Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини Технологии и концепции
бр. 3, 2017

Конвергентни и хиперконвергентни инфраструктури – предимства и перспективи

от , 20 март 2017 1 420 прочитания,

Водещите анализатори считат, че през следващите 5 години в крупния бизнес ще преобладават частните облаци, а тяхното изграждане ще се реализира чрез разгръщане на конвергентна ИТ инфраструктура

По данни на IDC, глобалните разходи за конвергентна инфраструктура през 2016 г. са на стойност $17,8 млрд. и представляват 12,8% от всички разходи за устройства за съхранение, мрежови и програмни решения. За сравнение в недалечната 2012 г. тези разходи бяха $4,6 млрд. Същевременно анализаторите от Gartner прогнозират, че изграждането на хиперконвергентни системи ще бъде приоритет за крупните организации през следващите 5 години. На фона на тези прогнози нека разгледме основните характеристики на новите модели за изхраждане на ИТ инфрастуктури, техните предимства и перспективи.

Конвергентната инфраструктура – просто за сложното

За да изградите собствена ИТ инфраструктура, трябва да закупите сървъри, мрежови устройства, софтуер за управление, специализирани устройства, различни програми. От тези компоненти се създава система, и ако всичко е направено правилно, тя е добре балансирана и подходяща за решаване на приложните задачи. Ако по-късно възникнат трудности, те се отстраняват в хода на работата.

 

 

Всичко това изглежда идеално, но да се съхрани този “идеал” е трудно, а често дори невъзможно. Проблемът е в това, че компаниите постоянно развиват, модернизират и преустройват своята инфраструктура. Това се прави по различни причини – изтекъл срок на живота на някои компоненти, планиран преход към друго оборудване или софтуер от ново поколение и т.н. Своят принос за промяната дава и бизнеса – в компаниите стартират нови проекти, а заедно с тях се появяват и нови изисквания към инфраструктурата.

В резултат “идеалното” решение постепенно “загубва формата си” и се превръща в набор от разнообразно оборудване. В тази ситуация новото решение се използва заедно със старото, конфигурацията е адаптирана към частни задачи, за поддръжка се изразходва твърде много време, налага се да се отделя специално внимание на най-различни изключения.

Отговор на изброените предизвикателства е появата на нов модел в изграждането на корпоративната информационна среда – т.нар. “конвергентна инфраструктура”. Нейната основна идея е да обедини различните хардуерни и програмни елементи в единен комплекс и да предостави на потребителите всичко необходимо за тяхната работа – изчислителни мощности, ресурси за съхранение, мрежова поддръжка, както и средства за виртуализация, програмно администриране, оркестрация на инфраструктурата и качествено обслужване на приложенията.

Накратко, конвергентната инфраструктура представлява готово решение от специализиран производител, което е предназначено да ускори разгръщането на инфраструктурата. Основната идея е, да се осигури една точка за техническа поддръжка и да се опрости обслужването на компонентите.

Терминът конвергентна инфраструктура бе предложен от компанията Hewlett-Packard преди около 7 години. В терминологията на Cisco такова решение се нарича система за унифицирани изчисления (Unified Computing System, UCS), употребяват се и други наименования. Но какъвто и термин да се използва, идеята е една – да се предоставят на клиента памет, изчислителни и мрежови ресурси, обединени в един пул,, който е предварително конфигуриран за работа в дейта центъра. Такъв подход свежда времето за изграждане на инфраструктурата от няколко месеца до няколко дни.

Предимства на конвергентната архитектура

Първите конвергентни инфраструктурни решения, логично, се появиха в дейта центровете. Типичният дейта център представлява крупен комплекс от еднотипно оборудване, събран на едно място с отчитане на експлоатационни изисквания и осигуряване на поддръжката на конкретни приложения.

В такива условия, отношението към въпроса за внасяне на каквито и да е промени е изключително предпазливо. Необходимият консерватизъм е утвърдена практика, когато става дума за център за данни, и това намалява гъвкавостта на решенията. Ако възникне потребност от въвеждане на иновации, модернизацията винаги води до значителни разходи, свързани преди всичко с необходимостта от контрол на оборудването в променените условия. А ако промените са много, проблемите стават все повече. Затова за дейта центровете, преходът към конвергентна инфраструктура се превърна във “вълшебна пръчка”. Благодарение на този нов модел компаниите получиха увереност, че дългосрочните им инвестиции, направени при изграждането на техните дейта центрове ще могат да бъдат запазени дори когато се премине към обслужване на нови приложни задачи.

Идеята на новия модел е проста – вместо специални отделни сървъри сега се прилагат виртуализирани сървъри, които се пускат на общодостъпно оборудване. Това позволява съществено съкращаване на разходи. От ключово значение е, че за изграждането на конвергентни решения може да се използва типово оборудване x86, а при това е възможно просто включване на специализирани хардуерни компоненти. Така разширяването на архитектурата е лесно.

Хиперконвергентна инфраструктура

Хиперконвергентните системи извеждат концепцията за конвергентността на ново ниво. Важна разлика между двете технологии е това, че в конвергентната инфраструктура всеки компонент е дискретен и може да се използва отделно, докато хиперконвергентната инфраструктура е програмно дефинирана технология, затова всичките и компоненти са интегрирани.

Хиперконвергентните решения се отличават с подобрения на ниво програмни контролери, което дава възможност те лесно да бъдат мащабирани. За да се увеличи капацитет или производителност, е необходимо да се добави нов блок. Вместо мощността да се увеличи с увеличаване на броя дискове, количеството памет или процесорите, тя се увеличава с добавяне на повече модули.

Фигура 1: Традиционна, конвергентна и хиперконвергентна 

Накратко, хиперконвергентната инфраструктура е инфраструктура, в която изчислителните мощности, системи за съхранение, сървъри и мрежи са обединени в едно цяло с помощта на програмни средства, а управлението им става, чрез обща конзола за администриране. Така, вместо цял екип от ИТ специалисти, които да се грижат за управлението на системите за съхранение на данни и сървърното оборудване понякога е достатъчен само един системен администратор.

Сред минусите на хиперконвергентните системи следва да отбележим невъзможността за грануларен ъпгрейд. Възможностите за увеличаване на обема на системата за съхранение на данни и за повишаване на производителността са критично важни аспекти за всяка компания, но ако мястото на сторидж-клъстера свършва, няма значение, че разполагате с предостатъчно изчислителни ресурси – все едно ще се наложи да увеличите общата изчислителна мощ, добавяйки нов модул.

Перспективи

Макар че бъдещето на информационните технологии за целите на бизнеса напоследък се свързва най-вече с все по-масовия преход към облачния изчислителен модел, по всичко личи, че големите компании ще се стремят да запазят под свой контрол управлението на инфраструктурата и сигурността. Затова много анализатори считат, че в крупния бизнес ще преобладават частните облаци, а тяхното изграждане ще се реализира чрез разгръщане на конвергентна ИТ инфраструктура. Компаниите ще отделят значително внимание на въпросите свързани с поддръжката на виртуализирани сървъри, на развитието на контейнери и микроуслуги, на възможностите за бързо пренасяне на работно натоварване от един хостинг към друг. С оглед на това ще се изграждат хибридни среди, позволяващи да бъдат използвани предимствата от едновременното използване на частни и публични облаци.

В заключение

Като обобщение, може да се каже, че конвергентните и хиперконвергентните решения, предлагани от различни компании, помагат да се намали времето изразходвано за изграждане и техническа поддръжка на ИТ инфраструктурата. Отпада необходимостта от ангажирането на голям брой администратори, които да осъществяват поддръжката. Компаниите, внедряващи такива решения, повишават ефективността на своите ИТ отдели и на бизнеса си.

Източници:

[1] Top 10 Technology Trends Impacting Infrastructure & Operations, Gartner, Dec 2016

[2] Worldwide Converged Systems Revenue Increases 12.1% Year Over Year, IDC, Sep 2016

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

 
  
16:41, 19 май 2017 # 1
NO AVATAR

ray ban sunglasses for men 2017


ray ban sunglasses buy now pay later


ray ban sunglasses auction


ray ban sunglasses aviator polarized women


ray ban sunglasses in bulk


ray ban sunglasses very


where are ray ban sunglasses produced


ray ban sunglasses kids pink


ray ban sunglasses dimensions


ray ban sunglasses deals


ray ban sunglasses mens sale


ray ban sunglasses arista b 15


ray ban sunglasses tinted


ray ban sunglasses archives


ray ban sunglasses unisex


ray ban sunglasses luxottica


ray ban sunglasses john lennon


ray ban sunglasses aviator sale


ray ban sunglasses at campmor


ray ban sunglasses women polarized black


ray ban sunglasses identification


ray ban sunglasses qatar living


ray ban sunglasses aviator pink


ray ban sunglasses quikr


ray ban sunglasses rb4165


ray ban sunglasses justin women


ray ban sunglasses rb 3025 gold 001


ebay ray ban sunglasses


ray ban sunglasses 3136


ray ban sunglasses yellow


ray ban sunglasses korea


ray ban sunglasses john lennon


ray ban sunglasses india


ray ban sunglasses glass replacement


ray ban sunglasses 62


ray ban sunglasses sale ebay


ray ban sunglasses old fashion


ray ban sunglasses auction


ray ban sunglasses 2180


ray ban sunglasses target


PRADA bag online store


ray ban sunglasses india


ray ban sunglasses titanium


ray ban sunglasses new wayfarer blue


is ray ban sunglasses us a legit site


ray ban sunglasses vs maui jim


ray ban sunglasses jack nicholson


ray ban sunglasses matte gold


ray ban sunglasses clubmaster men


ray ban sunglasses in europe


ray ban sunglasses for cheap


ray ban sunglasses usa shop


ray ban sunglasses repair kit


ray ban sunglasses mens uk


ray ban sunglasses 3534


ray ban sunglasses gradient


ray ban sunglasses official site


ray ban sunglasses on ebay


ray ban sunglasses glass lenses


3 ways to tell if ray ban sunglasses are fake


ray ban sunglasses in warehouse deals


ray ban sunglasses coupons


ray ban sunglasses large size


ray ban sunglasses us


ray ban sunglasses girl


ray ban sunglasses blue lenses


ray ban sunglasses replacement lenses


model ray ban sunglasses


ray ban sunglasses round silver


ray ban sunglasses for men


ray ban sunglasses black wayfarer


buy ray ban sunglasses & frames online


ray ban sunglasses uva uvb protection


ray ban sunglasses 2140f


ray ban sunglasses women polarized small


ray ban sunglasses sale ebay


ray ban sunglasses aviator large


ray ban sunglasses small


ray ban sunglasses archives


ray ban sunglasses aviator men polarized


ray ban sunglasses preowned


ray ban sunglasses for men polarized black lens


ray ban sunglasses 2140 polarized


brand new ray ban sunglasses


ray ban sunglasses best price


ray ban sunglasses luxottica


ray ban sunglasses men in black


ray ban sunglasses women aviator orange


compare the best ray ban sunglasses prices from 200


ray ban sunglasses gradient brown


ray ban sunglasses kate middleton


ray ban sunglasses vancouver


ray ban sunglasses 0rb3498


ray ban sunglasses black polarized


genuine ray ban sunglasses


ray ban sunglasses case fake


ray ban sunglasses justin rb4165


ray ban sunglasses case replacement


ray ban sunglasses green


ray ban sunglasses nose pad


ray ban sunglasses 4165


ray ban sunglasses outlet near me


ray ban sunglasses cats 5000 classic


ray ban sunglasses from china


ray ban sunglasses original wayfarer


highstreet ray ban sunglasses


ray ban sunglasses r


ray ban sunglasses carbon fiber


ray ban sunglasses aviator polarized


5 top ray ban sunglasses for summer season 2016


ray ban sunglasses women aviator gradient


ray ban sunglasses clubround


ray ban sunglasses quikr


ray ban sunglasses women aviator polarized


girls ray ban sunglasses


ray ban sunglasses rb3016


ray ban sunglasses aviator gold


ray ban sunglasses round black


ray ban sunglasses cover


ray ban sunglasses 3025


ray ban sunglasses thin frame


ray ban sunglasses under 50


ray ban sunglasses 58


ray ban sunglasses blue and orange


ray ban sunglasses case for women


ray ban sunglasses women ray ban sunglasses aviator men 58 aviator orange


ray ban sunglasses myer


ray ban sunglasses diamond


ray ban sunglasses aviator 58


ray ban sunglasses insurance


ray ban sunglasses jack nicholson


ray ban sunglasses at target


white ray ban sunglasses


ray ban sunglasses ladies uk


ray ban sunglasses nwt


ray ban sunglasses on amazon


ray ban sunglasses kearney ne


ray ban sunglasses 601 71


ray ban sunglasses clubround


ray ban sunglasses at costco


ray ban sunglasses olympian


ray ban sunglasses aviator polarized green


ray ban sunglasses rb2140


ray ban sunglasses black and beige


ray ban sunglasses website


ray ban sunglasses pinterest


ray ban sunglasses closeout


ray ban sunglasses black frame black lens


ray ban sunglasses black wayfarer


ray ban sunglasses earpiece replacement


ray ban sunglasses types


ray ban sunglasses men aviator


where are ray ban sunglasses produced


ray ban sunglasses uk


offer on ray ban sunglasses


ray ban sunglasses sale mens


ray ban sunglasses sale ebay


ray ban sunglasses women polarized mirror


ray ban sunglasses for kid


ray ban sunglasses rb4165


ray ban sunglasses 0rb3546


ray ban sunglasses coupons


ray ban sunglasses in deal


ray ban sunglasses clubmaster polarized


ray ban sunglasses size chart


genuine ray ban sunglasses


ray ban sunglasses women aviator


ray ban sunglasses kids aviator


ray ban sunglasses history


ray ban sunglasses polarised


ray ban sunglasses 0rb4165


ray ban sunglasses nose pad


ray ban sunglasses orange


ray ban sunglasses glass lenses


ray ban sunglasses for men polarized carbon fiber


ray ban sunglasses women polarized erika


ray ban sunglasses purple


ray ban sunglasses women polarized black


ray ban sunglasses 63mm


ray ban sunglasses round metal


ray ban sunglasses tech


ray ban sunglasses erica


ray ban sunglasses new collection


ray ban sunglasses for men black


ray ban sunglasses amazon


ray ban sunglasses ebay aviator


ray ban sunglasses box


ray ban sunglasses tinted


ray ban sunglasses for women


ray ban sunglasses good for running


ray ban sunglasses online store


ray ban sunglasses vintage


ray ban sunglasses large frame


ray ban sunglasses box


j crew ray ban sunglasses


ray ban sunglasses women polarized black


ray ban sunglasses 63


ray ban sunglasses usa shop


ray ban sunglasses aviator women


ray ban sunglasses at campmor


ray ban sunglasses women polarized black


ray ban sunglasses brown aviator


ray ban sunglasses diamond


ray ban sunglasses for men clubmaster


what does the p mean on ray ban sunglasses


ray ban sunglasses rubber frame


ray ban sunglasses aviator 55mm


ray ban sunglasses two tone


ray ban sunglasses usa shop


ray ban sunglasses vs. oakley


ray ban sunglasses instagram


ray ban sunglasses new wayfarer rb2132


ray ban sunglasses two tone


ray ban sunglasses ear pads


ray ban sunglasses mirrored aviator


ray ban sunglasses tortoise


ray ban sunglasses replica


ray ban sunglasses houston


ray ban sunglasses aviator women gold


ray ban sunglasses made in china


ray ban sunglasses temples


ray ban sunglasses liteforce


ray ban sunglasses australia


pink ray ban sunglasses


ray ban sunglasses jackie o


ray ban sunglasses jackie ohh


ray ban sunglasses diamond


ray ban sunglasses rose gold


ray ban sunglasses women polarized 59mm


ray ban sunglasses men tortoise


ray ban sunglasses houston


ray ban sunglasses signet


ray ban sunglasses for men 2017


ray ban sunglasses new style


ray ban sunglasses nwt auth


ray ban sunglasses 3534


ray ban sunglasses clubmaster oversized


ray ban sunglasses aviator women polarized


ray ban sunglasses qatar


ray ban sunglasses for men polarized black lens


ray ban sunglasses jordan


ray ban sunglasses women aviator


ray ban sunglasses women aviator petite


ray ban sunglasses from china


ray ban sunglasses milwaukee wi


ray ban sunglasses matte gold


ray ban sunglasses black on black


ray ban sunglasses frames only


ray ban sunglasses erika women


ray ban sunglasses round silver


ray ban sunglasses 2027


ray ban sunglasses vs oakley sunglasses


ray ban sunglasses jackie ohh 2


ray ban sunglasses reviews


ray ban sunglasses for men polarized aviator


ray ban sunglasses 64mm


ray ban sunglasses new york


ray ban sunglasses auction


ray ban sunglasses black wayfarer


buy ray ban sunglasses & frames online


ray ban sunglasses case for women


ray ban sunglasses for women


ray ban sunglasses rb3447


ray ban sunglasses tortoise frame


ray ban sunglasses las vegas


ray ban sunglasses knockoffs


ray ban sunglasses in europe


ray ban sunglasses polarized folding wayfarer


ray ban sunglasses black frame black lens


ray ban sunglasses 0rb4165


ray ban sunglasses 601 71


ray ban sunglasses in india


ray ban sunglasses case fake


ray ban sunglasses rb3194


ray ban sunglasses 55


ray ban sunglasses vs fake


ray ban sunglasses 58


ray ban sunglasses justin black


ray ban sunglasses blue lenses


ray ban sunglasses 0rb2132


ray ban sunglasses that fold


ray ban sunglasses square


ray ban sunglasses mirror women


ray ban sunglasses 0rb3025


ray ban sunglasses styles


ray ban sunglasses clear


ray ban sunglasses women polarized 59mm


ray ban sunglasses for men rectangular


ray ban sunglasses gold mirror


ray ban sunglasses qatar online


ray ban sunglasses men aviator


ray ban sunglasses replacement parts


ebay ray ban sunglasses


ray ban sunglasses clip on


small ray ban sunglasses


ray ban sunglasses 50


ray ban sunglasses 0rb3498


ray ban sunglasses lens


ray ban sunglasses matte gold


ray ban sunglasses knock off


ray ban sunglasses yellow lens


ray ban sunglasses hard case


ray ban sunglasses dhgate


ray ban sunglasses for men polarized 55mm


ray ban sunglasses for men black


PRADA hobo bag


ray ban sunglasses round polarized


ray ban sunglasses clubmaster women


ray ban sunglasses black friday


ray ban sunglasses archives


ray ban sunglasses vampire


ray ban sunglasses academy


ray ban sunglasses round men


ray ban sunglasses clip on


offer on ray ban sunglasses


ray ban sunglasses 0rb4147


ray ban sunglasses one day sale


ray ban sunglasses justin polarized


ray ban sunglasses round metal


ray ban sunglasses tinted


ray ban sunglasses houston


ray ban sunglasses japan


ray ban sunglasses fake


ray ban sunglasses australia


ray ban sunglasses archives


ray ban sunglasses girl


prescription ray ban sunglasses are classic symbols of taste and style


ray ban sunglasses small


ray ban sunglasses silver frame


ray ban sunglasses large frame


ray ban sunglasses aviator large metal


ray ban sunglasses quicker


ray ban sunglasses gift card


ray ban sunglasses half frame


ray ban sunglasses 8315


ray ban sunglasses aviator 62mm


ray ban sunglasses blue glass


ray ban sunglasses 55


ray ban sunglasses small women


ray ban sunglasses quality


i offer ray ban sunglasses


ray ban sunglasses mens


ray ban sunglasses holder


ray ban sunglasses imitation


ray ban sunglasses classic


ray ban sunglasses the general


ray ban sunglasses houston


ray ban sunglasses for cheap


ray ban sunglasses aviator men 58


ray ban sunglasses 3030


ray ban sunglasses for kids


vintage ray ban sunglasses


ray ban sunglasses 49mm


ray ban sunglasses clubmaster women


Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Конвергентни и хиперконвергентни инфраструктури – предимства и перспективи"    

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов