Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ мениджмънт

Седем умения, които модерният CIO трябва да придобие

от , 04 април 2017 1 599 прочитания,

Миналата година Gartner посочи пропуските в опита на директорите информационни технологии (CIO) като проблем, с който ще се сблъскат през 2016 година, а 15% от дигиталните ръководители очакват да има промени в служебните задължения до 12 месеца.

Затова, макар да няма перфектно CV, много ръководители на отдели за информационни технологии придобиват допълнителни умения в най-различни сфери, като киберсигурност, връзки с клиенти, меки умения, съобщава британското издание на списание CIO. Главните директор по информационни технологии търсят консултанти, колеги и групи, които да им гарантират, че са на правилния път към успешна кариера като дигитални новатори.


Седем умения, които модерният CIO трябва да придобие


Уменията, които трябва да имат в своето CV са:

Креативност

Работата им става все по-стратегическа и CIO трябва да приемат промяната от управление на дигитални екипи към създаване на нови начини за извършване трансформацията на бизнеса.

Според проучване на Harvey Nash, 45% от CIO очакват креативността да бъде движеща сила за иновациите.

Ръководителите на ИТ отделите търсят нови начини да представят ИТ продукти и услуги на своите организации. Показвайки редовно креативни идеи чрез използване на маратони по програмиране, колективни обсъждания на нерешени проблеми, участие в събития за отрасъла, ИТ мениджърите могат да предадат идеите на бизнес лидерите, които може да нямат познания в сферата на информационните технологии.

Използването на сътрудничества и социални инструменти може да помогне на CIO да генерира нови и идеи с колегите си и експертите в индустрията, помагайки за промяната в организацията, като в същото време подобрява своите умения.

Сигурност

62% от ИТ професионалистите смятат киберсигурността за ключово умение за развитие през 2017 година, според проучване на Spiceworks.

Наблюдаваният ръст при рансъмуер, кражбите на пароли и шпионския софтуер прави компаниите предразположени към кибератаки. А такива кибератаки направиха от някои организации, като например TalkTalk, Three Mobile and Yahoo!, свидетели на едни от най-скъпите прониквания в данните им през последните години.

Атаките срещу сигурността накараха компаниите да търсят повече професионалисти в тази сфера, а нуждата от ИТ професионалисти, които да блокират достъпа до бизнес системи, да криптират файлове и да възстановяват изтекли лични данни продължава да расте.

Сътрудничеството с екипите по сигурността и проучването на предишни доклади може да подобри познанията за сигурността и да се хареса на бъдещ работодател.

Управление на финанси

Тъй като финансите са част от всеки аспект на всяка организация, това се е превърнало в ключов белег за развитието на CIO. Правенето на бюджети, анализи и прогнози са ценни умения, които повечето работодатели ще търсят.

Директорите информационни технологии намират нови начини да управляват бизнес разходите чрез сътрудничество с финансовия отдел за обезпечаване на промяната. Чрез комуникация, наблюдение и менторство, финансовите лидери обучават CIO как да превърнат бизнес модел в приходи и растеж, и в същото време допълват набора им от умения.

Управлението на финансите може да помогне за запазване на разходите под контрол, помага бизнесът да остане пред конкуренцията и е допълнителен бонус в подобряването на вашето CV с ценни финансови познания.

Управление на доставчиците

Когато CIO развиват своите управленски качества, те трябва да градят външни отношения с доставчиците. Тяхна задача ще бъде намирането на доставчика, който наистина ще представлява марката. За подобряването на това качество, CIO трябва да гради отношения с търговците, които могат да подкрепят бизнес нуждите. За целта той трябва редовно да поддържа контакти с тях.

Запазването на добри отношения с доставчиците помага за вземането на по-добри решения и спазване на крайните срокове по проектите.

Изграждане и управление на екип

Изграждането на екип е необходимо умение за ръководителите на отдели за информационни технологии, след като се превръщат в дигитални фактори в организацията и разширяват своите меки качества.

Работата в екип кара CIO да делегира задачи, редовно да общува и мотивира своите екипи да постигат успешни резултати. Подкрепата на екипа ще облекчи работата на CIO и ще насочи фокуса му към други сфери на бизнеса, които се нуждаят от подобряване.

Редовната комуникация чрез занимания за изграждане на екип, като маратони по програмиране и колективно обсъждане на проблеми, може да помогне на ръководителите да следят своите екипи, да работят за споделяне на бизнес целите и да събират важна информация.

Маркетинг

Ръководителите на отделите за информационни технологии се нуждаят от опит и умения в маркетинга, след като някои от тях вече имат задачи, директно свързани с клиентите. Сътрудничеството с отделите за маркетинг и CMO помага на CIO да разбере аудиторията и да получи повече важна информация за клиентите. Маркетингът разчита много на инструментите за анализи, които могат да събират и предоставят данни за поведението на потребителите.

Работа в мрежа

Важно умение за директорите информационни технологии е да изграждат вътрешни и външни отношения. Те имат няколко отговорности в компанията, включително развитие на контакти с отделите за маркетинг, финанси, човешки ресурси за осигуряване на иновации.

Работата в мрежа е умение, което може да се развие чрез събития, общности и срещи, които да предоставят на CIO възможности за изграждане на връзки с хора в същата индустрия.

Редовната работа в мрежа може да помогне за бъдещи възможности за професионално развитие, за споделяне на ИТ опит и даване на съвети. Този вещина е от значение, защото показва наличие на важно меко умение, което може да се използва в различни задачи.

КОМЕНТАРИ ОТ  

КОМЕНТАРИ

 
  
06:08, 13 април 2017 # 1
NO AVATAR
Geen rationele horloge schat kan ontkennen dat de voorbeelduitvoeringsvorm Submariner configuratie rondom appealing.It gewoonlijk gerealiseerd dat terwijl ze ontladen grote items, Rolex replica horloges lijkt langzamer bewegen dan een slak op hengst sedativa. Het gaat niet alleen over het afvoeren van nieuwe producten, het moet doen met een verblijf op de hoogte replica rolex van patronen en het verbeteren van bestaande modellen.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Седем умения, които модерният CIO трябва да придобие"    

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов