“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Ќовини “ехнологии

»зкуствен интелект на Facebook се научи да лъже и да се пазари

¬ъв Facebook разработват бот, който да замени човека на масата за преговори

от Ќад€  ръстева, 16 юни 2017 1 2614 прочитани€,

»нженери от лаборатори€та по изкуствен интелект на Facebook представиха резултатите от работата си по нова система – бот, който може да лъже и да се пазари с хората.  акто съобщава изданието Quartz, системата се е обучавала като е използвала над 5800 реални човешки разговори, проведени по време на преговори, които са събрани с помощта на краудсорсинг платформата Amazon Mechanical Turk. 

Facebook
јнализирайки тези разговори, ботът не само се е научил да води преговори – той се е научил и да лъже. »нженерите отбел€зват, че изкуствени€т интелект може да имитира интерес не към това, което наистина го интересува, а към друго нещо. —лед като се договори за определени преференции, ботът отново се връща към обекта на сво€ действителен интерес.  
¬прочем, разработчиците на интелигентната система не са съвсем сигурни, дали ботът се е научил да лъже от човешките диалози или е попаднал на тази тактика случайно в процеса на самообучение.  
«а да ускор€т разработката на бота, представителите на Facebook възнамер€ват да отвор€т изходни€ код на програмата. 

 ак е преминала тренировката на бота
Ѕотът е обучаван по алгоритъм-игра за продажба на книги, шапки и топки. Ќа базата на лингвистично изучаване на диалози, реализирано с невронни мрежи, ботът е формирал най-интересното търговско предложение – т.е. съчетание на думи в определен ред, така че фразата да стимулира покупка. —лед това ботът сам за себе си е генерирал потенциален отговор на “клиента” на това предложение, и така нататък до завършване на преговорите. 
јнализът на всички проведени диалози е водел до оптимална верси€ на преговорите. ѕри това в алгоритъма е било зададено да бъде невъзможно прекъсване на преговорите – ботът е бил длъжен да се пазари докрай. 

Facebook

“ака изглежда обучението на бота - води се диалог за разпредел€не на книги, шапки, топки. » ако истинската цел на бота е да получи топка, той твърди, че иска друг предмет

ѕерспективите на преговар€щите ботове 
ќт Quartz отбел€зват, че описани€т алгоритъм не е принципно нов. ѕодобен алгоритъм се прилага в системата за изкуствен интелект на Google – AlphaGo. “ук е м€стото да напомним, че през март 2016 г. разработката на подразделението на Google DeepMind победи човек в играта Go. ¬ сери€ от 5 игри системата на DeepMind спечели срещу китайски€ грос майстор – най добър играч на Go в света Ћий —едол (LeeSedol). »зкуствени€т интелект изчисл€ваше възможните ходове на човека, предвиждайки следващи€ ход.

јлгоритъмът на Facebook стига още по-далеч – той не само предвижда как ще реагира човек на конкретно предложение, но и го мотивира.  ¬ компани€та считат, че подобни ботове в бъдеще могат да се използват като специалисти по преговори в крупните компании. ўе бъде интересно един ден да наблюдаваме, как един бот сключва сделка с друг.  

 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  

ѕолезни страници
    «а нас | јудитори€ | –еклама |  онтакти | ќбщи услови€ |
    ƒействителни собственици на насто€щото издание са »во √еоргиев ѕрокопиев и “еодор »ванов «ахов