Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Сноудън призова за масов преход към Open Source

от Надя Кръстева, 16 май 2017 0 1812 прочитания,

Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън призова ИТ потребителите от целия свят да се откажат от използване на комерсиален софтуер и публични облаци, тъй като в тях има “уязвимости, за които се премълчава”. Както съобщава изданието eWeek, призивът е направен по време на неговия разговор по видеовръзка с главния оперативен директор на OpenStack Foundation Марк Колиер (Mark Collier) в хода на проведената наскоро конференция OpenStack Summit. 

Едуард СноудънВ допълнение, Сноудън каза, че не му харесва идеята за “безумно строителство на интернет и облачни услуги” и точно затова счита, че OpenStack изпълнява важна мисия. 

Той отбеляза, че признава качеството, което осигуряват на своите клиенти Amazon и някои други комерсиални проекти, но подчерта, че те имат сериозен недостатък – всички те фундаментално ограничават възможностите на клиента. “Вие има давате пари, в замяна те ви оказват услуга, но същевременно вие се отказвате от контрол и влияние; не можете да измените тяхната инфраструктура. Накрая достигате една точка, след която потъвате в разходи за инфраструктура, която не е ваша”, каза Сноудън. 

“Това което OpenStack прави е, че ви позволява да елиминирате премълчаваната уязвимост за нещата които вие не контролирате и моделирате”, добави той. 

Идеята на OpenStack, така както Сноудън я разбира, е че това е частна инфраструктура в смисъл, че потребителите могат да я притежават и контролират, а също могат да оформят основа, върху която всеки да гради. По думите му, като комплекс от Open Source проекти, OpenStack може да бъде използван за създаване не само на инфраструктурни облачни услуги и хранилища, но и за по-отворен Интернет. 

Едуард Сноудън е ентусиаст на тема Open Source, което стана ясно след публикуваните от него през 2013 г. данни за глобални програми на американското правителство насочени към проследяване на потребителите. Стана известно и това, че Сноудън ползва анонимната мрежа Tor и Linux дистрибуцията Tails (The Amnesic Incognito Live System – думата “амнезия” в името подчертава, че след всяко презареждане системата забравя предишните действия на потребителя и така не дава възможност да се разбере, какво е правил той преди).  
Към момента бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ е президент на организацията Freedom of the Press Foundation, която освен с основната си дейност се занимава и с разработката на софтуер с отворен код. Една от тези програми е например предназначената за обмен на файлове, SecureDrop. 

По думите на Сноудън, красотата на програмите с отворен код е в това, че техният код може да се изучи под лупа, а това гарантира, че в тях няма да има скрити бъгове и уязвимости. Впрочем, това твърдение е донякъде спорно, като се имат предвид например пропуските, които бяха открити през 2014 г. в работата на приложението TLS Heartbeat, което е част от OpenSSL. Но пък от друга страна, пропуските бяха отстранени.  

На това обърна внимание и Сноудън. Той отбеляза, че щом бъдат намерени уязвимости в отворения код, с тяхното отстраняване се занимава цялата Open Source общност. А когато става дума за затворен (проприетарен) софтуер, само можем да гадаем, какви “дупки” в сигурността може да има. Освен това с отстраняването им може да се занимава само доставчикът. Имало е случаи, когато за елиминиране на подобни проблеми са били необходими години. 
“С използването на Open Source не ни се налага да правим никакви компромиси, затова с него ние ще направим света по-добър”, каза Сноудън. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов