Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

OpenStack: струва по-малко, прави повече

от Надя Кръстева, 17 май 2017 2 1455 прочитания,

Откривайки поредната конференция OpenStack Summit, която се провежда два пъти в годината, изпълнителният директор на OpenStack Foundation Джонатан Брайс заяви, че вече се намираме в преломен момент и преминаваме към облаци от второ поколение, а лидерът на това движение е OpenStack. 

OpenStack Foundation, Джонатан Брайс

Джонатан Брайс, изпълнителен директор на OpenStack Foundation 

Какво отличава второто поколение облаци? 
Първото поколение бе изградено на базата на незрели технологии, за прилагането  на които бяха необходими опитни архитекти, инженери и разработчици. Такива можеха да си позволят само крупни технологични компании като eBay или Yahoo. С второто поколение технологията става достатъчно лесна за разработка и управление, и икономическите предимства на облачните технологии стават достъпни за компании с по-малки размери. 
Що се отнася до OpenStack, обемите на разгръщане на тази технология всяка година нарастват с 44%. В глобален мащаб OpenStack към момента работи на повече от 5 млн. процесорни ядра, стана известно по време на конференцията.

Как е постигната тази популярност?

“Основният момент е в това, че ако сравняваме проекта OpenStack с вички други проекти с отворен код, той набираше темпо, растеше хоризонтално и изпревари всички останали”, каза Марк Прести, мениджър по стратегическите партньорства на компанията Brocade. 

Друга причина за мощния ръст на OpenStack е, че тази технология намери място за себе си и извън пределите на дейта центровете. Тя във все по-голяма степен става елемент на периферийните изчисления (edge computing). 
“OpenStack излезе на територии, незасегнати от публичните облаци. Включвайки още на ранен етап от еволюцията си адресацията IPv6 и виртуализацията на мрежовите функции, OpenStack стана надежден помощник на телекомуникационните оператори”, отбеляза Джонатан Брайс. 

По неговите думи, само AT&T поддържа своите клиенти чрез OpenStack вече почти в 100 дейта центъра, а същия курс следват оператори като Verizon, China Mobile и Deutsche Telekom. 

“OpenStack е най-широко използваната разпределена облачна инфраструктура за виртуализирани мрежи, а пореден пример за това е неотдавна осъществената сделка от Vodafone за покупка на такива услуги”, каза Брайс. 
Този аспект бе подчертан и от Бет Коен, изявен сътрудник от техническия екип на Verizon. По неговите думи, платформата OpenStack е позволила на Verizon да направи достъпни 4G LTE за 98% от населението на САЩ и е разширила присъствието на Verizon в качеството и на интернет доставчик на 6 континента. 

“Платформата OpenStack вече не е предназначена само за дейта центрове. Корпоративните потребители имат нужда от безопасни мрежови услуги, а OpenStack ни предоставя стандартизирани средства за управление и отворени API интерфейси, позволяващи бързо и лесно да изграждаме виртуални мрежови услуги, които могат да се разполагат в наследени среди”, заяви Коен. Тези възможности спестяват на Verizon и други телекомуникационни компании крупни разходи за разгръщане и обслужване на системите. 


Според участници в конференцията, компаниите също така се убеждават, че частните облаци на базата на OpenStack могат да бъдат по-икономични от използването на публични облаци. Например интернет ритейлъра Snapdeal е намалил разходите си за облачни ресурси със 75%, преминавайки към OpenStack. 
Разбира се, за общи задачи крупните публични облаци с IaaS услуги (инфраструктура като услуга), от типа на Amazon Web Services (AWS), могат да допринесат за намаляване на ИТ бюджета, но ако искате да имате облак адаптиран към вашите потребности и при ниски разходи, предимството е за OpenStack – това бе преобладаващото мнение на конференцията. 

Например, по данни на 451 Research, потребителите на OpenStack внедряват контейнери доста по-бързо от останалите корпоративни потребители на облачни услуги. В края на 2016 г. контейнери са използвали 55% от потребителите на OpenStack, в сравнение със 17% от останалите потребители на облачни услуги. 

В помощ на растящото внедряване на контейнери потребителите на OpenStack също така бързо усвояват средството за управление на контейнери Kubernetes. 45% от компаниите, ползващи OpenStack, са въвели Kubernetes като средство за работа с контейнеризирани приложения. 

След изброените и други подобни примери, участниците в конференцията се обединиха около мнението, че OpenStack в повечето случаи струва по-малко, но прави за бизнеса повече необходими неща, отколкото универсалните, недиференцирани публични облачни услуги. 

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов