Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Създадоха блокчейн решение за търговия с петрол

от , 11 април 2017 1 1399 прочитания,

Natixis, IBM и Trafigura са разработили първото блокчейн решение за финансови операции в сферата на търговията със суровини, което ще се използва при транзакции на пазарите за суров петрол в САЩ. Системата, създадена на базата на Hyperledger Fabric, позволява цифровизация на основните етапи на сделка със суров петрол върху блокчейн платформа, което повишава прозрачността, сигурността и ефективността на операцията, съобщава руското издание на списание CIO.


Създадоха блокчейн решение за търговия с петрол


Понеже купувачът, продавачът и обслужващите ги банки се намират в общ регистър, всички страни могат едновременно да преглеждат и споделят статута на транзакциите. Те могат да следят операцията от момента на потвърждаване и валидация на нова сделка до процеса на проверка на качеството на суровия петрол, крайната му доставка и отмяната на акредитива.

Ключовите предимства на блокчейн решението е намаляване на паричния цикъл и повишаване рентабилността за сметка на намаляване на допълнителните разходи и на броя посредници. Технологията ще подобри и прозрачността на транзакцията, което помага за минимализиране на опасността от измама, кибератака и прави операциите по-прозрачни с помощта на общодостъпни процеси и водене на отчет.

Тази инициатива е част от по-широка програма за модернизиране на търговските операции на международния пазар на петролни продукти, процесите на който в повечето случаи не са автоматизирани или дигитализирани.

Новата търговска платформа позволява обмен на документи на стоките, актуални данни за пратката, статут на доставката и плащане в един общ регистър. Това намалява времето за транзакция, намалява броя на дублираните документи и оптимизира процеса на идентификация на търговските партньори. Обикновено тези операции изискват сложни действия и работа с документи, а за предаването на документите се използват куриери, факс и електронна поща.

Решението се намира на облачната платформа IBM Bluemix.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов