Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Ще можете да си купите летяща кола през 2020 (ако платите $1 млн.)

от Надя Кръстева, 21 април 2017 1 1336 прочитания,

 

Стартъп базиран в Словакия се намеси в едва възникващия пазар на летящите автомобили. 

Компанията AeroMobil представи финален, комерсиален дизайн на своята летяща кола на изложението за суперавтомобили Top Marques в Монако, съобщи изданието Business Insider. 

Обаче това превозно средство няма да бъде евтино. От AeroMobil казват, че то ще струва между €1,2 и €1,5 ($1,3 - $1,6), а доставките ще започнат през 2020 г.  

Анонсът на AeroMobil се случва след като напоследък няколко компании демонстрираха своя интерес към разработката на летящи автомобили, сред които са Uber и Zee.Aero – секретната компания финансирана от съоснователя на Google Лари Пейдж. 

Но за разлика от Uber и Zee.Aero, AeroMobil представя истинска летяща кола, която може както да се движи по пътища, така и да лети в небето. Повечето други компании се стремят да разработят вертикално излитащи и приземяващи се самолети (т.нар. VTOL, Vertical Take-Off Landing), които както подсказва името, дават възможност на превозното средство да се издигне вертикално без да има нужда от писта за излитане, но и без да се предвижда то да се движи по пътища. 

Ето как изглежда летящата кола на AeroMobil:

AeroMobil

 

AeroMobil

AeroMobil приема предварителни поръчки за своя летящ автомобил, но само до 500 броя.

AeroMobil

Изпълнителният директор на компанията Юри Вакулик (Juraj Vaculik) заявява пред Business Insider, че крайната цел на компанията е да пусне версия на превозното средство като част от услуга за споделена мобилност в бъдеще. Вакулик обаче добавя, че е рано да навлиза в подробности по отношение на този план. 

От AeroMobil казват, че автомобилът им може да се трансформира в летящата си форма за по-малко от 3 минути. Като кола той развива скорост до 160 км/ч. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов