Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Руски космически робот стреля като “Терминатор”

от Надя Кръстева, 18 април 2017 1 1310 прочитания,

Редица коментари в чуждестранната преса предизвика препратка към видео, която руският вицепремиер Дмитрий Рогозин публикува в социалната мрежа Twitter. Видеото показва робота Федор, който демонстрира умението си да стреля с огнестрелно оръжие с двете си ръце едновременно. 

 

FEDOR робот

Така например, изданието Mashable коментира, че видеото показва “вледеняващо душата схoдство” със сцена от филма “Терминатор”, където също е показана стрелба с пистолети във всяка от двете ръце на героя. 
“На космическия робот по-някакви причини са дали способността да стреля с огнестрелно оръжие”, отбелязва изданието. “Точно по време на засилено военно напрежение в света руските власти пускат видео, което, разбира се, ще разсее всички страхове”, иронизират от Mashable. 
Британското издание The Sun също посвети статия на “ужасяващия руски робот, който може да стреля с пистолети”. 
“Техният вицепремиер твърди, че това не е машина за убиване”, пише изданието, но подчертава, че Федор вероятно ще бъде програмиран да взема решения самостоятелно. 
В Sun са публикували доста снимки и видео, в които Федор демонстрира различни умения, включително да управлява автомобил, да прави лицеви опори и да прави дупки в стена с бормашина. 
Порталът Newshub също отбелязва приликата на Федор с Терминатора. 
 

От руския популярен портал CNews отбелязват, че сравнението на Федор с Терминатора отчасти се обяснява и със самото съобщение на Рогозин. “Тренировките по стрелба са метод машината да се научи да определя приоритети и да взема решения. Ние не създаваме терминатор, а изкуствен интелект, който ще има огромно приложно значение в най-различни сфери”, пише Рогозин в Twitter. 
По думите на Рогозин, сега създателите на Федор работят по  неговата “фина моторика и алгоритми за вземане на решения”. Чуждестранните медии обаче се отнасят скептично към формулировките на Рогозин. 
“Смъртоносната стрелба от два ръчни автомата е ‘прекрасен’ начин да се покаже, колко умело роботът може, например, да изпълни деликатна поправка на компонент от космически модул. Разбрахме отлично”, пише Mashable. 
Антропоморфният робот Федор или FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) е замислен като робот-спасител. Той е създаден от компанията “Андроидная техника” съвместно с руския Фонд за перспективни изследвания. Работата по проекта е започнала през 2014 г. по инициатива на Министерството на извънредните ситуации на Руската Федерация. 
Планира се Федор да бъде изпратен в космоса през 2021 г. на борда на космическия кораб “Федерация”. Това е 6-местен пилотируем кораб, предназначен да доставя екипажи и стоки на орбиталните станции, а също на Луната. На етапа на изпитания на космическия кораб Федор ще бъде първият му пилот, пишат от CNews

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов