Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ сигурност

Хакери са опитали да атакуват парламента на Германия

Парламентът на Германия е предотвратил през януари нова вълна от атаки с прикрит като реклама малуер.

от , 30 март 2017 1 1002 прочитания,

Хакери са атакували парламента на Германия с нови кибератаки през януари, според нова информация. При кампанията си с прикрит като реклама малуер (malvertising), хакерите са използвали компрометиран израелски новинарски сайт за пренасочване на потребители към злонамерен сайт, съобщава IBTimes. Киберзащитата, внедрена в парламента след хакерско проникване през 2005 г., е помогнала на властите да предотвратят кибератаката, според германската служба за киберсигурност.

 

Хакери са опитали да атакуват парламента на Германия

 

Според Федералната служба за информационна сигурност (BSI), необичайна активност към мрежата на парламента е била разследвана по-рано тази година. Хакерите са манипулирали сайта на вестник Jerusalem Post, пренасочвайки потребителите кликващи върху рекламите на сайта към злонамерен уебсайт.

Най-малко десет германски депутати са били засегнати от опита за атака. В изявление BSI посочва, че „техническият анализ е завършен и уебсайтът на Jerusalem Post е бил манипулиран и свързан към злонамерен сайт на трета страна“. Службата не е открила злонамерен или заразен софтуер при анализа си на мрежите на Биндестага.

От израелското издание признават, че сайтът им е бил атакуван през януари.

Според експерта по сигурността Греъм Клули, подобни фишинг атаки със злонамерени реклами са нещо необичайно, но са възможни. Според него хакерите може да са манипулирали сайта на Jerusalem Post да показва немскоезични реклами на посетителите с германски IP адреси. Но, той смята, че хакерите е малко вероятно да са използвали прикрит като реклама малуер за атаки срещу конкретни политици.

В Германия се наблюдава повишено безпокойство от възможна хакерска намеса в изборите, както и опасения, че Русия може би цели да се намеси в предстоящите през септември избори, в опит да дестабилизира германското правителство и демокрация.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов