Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Microsoft купува компания основана от неин ветеран

от Надя Кръстева, 19 април 2017 4 1154 прочитания,

Според съобщение в официалния блог на Microsoft, софтуерният гигант купува Intentional Software – малка компания основана преди 15 години от Чарлз Симони, който е един от създателите на MS Word и MS Excel. 

С това придобиване Microsoft цели да подобри своя популярен пакет MS Office. Цената на сделката не се съобщава. 


Коментирайки присъединяването на Intentional Software, изпълнителният вицепрезидент на подразделението Office Product Group Раджеш Джа (Rajesh Jha) казва следното: “Ние сме силно заинтересовани от работата на компанията в областта на офисните приложения, особено от гледна точка на това, че поставяме хората в центъра и продължаваме да преосмисляме съвместната работа”. 
Според основателят на Intentional Software Чарлз Симони, бъдещето на технологиите за съвместна работа е тясно свързано с устройства от типа на таблетите Microsoft Surface, а също с машинното обучение и “интересни неща, които могат да се появят в бъдеще”. 

Чарлз Симони

Чарлз Симони (снимка: Wikipedia)

Симони е идеолог на т.нар. “целево програмиране” (intentional programming). Според статия от 2007 г. в New York Times, целта която той си поставя със стздаването на Intentional Software е да замени традиционното кодиране с програмиране, “при което програмистите ще говорят с машините колкото е възможно по-малко, а вместо това ще се концентрират върху това да предвидят намеренията (intentions) на компютърните потребители". 

 
Основателят на Intentional Software и бивш ръководител на екипа по офис продуктите на Microsoft e доста интересна личност. Той е от унгарски произход. Баща му е бил физик, дългогодишен професор в университета на Будапеща. 
Освен като изявен програмист Чарлз Симони е известен и с това, че е космически турист. В началото на 2006 г. той подписва договор с компанията за космически туризъм Space Adventures за участие в 10-дневна мисия до Международната космическа станция (ISS). През септември 2006 г. започва подготовка и през април 2007 осъществява космическото пътуване. Към космическата станция пътува с кораба Съюз ТМА-10, заедно с двама руски космонавти. Връща се със Съюз ТМА-9, заедно с американски и руски космонавт. 
През октомври 2008-а той резервира в Space Adventures още една космическа екскурзия до ISS. Осъществява я през март 2009 г. със Съюз ТМА-14 и Съюз ТМА-13. 

 
След приключване на сделката по продажбата на Intentional Software Симони отново ще стане служител на Microsoft, като ще работи под ръководството на Раджеш Джа. 
Очаква се, че създадените в Intentional Software технологии ще намерят приложение в програмите от пакета Microsoft Office и като особено полезни ще бъдат техните сценарии за съвместна работа. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов