за цел предимно да се доберат до данни за руски и американски държавни служители и руски журналисти, В допълнение жертви на атаката са станали огромен брой хора, работещи във финансови, транспортни и други компании.  
Накратко мнението на FBI е, че ФСБ e използвало хакерите за получаване на информация с разузнавателна стойност, но те не са пренебрегнали възможността да увеличат приходите си завземайки и други данни. 
Инцидентът за който е повдигнато обвинението сериозно навреди на репутацията на Yahoo!и намали ценността на компанията в очите на бъдещия и купувач, Verizon, почти с $1 млрд. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов