Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Перспективни разработки

Wi-Fi като лъч светлина: 100 пъти по-бърз и никога не се претоварва

Изследователски екип е достигнал скорост от 42.8 Gbit/s със светлинен лъч в оптична безжична мрежа

от , 20 март 2017 1 916 прочитания,

Бавният Wi-Fi е източник на раздразнение, изпитано от почти всеки го. Безжичните устройства у дома ползват все повече данни и този процес продължава да расте, а това натоварва Wi-Fi мрежа. Изследователи от Технологичния университет на Айндховен са намерили изненадващо решение: безжична мрежа, базирана на безвредните инфрачервени лъчи, съобщава ScienceDaily. Капацитетът ѝ е не само огромен (над 40Gbit/s на лъч), но също така няма нужда от споделяне на връзката, защото всяко устройство получава собствен лъч. С тази тема университетският изследовател Джоан Ох получи своята докторска степен с „пълно отличие“ миналата седмица.

 

Wi-Fi като лъч светлина: 100 пъти по-бърз и никога не се претоварва

 

Разработената в Айндховен система е проста и евтина. Безжичните данни идват от няколко централни „светлинни антени“, монтирани на тавана например, които могат много прецизно да насочат получаваните от оптично влакно светлини лъчи. Тъй като няма движещи се части, няма нуждае от поддръжка или захранване: антените съдържат двойка решетки, които излъчват светлинни лъчи с различна дължина на вълната под различен ъгъл (пасивни дифракционни решетки). Промяната на дължината на светлината променя и посоката на светлинния лъч. В резултат на използваните безопасни инфрачервени лъчи, които не достигат уязвимата ретина, технологията е безвредна.

Ако се разхождате, като потребител, и вашият смартфон или таблет излезе извън покритието на светлинната антена, тогава връзката се поема от друга светлинна антена. Мрежата следи точното местоположение на всяко безжично устройство, използвайки връщания от него радиосигнал. Включването на устройство към мрежата е лесно, всяко получава различна дължина на вълната от една светлинна антена и така не се налага споделяне на общ капацитет. Друг плюс на системата е че вече няма намеса на Wi-Fi мрежа на съседите. Сегашният Wi-Fi ползва радиосигнал с честота 2.5 или 5 гигахерца. Разработената в Технологичния университет на Айндховен система използва инфрачервена светлина с дължина на светлината от 1500 нанометра или по-висока, тази светлина има честота хиляди пъти по-висока, около 200 терахерца, което права капацитета за данни много по-голям. Джоан Ох е постигнала скорост от 42.8 Gbit/s на разстояние от 2,5 метра. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов