Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Новини ИТ мениджмънт

Кой ще замени Травис Каланик начело на Uber?

Четирима от най-вероятните кандидати за проблемната позиция

от , 22 юни 2017 1 1937 прочитания,


Внезапното напускане на главния изпълнителен директор на Uber Травис Каланик накара компанията да започне да търси спешно негов заместник. Директорът на борда Бил Гърли, един от най-големите гласове вътре в компанията, е готов да намери някой, който да застане начело на Uber.

Акционерите, заедно с Гърли, търсят някой с богат опит, добре познат изпълнителен директор, който знае как да управлява голяма компания и познава пазарите, на които оперира Uber.

Каланик, който заедно със съоснователя Гарет Камп контролира компанията, ще остане в борда. Това означава, че той все още ще има известно влияние върху това, кой ще бъде избран да го замени. Някои кандидати, които са били обмисляни за все още отворената позиция за СОО, могат да бъдат пренасочени към овакантената позиция.

Повечето кандидати за оперативни директори не показаха особен ентусиазъм, знаейки, че все още ще трябва да докладват на Каланик. Оттеглянето му сега отваря възможността тези кандидати да са по-склонни да лобират за тази длъжност.

Uber вероятно ще трябва да намери външен кандидат, който да води компанията, като се има предвид, че скандалите във високите позиции вътре в Uber са в резултат на твърдения за сексуален тормоз и токсична култура на работното място.

Ето някои перспективи за подобни назначения:

Томас Стагс: Стагс, който се готвеше за главен оперативен директор, играе същата роля в Disney до 2016 г. и е наследник на главния изпълнителен директор Робърт Игер, преди последният да се оттегли. В компанията, към която се присъединява през 1990 г., Стагс прекарва няколко години като финансов директор, по време на които ръководи придобиването на Pixar Films. Предвид притесненията на акционерите относно бъдещето на Uber, Стагс може да бъде стратегически избор. 
Сюзън Войчички: Дългогодишен служител на Google, главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчики също е име, което се счита за потенциален кандидат. Все пак ръководенето на Uber е малко по-различно от това да бъдеш начело на услуга за стрийминг на видео. Сега, след като Каланик е извън сметките, Сюзън е донякъде изстрел в тъмното, но съмнения отностно нейната квалификация няма. Войчички ръководи придобиването на YouTube от Google през 2006 г., докато тя оглавява Google VIdeo.Алън Мълали: Мълали, бившият главен изпълнителен директор на Ford, който се пенсионира през 2014 г., може да изглежда странен избор. Не е ясно дали Мълали ще се завърне от пенсия за точно тази позиция, но дългогодишният изпълнителен директор на транспорта има опит в управлението на проблемни компании. Мълали пое позицията във Ford в най-тежкото време за компанията, след като напусна Boeing през 2006 г. Той не само обърна печалбите, но и представи план, наречен One Ford, който повиши морала на служителите и насърчи сътрудничеството.Дейв Кларк: Кларк, по-малко известно от гореизброените имена, води глобалната операция и обслужване на клиентите на Amazon и е с компанията в редица отдели от 1999 г. насам. Опитът на Кларк в Amazon може да бъде полезен в ръководството на Uber, която да налива средства за субсидиране на услугите си на повечето пазари по света.

КОМЕНТАРИ ОТ  

Полезни страници
    За нас | Аудитория | Реклама | Контакти | Общи условия |
    Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов