Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Какво може и какво не изкуственият интелект днес

Според професор Гари Маркус, разработките, които се развиват към момента в тази област, няма да доведат до създаването на изкуствен интелект с общо предназначение(AGI)

от Надя Кръстева, 11 април 2017 0 1676 прочитания,

Напоследък отвсякъде чуваме, че изкуственият интелект е следващото „голямо нещо”. Разбира се, че можем да очакваме, че на конференция посветена на изкуственият интелект (AI), като проведената преди седмица в Сан Франциско EmTech Digital, ще се чува гласа на скептиците. Обаче включването на професора по психология Гари Маркус (Gary Marcus) в списъка на лекторите осигури необходимата доза реализъм. Неговото изказване на тема, къде AI работи и къде не, добави порция градивна критика в така активните дискусии за изкуствения интелект.

Според Гари Маркус, разработките, които се развиват към момента в тази област, няма да доведат до създаването на изкуствен интелект с общо предназначение (Artificial General Intelligence, AGI). На теория AGI е машинен интелект, равен по възможности на човешкия.

 

професор Гари Маркус

професор Гари Маркус

Гари Маркус, професор в Университета в Ню Йорк и водеща фигура в областта на AI, има особен авторитет като критик, след като в края на миналата година той продаде на Uber своя 2-годишен стартъп Geometric Intelligence.

И така, професор Маркус посочи 3 неща, които AI може да прави:

 • Разпознаване на реч;
 • Разпознаване на образи, когато количеството обекти в образа е ограничено;
 • Разбиране на естествен език в тясна предметна област.

 В допълнение, той посочи 6 неща, които AI не може да прави:

 • Диалогови интерфейси – попитайте Siri нещо извън сценария, и тя става неадекватна;
 • Автоматизирано научно откритие
 • Автоматизирана медицинска диагностика
 • Автоматизирано разбиране на сцена за слепи хора;
 • Домашни роботи;
 • Безопасни и надеждни безпилотни автомобили (98% сигурност не е достатъчна).


Някои от тезите на проф. Маркус са спорни, тъй като при използването на разпознаване на образи за четене на рентгенограми за диагностика на заболявания например вече се постига точността на човека-специалист, а понякога и по-висока точност.  Все пак, като цяло аудиторията на конференцията бе съгласна с него.

Все пак проф. Маркус сподели не само критични забележки. Той каза, че ще настъпи ден, когато машинния интелект ще може да изпълнява сложни задачи, от типа на четене на научни статии за дадена болест и предлагане на ново лечение, но отбеляза, че това най-вероятно това няма да се случи в рамките на неговия живот.


Преди AGI да може да бъде създаден, е необходимо да бъдат намерени отговорите на фундаментални научни въпроси. За необходимите изследвания може да са необходими едно или две десетилетия, преди да се постигнат значими резултати.Теоретиците, които се занимават с фундаментални изследвания в областта на AI, разполагат с ограничени бюджети и изчислителни ресурси.  А изследванията в частните компании прекалено много са съсредоточени върху технологии, които са насочени към постигане на по-краткосрочни финансови цели, което според проф. Маркус, няма да доведе до създаване на машини със здрав разум и AGI.

Можете да проследите видео с изказването на проф. Маркус тук.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
  За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
  Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов