Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ мениджмънт

Родителските задължения променят политиките на модерните компании

В Harry's се надяват новата им политика към работещите при тях родители да допринесе повече за работещите бащи.

от , 14 юни 2017 2 1264 прочитания,

Анди Кац-Мейфилд и Джефри Райдър познават проблемите на работещите бащи. Съоснователите и главни изпълнителни директори на компанията Harry's заявяват, че това се е превърнало в проблем с епидемични размери за бащите. „Светът все още не очаква да сме равнопоставени родители. Което е неприятно, защото се нуждая от повече подкрепа“, написа Кац-Мейфилд в LinkedIn наскоро.

Затова като бащи и съоснователи на компанията за ножчета за бръснене те решават да се заемат с проблема вътре в компанията, съобщава Business Insider.


Родителските задължения променят политиките на модерните компании


Миналата седмица те обявиха неутрална спрямо пола политика за 16 седмици платена отпуска, което е набираща популярност идея и в други компании като Etsy, Netflix и Spotify. Досега Harry's, оценена през 2015 г, на 750 млн. долара, предлагаше 12 седмици платено майчинство при раждане и четири при осиновяване.

Експертите отбелязват, че липсата на равни привилегии за родителите води до дискриминация спрямо жените, а най-добрите политики в помощ на работещите семейства са тези, които са неутрални спрямо пола.

В действителност, както по-рано съобщи The New York Times, проучвания показват, че компаниите с политика даващи по-голяма отпуска на жените спрямо мъжете са по склонни да наемат предимно мъже и е по-малко вероятно да повишават жени на високи постове.

Но съоснователите на Harry's се надяват тяхната нова политика да допринесе повече за работещите бащи.

Кац-Мейфилд написа в LinkedIn, че му се иска да е имал повече свободно време след раждането на дъщеря му Клоуи, за да се приспособи към темпа на работа и „конкурентните изисквания на бащинството“. А Райдър, който е баща на три деца, е обезпокоен от възможността да стане „отсъстващ баща“. Той написа в LinkedIn, че заедно със съпругата му „искат да са сигурни, че прекараното време с техните деца е добре прекарано време както за децата, така и за тях“.

Кац-Мейфилд обвинява предимно себе си за бързото връщане на работа, според него той е поставил работата пред бащинството заради социалния натиск върху хода на кариерата му.

„Повечето от моите висшестоящи и примери за подражание си вземаха само седмица-две след раждането на дете, и затова смятах, че това се очаква и от мен“, обяснява той.

Но социалният натиск над бащите да се върнат на работа по-рано не е изолиран, а е вкоренен феномен.

Стюард Фрийдман, професор в Wharton School към Университета на Пенсилвания, казва пред Business Insider, че проучвайки политиките за неограничена отпуска забелязва като основни проблеми това, че служителите се притесняват да използват отпуската си, както и са притеснени да не оставят впечатлението, че са по-малко ангажирани. Тези опасения се отнасят и за отпуската по майчинство/бащинство.

Проучване на Центъра за работа и семейство към Boston College показва, че 86% от мъжете заявяват, че биха използвали отпуск за бащинство или родителски отпуск ако получават 75% от нормалната си заплата.

„Справянето с проблема на микро ниво е трудно. Но аз има силата да направя истински промени в моя микрокосмос – Harry's", отбелязва Кац-Мейфилд.

За Райдър ключът към постигането на голямата промяна е в започването с по-малка промяна.

„Хората искат да работят за компании, които ги разглеждат цялостно – ние искаме самите нас си. Надавам се с въвеждане на тези политики в Harry's да се даде началото на широк диалог за истинско, прозрачно равноправие в това, да си родител. Ние знаем, че това е непрестанен образователен процес и никога няма да бъде 'завършен'“, посочва Райдър.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов