Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ за търговската дейност
бр. 4, 2017

ERP система съдейства за по-бързото и по-качествено обслужване на клиентите на Велекс Инк ООД

от , 21 април 2017 2 1150 прочитания,

Решението базирано на Entersoft Business Suite дава възможност на потребителите сами да реализират подобрения

Велекс Инк ООД е бързо развиваща се българска компания, основана през 1992 година, и е една от водещите в търговията на едро с текстил на българския пазар. Фокусът на дейността й са текстилни продукти за домакинството. Фирмата предлага широка гама от изделия за тапициране, декоративни платове, аксесоари, корнизи и тапети, поддържайки наличност от над 4800 артикула в главния си склад в София.

Компанията има репутацията на надежден партньор и предлага висококачествени продукти в три основни направления: продажба на едро на интериорен текстил, дългосрочни договорни отношения и индустриални лепила за мебелната индустрия.

През годините бизнесът на Велекс Инк ООД се разраства и към 2010 г. се осъзнава нуждата от ново информационно решение, което да замени остарелия и вече недостатъчен като функционалност софтуер. Основното изискване към новото решение е то да отговаря на новите потребности от цялостно планиране ресурсите на компанията.

 

Мотиви за въвеждане на ERP

Въвеждането на ERP система е мотивирано в голяма степен от стремежа на Велекс Инк за по-добро обслужване на клиентите. Търсеният резултат е по-малко време за по-ефективно проследяване на поръчките. На практика това са важни условия за успешното осъществяване на основната дейност на фирмата (търговия на едро с интериорен текстил), при която клиентите са големите производители на мебели.

„Стремежът ни да можем да обслужваме поръчките по-бързо, нещата да се случват по-автоматизирано, да се улесни работата между служителите в склада и търговците бяха главните ни подбуди, за да предприемем въвеждане на нова информационна система“, каза Цветомир Дочев, търговски директор на Велекс Инк ООД.

Друга важа причина за търсенето на модерно и надеждно решение произтича от сътрудничеството на компанията с водещи партньори от европейския пазар, които вече имат внедрени такива решения и с тях работата им е много лесна и бърза.

Важни за фирмата са и възможностите, които внедряването на ERP системата им дава.

„Трябва да се отбележат, разбира се, не на последно място и по-добрите възможности от гледна точка планиране на покупки, инвентаризации и предоставяната ни автоматизация на целия бизнес. Макар да звучи клиширано, тези системи решават много проблеми“, допълва Дочев.

Изборът на решение

Работата по въвеждане на ERP система във Велекс Инк продължава 2-3 години. Проектът е финансиран със средства по програма на Европейския съюз. Но представителите на компанията споделят, че са започнали да търсят подходяща система много преди да спечелят това финансиране. “Разгледахме почти всички български предложения, които като набор от функционалности удовлетворяват изискванията и нуждите ни. Така направихме и с наличните ERP решения на големи международни компании. Разгледахме и доста скъпи продукти, за да можем да добием представа за съществуващите възможности и да уточним нашата визия - какво искаме и какво се предлага. Този тип системи не са никак евтини и близо две години преценявахме какво да изберем”, сподели Цветомир Дочев.

И така, след обстойно проучване на пазара, започнало към 2010 г., чак през 2013 г. Велекс Инк закупува системата Entersoft Business Suite (EBS) на фирма Entersoft.

„Изборът ни се оказа улеснен, след като се запознахме с широкия кръг от инструменти за персонализиране, включително за интегриране на телефонна линия, работа с имейли, извършване на бизнес анализи“, допълва търговският директор на Велекс Инк.

Ползи от внедряването

Според представителите на Велекс Инк, силна страна на EBS са анализите. Решението предлага много доклади и аналитични данни, които дават обективна представа за бизнеса и подпомагат мениджмънта.

„От мениджърска гледна точка системата ни помага, като улеснява работата по бюджетиране, с предоставяне на много и различни справки, нужни за вземането на бързи решения. Други нейни плюсове са свързани с пускане на нови продукти, спиране на други продукти, дава ни яснота какво се търси. Още нещо, от което аз лично съм много доволен, е по-бързото и по-качествено обслужване на клиентски поръчки“, подчертава Дочев.

Сериозно преимущество на системата, което също е отчетено и при нейния избор, е фактът, че тя позволява надграждане на различни малки функционалности и това става вътрешно фирмено, без да се налага да се ползва външна услуга.

“При нас това беше изискване още в началото, при избора на система, да има инструменти и да можем да правим сами различни малки подобрения.

Причината за това изискване е, че когато трябва да се добави някоя дребна функционалност при други решения, започва тежка кореспонденция с обяснения какво искаме от изпълнителя. Така се пораждат трудности в разбирането ни от страна на разработчиците какво точно искаме и се налага от тяхна страна да се включи човек с малко повече бизнес познания. И тази изтощителна и продължителна комуникация за такива дребни неща ни накара да търсим решение, позволяващо ние сами да можем да правим малки промени във програмата. Това е част от причините, поради които избрахме именно Entersoft, защото те имат такива инструменти за надграждане, за справки и други функции. Неща, позволяващи промени, без да е нужно да си програмист”, пояснява търговският директор на Велекс Инк.

В допълнение, решението EBS осигурява улеснения за митнически и финансови операции, а също така различни специфични за фирмата действия по управление на търговската политика и следене на документопотока.

“Ползвайки продукта достатъчно дълго време, сега можем да заявим, че ползите за бизнеса са очевидни. Още от началото концепцията ни беше сами да можем да поемем поддръжката за по-незначителни промени, единствено следвайки желанието ни нещата да се случват по-бързо и по-лесно. В резултат Велекс Инк получи единна и интегрирана система, подпомагаща всички всекидневни операции”, обобщи Цветомир Дочев.

Перспективи

На този етап във Велекс Инк се внедрява и система за управление на склада (WMS) – проектът е вече в последна фаза на реализация. Внедрената ERP система работи със складовата програма, като извлича информация от нея.

Ползвайки малки терминали за разчитане на баркодове, системата организира складовите наличности. Плановете са до средата на тази година WMS да бъде внедрена изцяло и пълноценно да се използват всичките ѝ възможности.

С развитието на бизнеса плановете на Велекс Инк е в бъдеще да бъде разработен Entersoft Knowledge Base (KB) софтуер, осигуряващ събиране и организиране на наличната информация.

“Плановете ни включват и система за автоматизирано изпращане на поръчки към доставчици, както и онлайн клиентски портал, така че нашите клиенти да не е нужно да пишат имейли или да се обаждат, а просто да могат да влизат и да виждат наличности, цени на артикули или друга представляваща интерес за тях информация и да задават поръчки”, каза в заключение търговският директор на Велекс Инк.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов