Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

NASA иска автономните самолети да станат реалност

Това е само един от безпилотните авиационни проекти, чиито възможности агенцията проучва.

от , 06 юни 2017 0 1494 прочитания,

Автономните автомобили бързо се превръщат в реалност, ами автономни самолети? Може и да изглеждат твърде отдалечени в бъдещето, но NASA иска да направи нужното, те да се появят. Тези седмица, три различни екипа по аеронавтика са получили разрешение за проучвания по проекти, свързани с безпилотни автономни самолети, съобщава Еngadget.

 

NASA иска автономните самолети да станат реалност

 

Първият проект е за проучване на „безопасното включване и сертифициране на автономни системи в авиацията“ - или, казано с обикновени думи, самостоятелно летящи самолети. Този проект ще се фокусира върху алгоритмите, нужни на машините за самостоятелно вземане на безопасни решения, без човешка намеса. Все пак, трябва да сме уверени, че един автономен самолет ще прави благоразумен избор.

NASA е дала зелена светлина и на проект, който автономно ще установява дали безпилотния летателен апарат е годен да лети, преди да бъде допуснат до полет. Ако програмата усети аномалия (като повреда в система или хакнат софтуер), дронът ще се приземява. А третият екип ще проучва възможностите на квантовите изчисления за по-доброто регулиране и следене на летящи всеки ден много безпилотни летателни апарати.

И макар много от тези напредничави технологии да представляват интерес, перспективата за автономен самолет е най-интригуваща. Естествено, има много път да се извърви, докато автономните самолети започнат да се използват за комерсиални цели, но те могат да направят използването на въздушен транспорт много по-евтино.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов