Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ инфраструктура

Gartner: 3 начина за мигриране на дата център към облачен IaaS

Компаниите все повече се ориентира към ползването на инфраструктура като услуга (Iaas), а техните CIO ще отговарят за извършването на миграцията.

от , 21 април 2017 2 1282 прочитания,

В днешния свят е възможно ръководителите на отделите за информационни технологии (CIO) да се наложи да вземат важни решения относно мигрирането на дата центът към облачен IaaS. Тогава, кой е най-добрият подход? Трябва просто да прехвърлите в облака, напълно да преобразите операцията или да изберете нещо по средата. Всичко зависи от това, каква дългосрочна стойност сте си поставили като цел, съобщава Gartner.

 

Gartner: 3 начина за мигриране на дата център към облачен IaaS

 

Компаниите все повече се обръщат към използването на инфраструктура като услуга (Iaas). Това включва всичко, от мигриране на наличните приложения до преместване на цели дата центрове в облачен IaaS. Gartner изчислява, че през 2017 година над 80% от CIO ще бъдат подложени на натиск от мениджмънта на бизнеса да направят оценка за миграцията на дата центровете към облачен IaaS.

IaaS е най-често използван за нова натовареност при Метод 2 от бимодалния подход за гъвкав ИТ, но все повече компании използват и облачен IaaS за Метод 1 при надеждна ИТ натовареност, заради способността му да намалява разходите и да повишава ефективността.

„Поражданата от ефективност миграция на натовареността изисква различно мислене и подход, отколкото търсенето на гъвкавост с преминаване към облак“, казва Лидия Леонг, вицепрезидент и изявен анализатор. „Най-големите ползи произтичат от позволяваната от облака трансформация на организацията, и все пак трансформациите са силно подривни и трудни. Преминаването към облачен IaaS без достатъчно трансформация може да не породи очакваните ползи, и дори може в действителност да донесе по-високи разходи“, допълва тя.

При обмисляне на мигрирането на дата центрове към IaaS, компаниите трябва да изберат една от трите възможности. Изборът ще зависи от крайната цел на миграцията, както и от индивидуалните нужди на компанията.

Вдигам и премествам

„Вдиган и премествам“ означава, че натовареността мигрира към облачен IaaS възможно най-малко променена, а промяна се извършва само в крайна нужда. Инструментите за управление на ИТ от действащия дата център се разгръщат в облачна среда почти без да се модифицират. Естествените за облака характеристики не се или почти не се използват. Това е прост вариант, но обикновено води до малка създадена стойност. Освен това, може да се окаже по-скъпият вариант и да не доведе до незабавно намаляване на разходите.

Виртуална автоматизация в облак

При този подход ИТ процесите се модифицират с цел възползване от автоматизацията и някои присъщи за облака възможности. Процесът на миграция се използва за въвеждане на корекции за по-добра стандартизация, автоматизация и прочистване на съществуващите операции. Натовареността е „дезинфекцирана“ по време на миграцията, за да се гарантира, че е гъвкава, надеждна и рентабилна. Това е добър вариант за компания, която не иска да експлоатира свои собствени дата центрове или да бърза да въвежда нова технология.

DevOps трансформация

ИТ и някои бизнес процеси се трансформират, а присъщата за облак гъвкавост се използва възможно най-много по време на миграцията. Ориентираните към Dev-Ops инструменти в облака се използват през целия жизнен цикъл на приложението, с ясно наблягане на автоматизацията и „инфраструктурата като код“. Този подход ще обнови технологичното ядро на компанията за поддържане нуждите на Метод 2 и и Метод 1. Това е най-облагодетелстващия вариант, но пълната трансформация е трудна, подривна и сложна. Добър вариант за компаниите е да опитат да прибавят гъвкавост и DevOps в цялата ИТ организация, а не само в Метод 2.  

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов