Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини В глобален мащаб

Влиянието на експертите и технологиите за анализ данни нараства

Информацията е горивото на 21-ви век, а инструментите за анализ са двигателят

от Надя Кръстева, 16 юни 2017 2 1783 прочитания,

Казват, че данните са валутата на новото хилядолетие. Но филтрирането и опростяването на данните с цел генериране на полезни изводи, изисква все по-сложни умения и инструменти. Питър Сондергаард, анализтор в компанията за проучвания Gartner обобщава силата на анализа на данните в контекста на редица значими нововъведения в историята. Според него "информацията е горивото на 21-ви век, а инструментите за анализ са двигателят".

 

анализи

 

Ако анализирате произхода на данните, ще откриете, че 20% от тях по света са публични, а останалите 80% са частни. Програмистите и експертите по обработка и анализ на данни се обединяват, за да създадат и внедрят решения, с които да подобрят процеса по извличане на изводи и полезна информация от различни видове данни. Този нов вид сътрудничество на различни по функции екипи поставя на фокус ролята на експертите по обработка и анализ данни в корпорациите.

Бизнесът разчита на данни. Компаниите по света стават все по-зависими от данните, които генерират те и всички заинтересовани страни, свързани с бизнеса им. Затова влиянието на експертите по обработка и анализ данни нараства. Какви обаче са меките умения, които трябва да притежава един успешен екип от анализатори?

  • Креативност и въображение: Най-добрите екипи за анализ и обработка на данни разполагат с три основни качества – те са търпеливи, упорити и фокусирани. Те развиват постоянно уменията и знанията си и когато различни роли в екипа се обединят, резултатът е комбинирано познание на множество видове данни и различни програмни езици. Това им помага да намират нестандартни решения на различни проблеми.

  • Дисциплина: Екипи за анализ и обработка на данни управляват огромно количество информация всеки ден. Доброто познаване на процедурите и стандартите за управление на данни е от решаващо значение. Когато всеки член на екипа за анализ е наясно с най-добрите практики, процесът на управление на данните става рационализиран.

  • Проницателност: Екипите трябва да имат цялостен поглед върху начина на функциониране на бизнеса и какви проблеми компанията има нужда да реши, тъй като тази информация ще бъде използвана за постигане на целите на организация в краткосрочен и дългосрочен план.

След като компанията разполага с екип за анализ и обработка на данни, изграден на базата на тези характеристики, трябва да се създаде гъвкава технологична инфраструктура. Днешните организации съхраняват данните, комбинирайки обществен, частен облак и собствен хардуер. Екипите за анализ на данни трябва да имат достъп до данните и да ги управляват, независимо къде се съхраняват те. Тъй като всяка индустрия има свои собствени уникални процеси и стандарти, инструментите за анализ на информация трябва да бъдат съобразни с тях.

Реален пример от IBM, NASA и института SETI показва значимостта на екипа и технологичните решения за анализ на данни в реално време. Институтът SETI се фокусира върху откриване и проследяване в реално време на радиосигнали от космоса с помощта на технология, внедрена в Allen Telescope Array. Allen Telescope Array (ATA) генерира около 4,5TB данни на час, като само една малка част от тях могат да бъдат анализирани в реално време от съществуващите системи на института SETI.

IBM и SETI работят заедно, за да създадат модели за идентифициране на интелигентни извънземни форми на живот. С помощта на IBM институтът разширява този процес на търсене, като включва мащабен анализ на своите 10-годишни архиви. Това дава възможност на SETI да засили капацитета си за обработка на сигнали, използвайки технологията Spark на IBM за анализ на 168 милиона реда данни, генерирани от ATA.

Според Бил Даймънд, президент и главен изпълнителен директор на института SETI “има веростност да сме открили извънземент живот, но все още да не го знаем! Решението на IBM дава възможност за достъп до данните на SETI от цял свят, което подобрява взаимодействието на екипите и цялостния процес на анализ."

Благодарение на технологиите на IBM SETI ускорява процеса на анализ и сътрудничеството между екипите за анализ чрез свободен достъп до данни, качени в облака. Без високоефективните специалисти по анализ на данни и без необходимите технологични решения за сътрудничество, организации като SETI не биха били в състояние да открият и използват пълният потенциал на данните, които генерират. Така както един художник има нужда от различни инструменти за различни творби, всеки специалист по анализ на данни се нуждае от широка гама от технологични възможности за решаване на разнообразни проблеми.

Статията е предоставена от агенция United Partners

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов